Ştii deja că fasolea se numără printre acele alimente care provoacă balonare. Însă există şi anumite alimente neobişnuite, de care nu ştiai până acum că provoacă gaze.

Gazele nu reprezintă o problemă foarte gravă, însă pot fi neplăcute atunci când te afli în diferite situaţii sociale. Dacă vrei să eviţi orice situaţii jenante şi urât mirositoare, s-ar putea să fie mai bine să renunţi la alimentele care provoacă balonare. Iată care sunt acestea!

1. Legumele crucifere

Legumele crucifere sunt acele legume care au patru petale în florile lor, în formă de cruce sau crucifix. Cu toate că aceste alimente aduc nenumărate beneficii organismului uman, pot duce la apariţia gazelor. Aceste legume au un conţinut bogat de fibre, care sunt consumate de bacteriile din colon, producând balonarea ca efect secundar. Printre legumele crucifere se numără şi varza, conopida, varza de Bruxelles şi broccoliul.

2. Fructele bogate în fructoză

S-ar putea să fii surprinsă de faptul că unele fructe şi legume pot provoca, de asemenea, apariţia gazelor. Alimentele cu un conţinut bogat de fructoză, cum ar fi ceapa, anghinarele, perele şi alte fructe, pot provoca gaze, dacă ai probleme cu digestia acestora. Fructoza este un carbohidrat fermentabil, care provoacă un sentiment de incomoditate unor persoane. De asemenea, fructele uscate, prunele şi smochinele au efect laxativ.

3. Produsele lactate

Multe persoane au dificultăţi când vine vorba de descompunerea laptelui, zahărului şi lactozei din produsele lactate, având ca rezultat balonarea. Aceste produse lactate pot include brânzeturile, iaurturile şi sosurile. În cazul în care produsele lactate îţi provoacă gaze, se poate să fii intolerantă la lactoză sau să ai un deficit al enzimei numite lactază. Dacă eşti de părere că lactatele îţi provoacă gaze sau îţi deranjează stomacul, ar trebui să mergi la o consultaţie la doctor, pentru a afla dacă ai intoleranţă la lactoză.

4. Diferite băuturi

Specialiştii din domeniul sănătăţii recomandă consumul regulat de apă, în special atunci când mănânci multe fibre. Cu toate acestea, în timp ce apa poate fi bună pentru sistemul digestiv, alte lichide nu au acelaşi efect pozitiv. Băuturile, cum ar fi cafeaua, tind să aibă un efect laxativ, astfel provocând balonare. Alte băuturi, printre care se numără berea, sucurile fără zahăr şi ceaiul, care conţin înlocuitori de zahăr (sorbitol, xilitol, manitol) pot provoca un exces de gaze. Dacă observi că aceste băuturi îţi înrăutăţesc starea de balonare, poţi lua o pauză de la acestea, pentru a vedea dacă sunt adevăraţii vinovaţi.