Cu totii stim ca snitelul este un preparat culinar facut dintr-o bucata de carne dezosata, fragezita, acoperita cu faina si data prin ou batut si pesmet, iar apoi prajita.
Snitelul exista sub multe forme si este popular in foarte multe tari. Poate fi facut din carne de vitel, carne de pui, de oaie, carne de vita, curcan sau carne de porc.

Desi se crede ca este un fel de mancare tipic austriac, snitelul pare sa aiba originea in nordul Italiei, la Milano, unde a aparut sub denumirea de Cotoletta alla Milanese, iar in Viena ar fi aparut abia in secolul al 15-lea sau al 16-lea.

Termenul de snitel vienez, Wiener Schnitzel, este protejat prin lege si dateaza din 1862. Caracteristica principala a snitelului vienez este ca el se face doar din carne de vitel. Prin urmare, orice snitel ce poarta aceasta denumire trebuie sa fie facut din carne de vitel. In Austria snitelul se serveste cu o felie de lamaie si salata de cartofi cu marar si unt.

In Germania, snitelul se face in mod obisnuit din carne de porc, dar si din carne de curcan sau manzat si este de obicei servit cu cartofi prajiti, fierti sau piure de cartofi.
In tarile vorbitoare de limba germana, termenul de snitel inseamna chiftele, pane sau prajite. Iata cateva variatiuni ale acestui preparat:

  • Jägerschnitzel (snitel vanatoresc) este un snitel servit cu sos de ciuperci.
  • Münchner Schnitzel (snitel Munchen) este o variatie a snitelului, carnea fiind acoperita cu hrean si/sau mustar inainte de a fi data prin faina, ou si pesmet.
  • Naturschnitzel (snitel natural) este un snitel piperat si sarat, care poate fi servit fara sos sau cu un sos simplu.
  • Rahmschnitzel (snitel cu sos crema) este un snitel insotit de un sos crema, care contine de cele mai multe ori ciuperci.
  • Vegetarisches Schnitzel (snitel vegetarian) - carnea este inlocuita cu soia, tofu sau seitan.
  • Zigeunerschnitzel (snitel tiganesc) este un snitel insotit de un sos facut din rosii, ardei gras si felii de ceapa. Acest snitel mai este cunoscut si sub denumirea de Paprikaschnitzel (snitel cu sos de ardei iute si rosii).


Snitelul este un fel de mancare foarte cunoscut si apreciat in intreaga lume. Fiecare tara are specificul sau, propriile retete de snitele, dar toate au la baza acelasi mod de pregatire, adica o felie de carne, trecuta prin faina, ou, pesmet si prajita. Difera doar denumirea si garniturile servite alaturi de snitel.

In Argentina snitelul poarta numele de Milanesa si este facut din carne de vaca dar si de pui. Se serveste cu garnitura de cartofi prajiti sau salata, dar si cu branza, sunca, rosii si diverse sosuri.

In Australia snitelul se serveste insotit de cartofi prajiti sau fierti, uneori sub forma de piure. Se poate servi alaturi de branza, sunca sau sos de tomate italienesc.

In Brazilia snitelul apare cu denumirea de File a Milanesa si este servit cu orez alb, fasole, cartofi prajiti sau piure.

In Portugalia snitelul are numele Bife Panado sau Panado si se face din carne de pui, curcan, porc sau vitel. Carnea este asezonata cu piper negru, usturoi si suc de lamaie. Poate fi servit impreuna cu cartofi prajiti, spaghetti, orez.

In Columbia snitelul se gaseste sub numele de Milanesa sau Chuleta Valluna si este gatit din carne de porc taiata in felii subtiri.