Există pere de foarte multe soiuri, culori şi forme, dar oricare dintre acestea le-aţi alege atunci când cumpăraţi fiţi atenţi ca perele să nu fie lovite, să fie ferme şi să fie coapte. Nu cumpăraţi pere care sunt zdrobite sau prea moi. Cel mai probabil au început deja să se strice şi nici la dulceaţă nu vor fi foarte bune.
Nu vă ghidaţi după culoare atunci când cumpăraţi pere. În cazul perelor culoarea nu este un bun indicator al gradului de coacere. Sunt soiuri de pere care au coaja verde închis şi atunci când sunt bine coapte. Altele pot fi frumoase galbene, dar nu sunt încă coapte.
Spre deosebire de alte fructe, perele, pentru a avea cea mai bună textura, gust şi culoare e bine să se coacă după ce au fost culese. Perele trebuie depozitate la temperatura camerei, mai ales dacă sunt mai tari. O dată coapte însă e bine să fie consumate cât mai rapid pentru ca apoi încep să se degradeze. Totuşi le mai puteţi ţine câteva zile în frigider dacă sunt bine coapte. Există însă soiuri care pot fi ţinute în bune condiţii chiar şi câteva luni,cu precădere perele de iarnă (Anjou şi Winter Nellis)
Un mic truc pentru a testa dacă o pară este sau nu coaptă este să apăsaţi uşor cu degetul mare lângă codiţa. Acolo trebuie să fie un pic mai moale. Perele se coc din interior în exterior şi pentru că partea superioară, acolo unde e codiţa este zona cea mai îngustă este cel mai bun loc pentru a testa dacă fructul este sau nu copt.
Dacă partea inferioară a fructului este moale înseamnă ca para s-a copt prea tare şi nu va putea fi păstrată mult timp. Totuşi la gemuri, dulceţuri sau sucuri acestea sunt cele mai indicate.
Sunt cunoscute peste 3.000 de tipuri de pere în lumea întreagă. Acestea sunt împărţite în două mari categorii în funcţie de origine: pere europene şi pere asiatice. După caracteristici perele se clasifica în trei grupe şi anume: superioare, mijlocii şi obişnuite.
Între soiurile de toamnă amintim soiurile de pere Conference; Ducesă de Angouleme; Doina; Aniversare; Untoasa de Bosc; Decana Comisiei; Jeana D'Arc; Untoasa de Geoagiu; Untoasa Hardy şi Abatele Fetei.
Perele Conference sunt mijlocii culoare galben-verzui, cu pete ruginii de diferite mărimi. Pulpa este albă, lină, fondanta, suculenta, dulce, aromată fiind de calitate foarte bună pentru masă.
Perele din soiul Ducesa de Angouleme sunt mari sau foarte mari. Au culoare verde-gălbui cu numeroase puncte de rugină. Pulpa este albă, consistentă, suculenta, cu aromă potrivit de intensă.
Doina este un soi românesc de toamnă, galben-verzui şi cu pete cu roşu-vişiniu. Pulpa este alb-verzui, cu consistenta foarte fină, untoasa, suculenta şi cu gust dulce, uşor acidulat cu aromă plăcută.
Între soiurile româneşti mai amintim şi Aniversare, untoasa de Geoagiu (galben-verzui, slab rumenite cu roşu oranj pe partea însorită cu pulpa albă, untoasa, suculenta, dulce şi armonios acidulata, superioară pentru masă). Alte soiuri de pere sunt: Williams, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vară, şi aşa mai departe.
Oricare dintre soiuri le-aţi alege nu uitaţi să verificaţi dacă sunt sănătoase, întrebaţi vânzătorul dacă este şi producător, dacă a tratat pomii cu substanţe chimice şi când a cules fructele.
În final trebuie să ştiţi că pe lângă faptul că sunt gustoase, perele sunt şi foarte sănătoase. Conţin multe vitamine şi minerale care ajută la întărirea imunităţii, reducerea nivelului colesterolului din sânge, ajuta la digestie şi nici nu are foarte multe calorii. O pară de dimensiuni medii are circa 70 kcalorii.
Perele le puteţi folosi la foarte multe reţete. Nu doar la deserturi ci şi la aperitive sau feluri principale.
Cum să cumperi perele?
1 octombrie 2013





Din aceeaşi categorie:
Alivancă- o reţetă uitată
(29 noiembrie 2020 - Cristina IANCU)
3071 vizualizări
Alimentele pe care nu trebuie să le mănânci niciodată crude
(7 iunie 2015)
464 vizualizări
40 de producători români, la cel mai mare târg internaţional de agricultură ecologică
(5 februarie 2014)
382 vizualizări
Coaja mărului ascunde cele mai importante vitamine
(21 februarie 2014)
740 vizualizări
Tu ştii ce mănânci? Citeste pe etichetă!
(17 august 2018)
94 vizualizări
Leguma care se scumpeşte iarna asta. Românii nu-şi vor mai permite să o cumpere zilnic
(16 octombrie 2020)
89 vizualizări
Cele mai nocive mărci româneşti de pateu
(23 ianuarie 2014)
4626 vizualizări
Alimentele care îţi strică nivelul de calciu din corp. Din păcate, toţi românii le consumă foarte des
(5 octombrie 2020)
183 vizualizări
Ce nu ştiai despre ciocolată
(7 iulie 2013 - Cristina IANCU)
170 vizualizări
Cum deosebiţi uleiul de măsline veritabil de cel fals
(10 august 2015)
1311 vizualizări
Calităţile terapeutice spectaculoase ale ţuicii de prune
(25 noiembrie 2013)
816 vizualizări
De ce s-a prăbuşit lanţul de restaurante al lui Jamie Oliver?
(25 mai 2019)
178 vizualizări
Cum să mănânci ciorba la restaurant?
(14 octombrie 2013)
1816 vizualizări
Ceaiul potrivit grupei tale de sânge
(1 iunie 2017)
381 vizualizări
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
(28 noiembrie 2020)
242 vizualizări
Curry, un condiment pentru sănătate
(19 decembrie 2013)
206 vizualizări
Manierele culinare ale japonezilor
(25 septembrie 2013)
124 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025