O sticlă de vin desfăcută îşi păstrează aroma degajată de faimoasa licoare timp de şase ore. După trei zile vom observa că îşi schimbă aroma şi va avea un gust nu tocmai plăcut. Trebuie să ştim că există şi vinuri a căror aromă poate să reziste şi aproximativ o lună în frigider.

În momentul în care deschidem o sticlă de vin şi consumăm din ea trebuie să ştim că aerul va elibera aromele pentru papilele gustative. Chiar dacă suntem convinşi că îşi va păstra gustul dacă îi punem dopul vom observa că după 2 sau 3 trei zile îşi va schimba total gustul.

„Vinul desfăcut şi neconsumat îşi schimbă gustul şi pierde din aromă, iar în câteva zile va avea un gust nu tocmai plăcut. După 2 sau 3 zile nu mai este bun nici pentru gătit pentru că toate aromele sunt distruse. Dacă vrem să bem un vin de calitate trebuie să ştim că trebuie să fie depozitat într-o cramă în poziţie orizonată, iar licoarea trebuie să atingă dopul pentru ca acesta să nu se usuce“, a precizat Marinela Turcu, specialist enogastronomică.

Cât timp rezistă vinul după ce l-am desfăcut:

- Vinul desfăcut îşi pierde gustul şi aromele delicate şi rămâne ca un miros ca de oţet. Atunci este bină să ştim că licoarea s-a stricat şi nu mai poate să fie folosită nici la mâncare.
- Vinul spumant are cea mai scurtă durată de viaţă pentru că îşi pierde rapid din acid. Poate să fie păstrat maximum trei zile în frigider, iar imediat după ce ai turnat un pahar este bine să îi punem dopul de fiecare dată.
- Vinurile albe, dulci, rose, pot fi consumate maxim o săptămână dacă sunt ţinute în frigider. Trebuie pus neapărat un dop de plută, însă vom observa că îşi scimbă gustul după prima zi.
- Vinurile albe sunt cele mai corpolente şi pot fi ţinute în frigider cu dop de plută maxim 5 zile. Au mai puţină aciditate şi îşi schimbă imediat gustul.
-Vinurile roşii trebuiesc ţinute neapărat într-un loc întunecat şi răcoros cu un dop de plută. Cu cât au un grad de tanim mai ridicat cu atât vor rezista mai mult. Specialiştii au mai precizat că sunt şi vinuri care rezistă până la 28 de zile cu un dop de plută. Cele care conţin zahăr au o durată de viaţă de 28 de zile, iar dacă sunt ferite de lumină vom observa că în această perioadă gustul va fi la fel ca în prima zi atunci când am deschis sticla.