Oamenii de ştiinţă au desluşit secretul pe care băutorii de cafea din toată lumea încearcă să-l afle de ani de zile: cum să faci ceaşca perfectă de cafea, informează The Independent.

 

Matematicieni şi fizicieni şi-au unit forţele pentru a stabili formula pentru obţinerea unei ceşti perfecte de cafea, în cadrul unui studiu publicat în jurnaul ştiinţific Matter.

 

Dr. Jamie Foster, un matematician de la Universitatea Portsmouth, a lansat studiul după ce a stabilit că două shot-uri de espresso, făcute în mod asemănător, pot avea gust diferit.

 

Echipa lui Foster a creat o teorie matimatică pentru a descrie procesul de extracţie dintr-un singur grăunte de cafea.

 

"Se spune că dacă vrei o cafea mai tare, trebuie să râşneşti cafeaua cât mai mică", spune Foster. "Are sens, pentru că boabele râşnite mai fin înseamnă o suprafaţă mai mare a bobului expusă apei, ceea ce duce la obţinerea unei unui gust mai intens".

 

Cu toate acestea, cafeaua a devenit mai "autentică" de la ceaşcă la ceaşcă când s-au folosit mai puţine boabe de cafea râşnite în grăunţe mai mari.

 

"Când boabele sunt râşnite foarte fin, particulele mici crează zone dense care nu mai permit apei să circule", explică Foster. "Aceste zone se pierd pentru că apa nu poate curge printre ele, extrăgând gustul".

 

În schimb, Foster susţine că folosirea a mai puţine boabe râşnite în grăunţe mai mari oferă "o extracţie mai eficientă".

 

Matematicianul a adăugat că metoda sa cu mai puţine boabe este şi mai rentabilă, atât pentru utilizatori cât şi pentru mediu.

 

Potrivit unui purtător de cuvânt de la Universitatea Portsmouth, noua reţetă a fost testată într-un cafeanea din SUA, iar pe parcursul unui an magazinul a raportat economii de mii de dolari.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro