Este noul ingredient preferat de americani în cafea sau cocktailuri 

Acest aliment are parte de o revenire incredibilă în Statele Unite. Americanii consumă cu 8% mai mult acest produs faţă de anul trecut, ajungând la o cantitate totală de 940.000 de tone metrice, aproape greutatea a trei clădiri Empire State. Este cel mai mare consum din 1967 încoace, potrivit Departamentului de Agricultură din SUA.

Cândva considerat inamicul public nr. 1 de pe mesele americanilor, de ceva timp este recomandat ca alternativa sănătoasă la margarină şi grăsimi trans.

Ca toate trendurile culinare, şi legat de acesta apar însă tot felul de exagerări în consum, avertizează nutriţionista Kristin Kirkpatrick de la Cleveland Clinic Wellness Institute. "Untul este totuşi o grăsime şi are calorii, recomand ca atunci când gătiţi ouă sau sotaţi ceva să folosiţi totuşi uleiul de măsline", spune ea.

Popularitatea untului a crescut în prima jumătate a secolului XX. Penuria şi raţionalizarea grăsimilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a permis un "boom" al margarinei, care a atins vârful în anii '70-'80.

Aperitivele şi produsele de cofetărie şi patiserie cu unt sunt însă astăzi preferatele americanilor. Untul dă bogăţia gustului şi a texturii, spune Benjamin Dirck, chef la restaurantul Siena, unde pregăteşte o lasagna de mare succes. De asemenea, tot mai multe restaurante renunţă la alte grăsimi în favoarea untului, deşi este un ingredient mai scump. 

Un lanţ de cafenele din SUA recomandă o linguriţă de unt nesărat în cafea, pentru a-ţi energiza corpul şi mintea. Revine, de asemenea, în forţă, combinaţia unt şi alcool: bourbon, contratto rosso şi unt, adică  "The King of the North", este un cocktail la mare căutare.