În ultimii ani, fast-food-urile au luat amploare în România. Sunt foarte căutate de către români şi se estimează că, în ţara noastră, se consumă aproximativ 1 milion de shaorme pe zi. Este evident faptul că acest aliment este extrem de apreciat de români.
De cele mai multe ori, consumul de shaorma este asociat cu obezitatea, deşi, dacă ştii ce ingrediente să adaugi, este cel mai sănătos aliment de tip fast-food.
Cum preparăm o shaorma?
-frigerea cărnii se face în mod corect, din lateral, astfel grăsimea nu cade pe foc şi nu adaugă cărnii produse cancerigene, aşa cum se întâmplă la frigerea pe grătar
-ingredientele sunt recomandate de către nutriţionişti: piept de pui, carne de oaie sau vită, roşii, castraveţi muraţi, varză, ceapă, pătrunjel, iaurt, mujdei, ardei iute, alte condimente
-adaugi ce ingrediente doreşti
-este echilibrată din punct de vedere nutriţional
O shaorma are aprox. 800-1000 kcal, iar dacă eliminăm cartofii prăjiţi şi sosurile (maioneza şi ketchup-ul), devine un aliment dietetic, care are aprox. 300-400 kcal.
Cu toate acestea, shaorma are o reputaţie proastă, atât în România, cât şi în alte ţări. Acest lucru se datorează consumului ridicat de cartofi prăjiţi şi de sosuri bogate în calorii. Reţetele originale nu conţin nici sosuri, nici cartofi prăjiţi, prin urmare, dacă mâncăm o shaorma făcută după reţeta originală, nu va fi o bombă calorică pentru organismul nostru.
Iată ce ingrediente conţine o shaorma clasică turcească:
- lipie
- carne (pulpă de miel, carne de vită, piept de pui)
- sos pentru marinat (suc de lămâie, coajă de lămâie, oţet, scorţişoară, ienibahar, tahini, mastic, cardamom, sare, piper, ceapă, usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, muştar)
- salată (ceapă roşie, roşie, castravete, salată iceberg, ardei gras, mentă proaspătă, ulei de măsline, sumac, iaurt).