Sebastian Marcu, născut în Germania din părinţi români, lucrează la realizarea unei pâini fără firimituri care să poată fi folosită de astronauţi pe Staţia Spaţială Internaţională.

Pâinea normală este interzisă în spaţiu. Antreprenorul de origine română a fondat compania Bake in Space, care şi-a propus să creeze un cuptor şi un aluat speciale care vor putea produce pâinea fără firimituri.

”Costul primei faze a proiectului nostru, care implică realizarea cuptorului şi a aluatului, este destul de mare: în jur de 3 milioane de euro”, a spus Sebastian Marcu pentru Romania-Insider.com, adăugând că are la dispoziţie un an pentru a testa prima versiune în spaţiu.

”Misiunea noastră va contribui la punerea fundaţiei unui stil de viaţă decent pentru oameni în spaţiu”, a adăugat omul de afaceri.

Pâinea este interzisă în spaţiu de peste 50 de ani, deoarece firimiturile pot intra în ochii astronauţilor sau pot pătrunde în unele panouri electrice, fiind o posibilă cauză a incendiilor.

Sebastian Marcu, care locuieşte în Bremen, iar părinţii săi sunt din Iaşi şi Bucureşti, lucrează cu Centrul Aerospaţial German şi cu diferiţi specialişti în alimentaţie pentru a realiza pâinea fără firimituri.

Cuptorul va fi gata pentru teste până în februarie 2018, înainte ca astronautul Alexander Gerst să îşi înceapă misiunea pe Staţia Spaţială Internaţională. Dacă testele vor fi încurajatoare, afacerea ar putea să fie implementată şi pe Pământ. ”Ne aşteptăm ca aluatul pe care îl vom produce în spaţiu să aibă o aromă unică”, a povestit investitorul.

Sebastian Marcu a lucrat în arhitectură, animaţii virtuale, multimedia interactivă, având diplome de la Wimbledon School of Art, UCL, Icari, Universitatea Westminster, participând şi la un program de studiu al spaţiului la International Space University din Canada.