Există pere de foarte multe soiuri, culori şi forme, dar oricare dintre acestea le-aţi alege atunci când cumpăraţi fiţi atenţi ca perele să nu fie lovite, să fie ferme şi să fie coapte. Nu cumpăraţi pere care sunt zdrobite sau prea moi. Cel mai probabil au început deja să se strice şi nici la dulceaţă nu vor fi foarte bune.
Nu vă ghidaţi după culoare atunci când cumpăraţi pere. În cazul perelor culoarea nu este un bun indicator al gradului de coacere. Sunt soiuri de pere care au coaja verde închis şi atunci când sunt bine coapte. Altele pot fi frumoase galbene, dar nu sunt încă coapte.
Spre deosebire de alte fructe, perele, pentru a avea cea mai bună textura, gust şi culoare e bine să se coacă după ce au fost culese. Perele trebuie depozitate la temperatura camerei, mai ales dacă sunt mai tari. O dată coapte însă e bine să fie consumate cât mai rapid pentru ca apoi încep să se degradeze. Totuşi le mai puteţi ţine câteva zile în frigider dacă sunt bine coapte. Există însă soiuri care pot fi ţinute în bune condiţii chiar şi câteva luni,cu precădere perele de iarnă (Anjou şi Winter Nellis)
Un mic truc pentru a testa dacă o pară este sau nu coaptă este să apăsaţi uşor cu degetul mare lângă codiţa. Acolo trebuie să fie un pic mai moale. Perele se coc din interior în exterior şi pentru că partea superioară, acolo unde e codiţa este zona cea mai îngustă este cel mai bun loc pentru a testa dacă fructul este sau nu copt.
Dacă partea inferioară a fructului este moale înseamnă ca para s-a copt prea tare şi nu va putea fi păstrată mult timp. Totuşi la gemuri, dulceţuri sau sucuri acestea sunt cele mai indicate.
Sunt cunoscute peste 3.000 de tipuri de pere în lumea întreagă. Acestea sunt împărţite în două mari categorii în funcţie de origine: pere europene şi pere asiatice. După caracteristici perele se clasifica în trei grupe şi anume: superioare, mijlocii şi obişnuite.
Între soiurile de toamnă amintim soiurile de pere Conference; Ducesă de Angouleme; Doina; Aniversare; Untoasa de Bosc; Decana Comisiei; Jeana D'Arc; Untoasa de Geoagiu; Untoasa Hardy şi Abatele Fetei.
Perele Conference sunt mijlocii culoare galben-verzui, cu pete ruginii de diferite mărimi. Pulpa este albă, lină, fondanta, suculenta, dulce, aromată fiind de calitate foarte bună pentru masă.
Perele din soiul Ducesa de Angouleme sunt mari sau foarte mari. Au culoare verde-gălbui cu numeroase puncte de rugină. Pulpa este albă, consistentă, suculenta, cu aromă potrivit de intensă.
Doina este un soi românesc de toamnă, galben-verzui şi cu pete cu roşu-vişiniu. Pulpa este alb-verzui, cu consistenta foarte fină, untoasa, suculenta şi cu gust dulce, uşor acidulat cu aromă plăcută.
Între soiurile româneşti mai amintim şi Aniversare, untoasa de Geoagiu (galben-verzui, slab rumenite cu roşu oranj pe partea însorită cu pulpa albă, untoasa, suculenta, dulce şi armonios acidulata, superioară pentru masă). Alte soiuri de pere sunt: Williams, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vară, şi aşa mai departe.
Oricare dintre soiuri le-aţi alege nu uitaţi să verificaţi dacă sunt sănătoase, întrebaţi vânzătorul dacă este şi producător, dacă a tratat pomii cu substanţe chimice şi când a cules fructele.
În final trebuie să ştiţi că pe lângă faptul că sunt gustoase, perele sunt şi foarte sănătoase. Conţin multe vitamine şi minerale care ajută la întărirea imunităţii, reducerea nivelului colesterolului din sânge, ajuta la digestie şi nici nu are foarte multe calorii. O pară de dimensiuni medii are circa 70 kcalorii.
Perele le puteţi folosi la foarte multe reţete. Nu doar la deserturi ci şi la aperitive sau feluri principale.
Cum să cumperi perele?
1 octombrie 2013





Din aceeaşi categorie:
Furnizorii de alimente, in vizorul Comisiei Europene. Ce nu vor mai avea voie sa faca
(13 aprilie 2018)
81 vizualizări
Apicultorii români vor taxe vamale pentru mierea provenită din ţările extracomunitare
(3 aprilie 2016)
224 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub şi reţeta "Ciocănelelor cu sos roşu"
(25 noiembrie 2014)
369 vizualizări
Atenţie la roşiile cu “ţugui”!
(3 iulie 2014)
621 vizualizări
Ciocolata şi consumul de cafea te fac mai deştept: care este explicaţia ştiinţifică
(31 octombrie 2019)
251 vizualizări
6 curiozităţi despre mure
(17 iulie 2015)
501 vizualizări
Greşeala pe care o faci când prepari salată de vinete
(26 iunie 2017)
590 vizualizări
Sucul de portocale, supliment de energie pentru creier
(28 august 2015)
358 vizualizări
Cele mai bune leacuri din cămară
(27 martie 2014)
280 vizualizări
Fructe periculoase, depistate într-un lanţ de hipermarketuri
(30 decembrie 2020)
396 vizualizări
Seminţele de muştar au efect antiinflamator, previn cancerul şi ajută în slăbire
(24 noiembrie 2015)
1415 vizualizări
Hrana energizantă înainte de Sărbători
(15 decembrie 2015)
193 vizualizări
Ce mâncăm la birou?
(18 iulie 2013 - Clara ION)
169 vizualizări
Salata de cartofi, o cină gustoasă
(21 iulie 2013 - Clara ION)
378 vizualizări
Cartoful dulce ţine răceala la distanţă! Întăreşte sistemul imunitar, conţine fibre şi vitamina C
(11 februarie 2020)
263 vizualizări
Strugurii - medicament de sezon
(31 august 2013)
164 vizualizări
Cele mai interesante lucruri pe care nu le ştiai despre sare
(18 iulie 2016)
787 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole