Catina este deseori numită şi ginseng -ul românesc. Catina are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele, este un puternic antioxidant fiind des folosit la produsele de înfrumuseţare, este indicată în curele de slăbire, iar mugurii de catina au efect afrodisiac.
Catina este un arbust ce face nişte fructe sub formă de bobite, acestea sunt cele folosite în medicină şi bucătărie. Creşte aproape oricunde şi este foarte puţin pretenţioasă, mulţi o cultiva ca şi arbust ornamental, dar utilizarea catinei este mult mai complexă decât atât. Se foloseşte în industria alimentară, farmacie şi cosmetică. Bobitele de catina au un gust acrişor şi se recoltează până la jumătatea lunii octombrie.
Secretul catinei consta în capacitatea sa de stimulare a imunităţii, fiind din acest punct de vedere campionul vitaminei A şi a întregului complex de vitamine B, atât de important în lupta cu cancerul. Oamenii de ştiinţă au reuşit ca inventarieze până în acest moment peste 60 de substanţe active, din care 20 sunt minerale: calciu, magneziu, zinc, fier şi altele. Prin conţinutul mare de vitamina C, de aproape 10 ori mai mult decât citricele, catina ajuta în lupta împotriva cancerului şi la întărirea sistemului imunitar.
Cum se foloseşte catina?
Catina o puteţi folosi fie sub forma în care se găseşte ea în farmacii şi în magazinele naturiste, dar puteţi pregăti şi voi acasă dulceaţă de catina, sirop sau o puteţi usca pentru a o folosi apoi pentru creme sau alte produse făcute în casă.
Bobitele de catina se păstrează cel mai bine în mierea de albine. Puneţi doar borcanul la vedere şi luaţi din când în când câte o linguriţă. Are efect energizant şi este un bun antioxidant.
Sucul de catina are un gust foarte bun. Faceţi un sirop de catina la care adăugaţi apoi ăla minerală sau plată sau puteţi combina cu alte sucuri de fructe. Se potriveşte bine cu sucurile din fructe de pădure. Siropul de catina e bun şi pentru cei care sunt la cură de slăbire pentru că reduce pofta de mâncare.
Fructe le puteţi consuma şi simplu, zdrobite doar cu furculiţa. Astfel consumate ştiţi sigur că nu se pierd nici una dintre substanţele pe care le conţine catina.
Catina uscată o obţineţi foarte uşor. Puneţi doar cuptorul pe temperatura maximă şi când s-a încins puneţi fructele, după care treptat scădeţi temperatura până la cea mai mică treaptă. Când fructele uscate s-au răcit le măcinaţi fin şi păstraţi pudră într-un borcan bine închis. Pulberea astfel obţinută o puteţi folosi pentru ceaiuri ajuta în creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual.
Catina uscată o puteţi folosi şi pentru a vă pregăti o cremă sau ulei de corp. Puneţi într-un borcan două linguri de praf de catina şi 100 ml ulei de germeni sau de măsline. Se lasa vreo două zile, amestecând din când în când. Se foloseşte partea de deasupra a amestecului, fie ca atare, fie în amestec cu o cremă oarecare - are efecte regenerante şi de întinerire.
De la catina nu se folosesc doar fructele ci şi mugurii. Se spune că mugurii de catina au efect afrodisiac, stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atât la femei cât şi la bărbaţi, fiind considerate de către cei ştiutori o adevărată viagra naturală românească.
Catina – bună la toate!
6 ianuarie 2014





Din aceeaşi categorie:
40.931 de litri de apă îmbuteliată scoşi de la vânzare de ANPC
(5 septembrie 2017)
244 vizualizări
Fructele care încep să cucerească România. Sunt aur curat pentru sănătatea ta
(5 aprilie 2022)
161 vizualizări
Oliver: Zahărul poate distruge vieţi şi ar trebui impozitat la fel ca tutunul
(6 ianuarie 2015)
141 vizualizări
Drob din ficăţei de pui
(22 aprilie 2014)
193 vizualizări
Dieta cu pepene roşu
(11 iulie 2013 - Clara ION)
208 vizualizări
Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
(11 august 2019)
324 vizualizări
Trucuri simple pentru cel mai bun şi mai arătos cozonac
(19 aprilie 2020)
210 vizualizări
Cu ce se poate înlocui sarea şi zahărul în alimentaţie
(18 august 2016)
248 vizualizări
Otrava din farfurie. Şi tu pui aşa ceva în ciorbă, fără să ştii că este extrem de toxic
(4 martie 2020)
965 vizualizări
Ouăle de găină, adevărate comori de energie
(19 octombrie 2015)
434 vizualizări
Românii, ultimii din Europa la consumul de peşte
(7 decembrie 2014)
257 vizualizări
A patra ediţie a Festivalului Slăninei la Cluj
(6 februarie 2014)
189 vizualizări
Aripioare glazurate cu miere
(16 februarie 2014)
217 vizualizări
Somon cu sos de portocale la cuptor
(27 mai 2014)
445 vizualizări
Au fost descoperite fructele şi legumele care favorizează acumularea kilogramelor în plus
(8 martie 2017)
196 vizualizări
Diferenţa dintre whiskey şi whisky
(2 iunie 2017)
252 vizualizări
Cartofii clasici şi cartofii dulci. Câte calorii au şi care sunt mai sănătoşi
(21 ianuarie 2021)
251 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Brebu- un castel necunoscut!
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Alimente interzise total câinilor şi pisicilor. Riscă boli grave
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Săptămâna Mare. Cele mai mari păcate pe care le poţi face marţi şi joi. Atenţie mare!
Publicat la data de 15 aprilie 2025
-
doarlaafi
Publicat la data de 8 aprilie 2025