O echipă de experţi ai Asociaţiei Pro Consumatori (APC), coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu, a achiziţionat, pentru realizarea unui studiu, 41 de băuturi energizante, care prin formă şi concepţia grafică a ambalajului urmăresc atragerea atenţiei tinerilor şi influenţarea acestora în privinţa alegerii şi consumului.

Studiul privind impactul băuturilor energizante asupra sănătăţii tinerilor face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare “Să învăţăm să înţelegem eticheta!”. Prin această campanie, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) îşi propun să-i înveţe pe tineri să înţeleagă eticheta produselor, astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză.

Totodată, Asociaţia Pro Consumatori (APC) îşi doreşte să promoveze un stil de viaţă sănătos şi să atragă atenţia tinerilor cu privire la existenţa pe piaţă a unor băuturi energizante care au un conţinut ridicat de zahăr, respectiv sunt îndulcite cu îndulcitori artificiali, colorate cu caramel amoniacal şi conservate cu conservanţi artificiali.

La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere

Ingredientele regăsite în compoziţia băuturilor analizate sunt următoarele: apă, apă carbogazoasă, dioxid de carbon, zaharoză, zahăr caramelizat, dextroză, maltodextrină, şofranaş, nicotinamidă, concentrat de morcov, extract de ginseng, glucoză, sirop de glucoză fructoză, inositol, seminţe/extract de guarană (conţine cofeină), suc de lime, suc de portocale, suc de lămâie, suc concentrat de pere, caroteni, tartrat de L-carnitină, clorură de sodiu, D-glucuronolactona taurina, cofeină, vitamine (A, C, E, B3, B5, B6, B12), acid citric, citraţi de sodiu, riboflavine, carbonaţi de sodiu, carbonaţi de magneziu, albastru briliant FCF, citrat trisodic, caramel simplu, acesulfam k, aspartam, ciclamaţi, sucraloză, zaharină, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acid ascorbic, acid lactic, acid malic, fosfaţi de potasiu, caramel cu sulfit de amoniu, antocianine, gumă xantan, gumă caruba, gumă arabică, acid fosforic, citrat de magneziu, galben de chinolină, beta apo 8 carotenal, acetat izobutirat de zaharoză, esteri glicerici ai răşinilor din lemn, alginat de propilenglicol, pectine şi arome.

În cele 41 de produse analizate s-au identificat 31 de aditivi alimentari.

Cu privire la ingredientele de mai sus, experţii APC România au formulat următoarele concluzii:

– 95% dintre produsele analizate conţin acid citric. E330 – acidul citric, agent de reglare a acidităţii, este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparţine clasei de acizi carboxidici şi este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale şi atacă smalţul dinţilor

– 63% dintre produsele analizate conţin citraţi de sodiu. E331 – citraţii de sodiu (săruri de sodiu ale acidului citric) sunt folosiţi ca agenţi de reglare a acidităţii produselor alimentare, ca antioxidanţi, conservanţi sau arome, produce efecte secundare precum greaţă, vomă, crampe abdominale şi musculare, reacţii alergice, amorţirea extremităţilor, oboseală, ritm cardiac anormal, crize, ameţeală, respiraţie greoaie

– 61% dintre produsele analizate conţin caramel cu sulfit de amoniu (caramel amoniacal). E150c – caramel amoniacal este un colorant maroniu obţinut prin arderea zahărului în prezenţa amoniacului. Este susceptibil de declanşarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism

– 45% dintre produsele analizate conţin conservanţi artificiali (sorbat de potasiu şi benzoat de sodiu). Benzoatul de sodiu, prezent în 32% dintre produsele analizate, este un conservant sintetic care, în reacţie cu acidul ascorbic, generează benzen, substanţă toxică cancerigenă. În urma unui studiu realizat pe 200 de sortimente de sucuri de către FDA (Federal Trade Commission – USA) în anul 2005, la 10 dintre acestea s-a identificat un conţinut de benzen cuprins între 7 şi 89 ppm (părţi per milion), limita maximă admisă în apa potabilă fiind de 5 ppm. În urma acestei constatări, marii procesatori de băuturi răcoritoare din SUA au decis să nu mai folosească acest conservant. Benzoatul de sodiu poate produce reacţii alergice, hiperactivitate şi lipsă de concentrare la copii (ADHD)

– 24% dintre produsele analizate conţin acesulfam K. E950 – acesulfam de potasiu, este un îndulcitor artificial care provoacă reacţii alergice, migrene, greaţă, vomă, palpitaţii cardiace, pierderea memoriei şi oboseală

– 20% dintre produsele analizate conţin aspartam. E951 este un îndulcitor artificial care poate provoca reacţii alergice, spasme musculare, palpitaţii cardiace şi pierderea memoriei

– 12% dintre produsele analizate conţin citrat trisodic. E331 este un regulator de aciditate care poate provoca probleme la nivelul muşchilor (spasme şi contracţii necontrolate şi dureroase) şi probleme la nivel digestiv (diaree). Îndulcitorii artificiali pot declanşa o serie de afecţiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie

– 14% dintre produsele analizate conţin carbonaţi de sodiu, respectiv carbonaţi de magneziu

– 10% dintre băuturile analizate conţin albastru briliant FCF. Coloranţii sintetici (albastru briliant FCF, caramel sulfit de amoniu şi galben de chinolina) pot provoca reacţii alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respiraţie, dermatite şi au potenţial cancerigen

– 10% dintre băuturile analizate conţin ciclamaţi. E952 – ciclamat de sodiu este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene

– 5% dintre produsele analizate conţin sucraloză. E 955 – sucraloza este un edulcorant chimic de sinteză, care are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât zahărul, de două ori mai mare decât zaharina şi de patru ori mai mare decât cea a aspartamului. În compoziţia sucralozei există o substanţă numită clorină, care se regăseşte şi în compoziţia pesticidelor de tip DDT, a dezinfectanţilor şi a unor tipuri de plastic. Având în vedere acest lucru, cercetătorii îşi pun mari semne de întrebare legate de siguranţa acestui aditiv. Moleculele de clorină scad fertilitatea şi au efecte neurotoxice. Sucraloza afectează timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar. Consumul ridicat de sucraloză duce la atacuri de panică, stări de agitaţie, dureri musculare. Îndulcitorii sintetici au o putere de îndulcire care poate fi de până la de 600 de ori mai mare decât zahărul. Aceştia pot declanşa o serie de afecţiuni medicale, cum ar fi: boala Alzheimer, boala Parkinson, boala Basedow-Graves, epilepsie, scleroză multiplă, diabet şi depresie

– 5% dintre produsele analizate conţin zaharina. E954 – zaharina este un îndulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul. E954 este folosit foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseşte foarte des în combinaţie cu ciclamatul şi cu aspartamul în produsele “light”

– 5% dintre produsele analizate conţin acid fosforic. E338 este un acidifiant care cauzează pierderea calciului din oase, iar în timp duce la instalarea afecţiunii medicale cunoscută sub denumirea de osteoporoză

– 5% dintre produsele analizate conţin alginat de propilenglicol. E405 este un agent de îngroşare care poate provoca reacţii alergice.
 

2. Analiza din punct de vedere statistic a menţiunilor de tip avertisment de pe ambalajele produselor analizate

Efectele nocive ale băuturilor energizante asupra organismului uman sunt recunoscute şi de către unii producători de astfel de produse prin avertismentele menţionate de către aceştia pe ambalajul produselor (doza de aluminiu sau petul din plastic).

Astfel, analizând informaţiile menţionate pe ambalajele produselor analizate, s-a constatat că:

– toate produsele analizate conţin avertismentul “Nu este recomandat pentru copii sau femeile însărcinate sau care alăptează”

– 17% dintre produsele analizate conţin avertismentul “A nu se consuma împreună cu alcool”

– 15% dintre produsele analizate conţin avertismentul “Nu se recomandă diabeticilor, persoanelor sensibile la cofeină”

– 7% dintre produsele analizate conţin avertismentul “Nu se recomandă consumul a mai mult de o doză de 250 ml pe zi”

– 7% dintre produsele analizate conţin avertismentul “În cazul în care se consumă cantităţi mari asociate cu activităţi sportive sau cu băuturi alcoolice pot apărea efecte nedorite”

– 5% dintre produsele analizate conţin avertismentul “Nu se recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, persoanelor cu afecţiuni cardiace, respectiv persoanelor sensibile la cofeină”

– 2% dintre produsele analizate conţin avertismentul “Nu este recomandat consumul de energizant cu activităţi sportive intense”

Cafeina în doze mari are un potenţial toxic semnificativ, poate provoca palpitaţii cardiace, hipertensiune, convulsii, dureri de cap, diaree, urinare frecventă, deshidratare, insomnie, tremur la nivelul mâinilor. Are acţiune laxativă şi epuizează rezervele de calciu din organism. Conţinutul de cafeină per unitate de vanzare variază între 25 mg si 160 mg.

Taurina este un aminoacid neesenţial care se produce la nivelul ficatului prin sinteza aminoacizilor metionina şi cisteina. Cea conţinută de băuturile energizante este sintetică, iar pe termen mediu poate favoriza apariţia gastritei, respectiv a ulcerului peptic (distrugerea mucoasei gastrice/duodenale). Conţinutul de taurină per unitate de vânzare variază între 50 mg şi 2 grame!