Includerea nucilor în alimentaţie poate contribui la modificarea structurii microflorei intestinale, ceea ce sugerează o nouă modalitate prin care aceste fructe cu coajă lemnoasă pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii, informează vineri MedicalXPress citând concluziile unui studiu realizat recent în Statele Unite.

„Nucile au fost numite 'superalimente' datorită faptului că sunt bogate în acizi graşi omega-3, acid alfa-linoleic şi fibre şi pentru că deţin una dintre cele mai importante concentraţii de antioxidanţi”, notează doctor Lauri Byerley, profesor asociat în cadrul catedrei de fiziologie de la Facultatea de Medicină New Orleans, Louisiana, cea care a condus cercetarea.

„Schimbările benefice asupra microflorei intestinale ar putea fi un beneficiu suplimentar al nucilor”, a adăugat aceasta.

În cadrul studiului, echipa de cercetători a experimentat pe două grupuri de şoareci, unul dintre acestea primind nuci în cadrul dietei. Apoi, au fost măsurate tipurile şi numărul de bacterii intestinale sănătoase din zona inferioară a colonului şi au fost comparate rezultatele obţinute. Astfel, cercetătorii au descoperit că în cazul şoarecilor care au primit nuci numărul şi tipurile de bacterii suferiseră modificări, acest lucru fiind observat şi în ceea ce priveşte capacitatea operaţională a acestora.

În urma consumului de nuci de către şoarecii de laborator, cercetătorii au raportat o creştere semnificativă a numărului de bacterii benefice, precum Lactobacillus.

Consumul de nuci a fost asociat anterior cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, încetinirea ritmului de dezvoltare a tumorilor la animale şi cu îmbunătăţirea sănătăţii creierului.

Concluziile cercetării au fost publicate în „The Journal of Nutritional Biochemistry”.