Deşi sănătoase, fructele şi legumele trebuie consumate cu moderaţie. Iar, pe cât de multe beneficii au, dacă sunt gătite necorespunzător, pot deveni uşor parte a unei bombe calorice. Pe de altă parte, paradoxal, unele dintre ele pot fi chiar şi dăunătoare dacă le consumi crude. Scurta listă de alimente despre care specialiştii spun că te pot îmbolnăvi dacă le consumi fără să le prepari termic înainte. Roşiile şi merele se numără printre ele.

Lapte

Laptele are multe beneficii, însă proaspăt nu înseamnă crud. Nefiert sau nepasteurizat poate conţine bacterii şi germeni periculoşi care te pot îmbolnăvi şi îţi pot provoca infecţii grave, precum salmonella, listeria sau E-coli.

Ouă

În lume există o mulţime de sosuri sau preparate, în special în ţări precum Japonia sau Coreea, unde oul crud este ingredientul secret al preparatelor. Specialiştii nu sunt, însă, de acord cu asta. Pe lângă infecţiile cu salmonella pe care le pot aduce, absorbţia de proteine este mai mare în cazul ouălor gătite.

Mere

Un măr pe zi ţine medicul departe, nu? E adevărat, dar ai grijă mare la seminţe, deoarece acestea conţin amigdalin, un compus chimic ce conţine cianură. Cotoarele a aproape 40 de mere au o doză letală.

Caju

Cine ar fi crezut că nucile sau alunele sunt periculoase? Gustarea sănătoasă dintre mese, care reduce colesterolul, riscul de a face atac de cord şi ajută menţinerea greutăţii sub control are şi dezavantajele ei. Când sunt consumate crude, aceste alune conţin urusiol, o substanţă toxică, regisită şi în iedera otrăvitoare şi în coaja fructului de mango.

Roşii

Punctul sensibil: roşiile. Consumate la micul dejun, la prânz, la cină, în salata de lângă bucata mare de carne pregătită. Roşiile pot fi regăsite în fiecare masă din zi, semn că românii nu se pot lipsi de ele. Însă, deşi sunt mâncate crude, în special pe timpul verii, un studiu realizat de Universitatea Cornell arată că atunci când sunt gătite, cantitatea de antioxidanţi este mai mare. Astfel, pentru a beneficia la maximum de proprietăţile lor, acestea trebuie preparate termic înainte de a le consuma. De asemenea, roşiile se găsesc pe locul zece în topul alimentelor cu pesticide, aşa că asiguraţi-vă că le-aţi spălat bine înainte de a le consuma.

Mâncarea gătită şi pâinea ajung cel mai des în coşul de gunoi

Românii cumpără alimente în exces, mai ales de sărbători, apoi le aruncă la gunoi. Mâncarea gătită şi pâinea sunt primele pe listă atunci când vine vorba de produse care ajung în pubelă. Poate ar trebui să fim mai atenţi cu cheltuielile, o spun reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor, care au făcut şi un studiu pe tema risipei alimentelor.