Datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale, ardeiul gras este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra organismului uman.

Ardeii graşi sunt o excelentă sursă de vitamina C şi A, doi antioxidanţi puternici care împreunî neutralizează radicalii liberi. Aceştia sunt principalii vinovaţi pentru acumularea de colesterol în artere iar asta duce la ateroscleroză, boli de inimă, nervoase, diabet, dureri articulare, osteoartrită, artrită reumatoidă.

Reduc riscul de stop cardiac. Ardeii, de asemenea, contin vitamina B6 si acid folic, recomandate pentru ateroscleroza şi boli de inimă cu diabet zaharat. Aceste două vitamine B sunt foarte importante pentru reducerea nivelului ridicat de homocisteină care provoacă deteriorarea vaselor de sânge şi este asociată cu un risc foarte crescut de atac de inima şi accident vascular cerebral.

Sunt bogaţi în fibre, ceea ce ajută la scăderea colesterolului şi prevenirea cancerului de colon, vitamina C şi beta-caroten care sunt benefice împotriva cataractei.

Ardeiul rosu este unul dintre puţinele alimente care contin licopen, o substanţă cu efecte antitumorale in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, in cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.

Atenţie! Nu consumaţi în exces ardei gras în timpul sarcinii, deoarece acesta poate stimula uterul. Evită să mănânci ardei gras dacă eşti alergic la el. Alergia poate însemna ochi roşii şi umezi şi senzaţie de strănut.