Există pere de foarte multe soiuri, culori şi forme, dar oricare dintre acestea le-aţi alege atunci când cumpăraţi fiţi atenţi ca perele să nu fie lovite, să fie ferme şi să fie coapte. Nu cumpăraţi pere care sunt zdrobite sau prea moi. Cel mai probabil au început deja să se strice şi nici la dulceaţă nu vor fi foarte bune.
Nu vă ghidaţi după culoare atunci când cumpăraţi pere. În cazul perelor culoarea nu este un bun indicator al gradului de coacere. Sunt soiuri de pere care au coaja verde închis şi atunci când sunt bine coapte. Altele pot fi frumoase galbene, dar nu sunt încă coapte.
Spre deosebire de alte fructe, perele, pentru a avea cea mai bună textura, gust şi culoare e bine să se coacă după ce au fost culese. Perele trebuie depozitate la temperatura camerei, mai ales dacă sunt mai tari. O dată coapte însă e bine să fie consumate cât mai rapid pentru ca apoi încep să se degradeze. Totuşi le mai puteţi ţine câteva zile în frigider dacă sunt bine coapte. Există însă soiuri care pot fi ţinute în bune condiţii chiar şi câteva luni,cu precădere perele de iarnă (Anjou şi Winter Nellis)
Un mic truc pentru a testa dacă o pară este sau nu coaptă este să apăsaţi uşor cu degetul mare lângă codiţa. Acolo trebuie să fie un pic mai moale. Perele se coc din interior în exterior şi pentru că partea superioară, acolo unde e codiţa este zona cea mai îngustă este cel mai bun loc pentru a testa dacă fructul este sau nu copt.
Dacă partea inferioară a fructului este moale înseamnă ca para s-a copt prea tare şi nu va putea fi păstrată mult timp. Totuşi la gemuri, dulceţuri sau sucuri acestea sunt cele mai indicate.
Sunt cunoscute peste 3.000 de tipuri de pere în lumea întreagă. Acestea sunt împărţite în două mari categorii în funcţie de origine: pere europene şi pere asiatice. După caracteristici perele se clasifica în trei grupe şi anume: superioare, mijlocii şi obişnuite.
Între soiurile de toamnă amintim soiurile de pere Conference; Ducesă de Angouleme; Doina; Aniversare; Untoasa de Bosc; Decana Comisiei; Jeana D'Arc; Untoasa de Geoagiu; Untoasa Hardy şi Abatele Fetei.
Perele Conference sunt mijlocii culoare galben-verzui, cu pete ruginii de diferite mărimi. Pulpa este albă, lină, fondanta, suculenta, dulce, aromată fiind de calitate foarte bună pentru masă.
Perele din soiul Ducesa de Angouleme sunt mari sau foarte mari. Au culoare verde-gălbui cu numeroase puncte de rugină. Pulpa este albă, consistentă, suculenta, cu aromă potrivit de intensă.
Doina este un soi românesc de toamnă, galben-verzui şi cu pete cu roşu-vişiniu. Pulpa este alb-verzui, cu consistenta foarte fină, untoasa, suculenta şi cu gust dulce, uşor acidulat cu aromă plăcută.
Între soiurile româneşti mai amintim şi Aniversare, untoasa de Geoagiu (galben-verzui, slab rumenite cu roşu oranj pe partea însorită cu pulpa albă, untoasa, suculenta, dulce şi armonios acidulata, superioară pentru masă). Alte soiuri de pere sunt: Williams, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vară, şi aşa mai departe.
Oricare dintre soiuri le-aţi alege nu uitaţi să verificaţi dacă sunt sănătoase, întrebaţi vânzătorul dacă este şi producător, dacă a tratat pomii cu substanţe chimice şi când a cules fructele.
În final trebuie să ştiţi că pe lângă faptul că sunt gustoase, perele sunt şi foarte sănătoase. Conţin multe vitamine şi minerale care ajută la întărirea imunităţii, reducerea nivelului colesterolului din sânge, ajuta la digestie şi nici nu are foarte multe calorii. O pară de dimensiuni medii are circa 70 kcalorii.
Perele le puteţi folosi la foarte multe reţete. Nu doar la deserturi ci şi la aperitive sau feluri principale.
Cum să cumperi perele?
1 octombrie 2013
(1148 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Novacul afumat de Ţara Bârsei, certificat de Comisia Europeană
(7 aprilie 2017)
217 vizualizări
Beneficiile ceaiului verde
(15 mai 2014)
99 vizualizări
Focaccia lui Jamie Oliver
(25 iulie 2014)
196 vizualizări
Kaki, unul dintre fructele cu cel mai bogat conţinut nutriţional
(14 decembrie 2015)
457 vizualizări
Salată de ouă cu tarhon
(15 aprilie 2015)
159 vizualizări
Cum să mănânci ciorba la restaurant?
(14 octombrie 2013)
1736 vizualizări
Strugurii - medicament de sezon
(31 august 2013)
147 vizualizări
Muraturile isi fac loc in camara la inceput de toamna. Invata cum sa le pregatesti ca la carte si ce metode sa folosesti pentru a avea rezultatele dorite.
(25 septembrie 2020)
125 vizualizări
Prajitură cu iaurt şi piersici
(27 iulie 2014)
584 vizualizări
Alimentaţia adecvată pentru persoanele în vârstă
(13 noiembrie 2015)
743 vizualizări
Pepenele galben – deliciul sănătos
(6 iulie 2013 - Cristina IANCU)
215 vizualizări
Medicul nutriţionist Mihaela Billic: Alimentul care “ne roade precum rugina”
(7 ianuarie 2018)
771 vizualizări
Choux a la creme cu vanilie
(13 mai 2014)
159 vizualizări
Care sunt metodele prin care poţi fi înşelat chiar în restaurantele mari
(24 mai 2017)
621 vizualizări
Caşcaveaua de Valea Doftanei, înregistrată la OSIM
(31 ianuarie 2015)
233 vizualizări
Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
(11 august 2019)
318 vizualizări
În cât timp se elimină alcoolul din sânge şi puteţi conduce fără să „înverziţi fiola”
(14 iulie 2017)
592 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole