Multe persoane aleg mierea în locul zahărului atunci când fac prăjituri sau pentru îndulcirea diferitelor băuturi. Specialiştii susţin, însă, că mierea reprezintă un tip de zahăr adăugat.

Deşi mierea furnizează anumiţi nutrienţi, precum fier sau vitamina C, cantitatea este extrem de mică, mai puţin de 1% din necesarul zilnic. Mierea are mai multe calorii decât zahărul: 21 de calorii per linguriţă, spre deosebire de 16 calorii în cazul zahărului, per linguriţă.

„Mierea ar trebui tratată la fel ca orice alt zahăr adăugat, ceva ce trebuie inclus în alimentaţie în cantităţi minime”, a declarat Amy Keating, nutriţionist din cadrul organizaţiei Consumer Reports, citat de Washington Post. Asociaţia Americană pentru Cardiologie recomandă ca bărbaţii să consume cel mult nouă linguriţe (36 de grame) pe zi, în timp ce femeile şi copii ar trebui să consume şase linguriţe (24 de grame), zilnic. O linguriţă de miere conţine aproximativ şase grame de zaharuri.

Mierea este considerat un remediu benefic pentru ameliorarea tusei, alergiilor şi chiar pentru vindecare rănilor, însă alimentul nu ar trebui utilizat pentru copiii mai mici de un an. Mierea poate conţine bacteria ce provoacă apariţia botulismului infantil.

Egiptenii străvechi utilizau mierea pentru a trata rănile şi pentru a preveni infecţiile, lucru care a fost dovedit de un raport publicat în 2015 de organizaţia medicală Cochrane. Efectul ar putea avea la bază ingredientul quercentin ce are proprietăţi antibacteriene şi antiinflamatoare, afirmă profesorul Diane Madfes, dermatolog din cadrul Spitalului Sinai din New York.