Mici, rotunde, netede şi cărnoase, afinele cresc în general în zone muntoase. Au un gust dulce-acrişor, mai pronunţat la cele care se dezvoltă în sălbăticie, fără contribuţia omului. Nivelul ridicat de substanţe fitochimice din afine le transformă în adevărate fructe-minune, considerându-se că acestea au efect în lupta împotriva cancerului şi a bolilor de inimă.

Afinele apar la sfârşitul lui iunie şi se găsesc până la începutul lunii septembrie.

Vă recomandăm să le căutaţi pe cele cărnoase, de culoare mov şi de dimensiuni medii. Dăcă îţi cumperi un coşuleţ cu afine, ai grijă ca fundul acestuia să fie uscat, în caz contrar, este posibil ca afinele să fie strivite.

Cât despre mâncat este cât se poate de simplu: oricum ai vrea să le consumi, nu trebuie decât ca în prealabil să le speli şi să le usuci. Ţine-le în frigider, vor rezista chiar şi o săptămână, atât timp cât nu sunt spălate.

Le poţi servi crude, cu frişcă, dar le poţi folosi şi ca umplutură pentru gogoşi, clătite, tarte sau plăcinte. Dacă vrei să prepari un topping gustos pentru prăjituri, găteşte-le în puţină apă cu zahăr şi coajă de lămâie