Roşiile de pe tarabe arată impecabil, dar au tot mai puţine calităţi nutritive. Cercetătorii ştiinţifici atrag atenţia că pot fi chiar dăunătoare sănătăţii.
“Din dorinţa de a câştiga bani rapid, producătorii folosesc tot felul de substanţe şi tehnici ca tomatele să se coacă urgent. Astfel de substanţe folosite în exces, după ureche, fac mai mult rău legumelor, care îşi pierd din calităţile nutritive”, a declarat Floarea Burniche, cercetător ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Experimentală din Buzău, potrivit site-ului nutriţionistului Gheorghe Mencinicopschi. Roşiile cu moţ sunt cele mai periculoase, “pentru că sunt tratate cu mult ETREL, moţul fiind chiar o malformaţie a fructului. Acesta ascunde, de altfel, mult erbicid. Din această cauză nici nu au codiţe, pentru că sunt arse”, a adăugat Floarea Burniche. Prin urmare, specialiştii ne recomandă să cumpărăm roşii pe ciorchine verde, “pentru că sunt cel mai puţin tratate. Când codiţele sunt uscate, înseamnă că roşiile au fost stimulate cu prea multă substanţă”, a încheiat Floarea Burniche.
Roşiile “cu ţugui” – stropite cu stimulenţi
Legumele stropite cel mai des de ţărani sunt roşiile, castraveţii, ardeii sau vinetele. Roşiile sunt printre puţinele produse agricole care pot indica, prin proprietăţile lor fizice, prezenţa unor pesticide cancerigene în exces. Unii consumatori caută în mod special roşiile “cu ţugui” – care au o excrescenţă în partea inferioară a fructului, pentru că sunt gustoase. Ţuguiul se formează, însă, din cauza folosirii în exces a unei substanţe chimice. ”Uneori, fungicidele, prin compoziţia lor, lasă nişte pete albe pe fructe, dar să nu credeţi că cei de la piaţă nu le şterg cu o cârpă moale înainte să le aducă pe tarabe. Astfel, este destul de greu de determinat dacă produsele agricole au reziduuri toxice la suprafaţă sau în interior. Doar o analiză făcută într-un laborator specializat poate atesta cantitatea de pesticide existentă în legume şi fructe.
SURSA : AMPress.ro