O sticlă de vin desfăcută îşi păstrează aroma degajată de faimoasa licoare timp de şase ore. După trei zile vom observa că îşi schimbă aroma şi va avea un gust nu tocmai plăcut. Trebuie să ştim că există şi vinuri a căror aromă poate să reziste şi aproximativ o lună în frigider.
În momentul în care deschidem o sticlă de vin şi consumăm din ea trebuie să ştim că aerul va elibera aromele pentru papilele gustative. Chiar dacă suntem convinşi că îşi va păstra gustul dacă îi punem dopul vom observa că după 2 sau 3 trei zile îşi va schimba total gustul.
„Vinul desfăcut şi neconsumat îşi schimbă gustul şi pierde din aromă, iar în câteva zile va avea un gust nu tocmai plăcut. După 2 sau 3 zile nu mai este bun nici pentru gătit pentru că toate aromele sunt distruse. Dacă vrem să bem un vin de calitate trebuie să ştim că trebuie să fie depozitat într-o cramă în poziţie orizonată, iar licoarea trebuie să atingă dopul pentru ca acesta să nu se usuce“, a precizat Marinela Turcu, specialist enogastronomică.
Cât timp rezistă vinul după ce l-am desfăcut:
- Vinul desfăcut îşi pierde gustul şi aromele delicate şi rămâne ca un miros ca de oţet. Atunci este bină să ştim că licoarea s-a stricat şi nu mai poate să fie folosită nici la mâncare.
- Vinul spumant are cea mai scurtă durată de viaţă pentru că îşi pierde rapid din acid. Poate să fie păstrat maximum trei zile în frigider, iar imediat după ce ai turnat un pahar este bine să îi punem dopul de fiecare dată.
- Vinurile albe, dulci, rose, pot fi consumate maxim o săptămână dacă sunt ţinute în frigider. Trebuie pus neapărat un dop de plută, însă vom observa că îşi scimbă gustul după prima zi.
- Vinurile albe sunt cele mai corpolente şi pot fi ţinute în frigider cu dop de plută maxim 5 zile. Au mai puţină aciditate şi îşi schimbă imediat gustul.
-Vinurile roşii trebuiesc ţinute neapărat într-un loc întunecat şi răcoros cu un dop de plută. Cu cât au un grad de tanim mai ridicat cu atât vor rezista mai mult. Specialiştii au mai precizat că sunt şi vinuri care rezistă până la 28 de zile cu un dop de plută. Cele care conţin zahăr au o durată de viaţă de 28 de zile, iar dacă sunt ferite de lumină vom observa că în această perioadă gustul va fi la fel ca în prima zi atunci când am deschis sticla.
În cât timp putem consuma o sticlă de vin pe care am desfăcut-o
23 aprilie 2018


Din aceeaşi categorie:
Salata de cartofi, o cină gustoasă
(21 iulie 2013 - Clara ION)
369 vizualizări
LIDL, prins într-un scandal de proporţii! Cum au ajuns sute de mii de ouă să fie contaminate cu substanţe toxice
(5 august 2017)
717 vizualizări
Pască rapidă fără aluat
(20 aprilie 2014)
271 vizualizări
Ingredientul banal care topeşte grăsimea de pe burtă. Trebuie să îl mănânci în fiecare zi
(24 septembrie 2020)
136 vizualizări
Lucruri inedite despre mere
(28 martie 2025)
278 vizualizări
Cireşele şi vişinele, beneficii şi contraindicaţii. Atenţie, fructele de sezon pot reprezenta un pericol major pentru sănătate!
(16 iunie 2020)
6757 vizualizări
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
(18 iunie 2025)
221 vizualizări
Alimentul care reprezintă un pericol de Florii. ANPC trage un semnal de alarmă
(24 aprilie 2021)
154 vizualizări
Smoothie de primăvară
(10 mai 2015)
218 vizualizări
Dieta de post, terapie pentru trup şi suflet
(17 noiembrie 2015)
132 vizualizări
Un obicei american sănătos: cereale cu lapte
(12 august 2013)
1587 vizualizări
Două vinuri româneşti, în topul celor mai bune 200 de băuturi din lume
(19 iunie 2014)
207 vizualizări
Fursecuri delicioase
(2 aprilie 2014)
157 vizualizări
Pâine făcută după reţete din comunism, din nou pe piaţă
(21 octombrie 2014)
264 vizualizări
Un mic dejun copios te poate ajuta să pierzi din greutate
(24 august 2017)
161 vizualizări
Zahărul, la fel de periculos ca şi tutunul
(16 februarie 2015)
132 vizualizări
Singurul aliment la care să nu renunţi niciodată dacă vrei să slăbeşti
(2 martie 2017)
417 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025