Variaţiile bruşte de temperatură şi umiditatea crescută, din această perioadă, sunt cele mai prielnice momente pentru apariţia răcelilor şi a virozelor. Pentru a preveni îmbolnăvirile, dar şi pentru a accelera vindecarea poţi să apelezi, pe lângă medicamentele prescrise de medic, la câteva alimente care te vor ajuta să depăşeşti sezonul răcelilor.
Vitamina C este cel mai important aliat al vostru în această perioadă. E bine să mănânci tot timpul fructe, nu doar când te-a lovit răceala. Trebuie ştiut că nu citricele sunt fructele cu cel mai ridicat conţinut de vitamina C, ci kiwi-ul. Un fruct de kiwi conţine mult mai multe vitamine şi minerale decât o portocală. Pe lângă faptul că e bogat în vitamina C, kiwi-ul este şi un antioxidant şi antiimflamator.

Supa de pui este cel mai vechi remediu împotriva răcelii. Acest lucru a fost verificat şi de cercetători şi s-a ajuns la concluzia că supa de pui, care conţine şi multe legume, are efecte benefice asupra organismului. Supa de pui, consumată caldă, ajuta la desfundarea nasului, calmarea durerilor de gât şi scăderea temperaturii, în plus este plină de vitamine şi substanţe active care ajută la întărirea imunităţii.
În afară de supa de pui, mai sunt şi alte supe de legume care pot fi de mare ajutor în acest sezon spre exemplu varza, salată, conopida şi broccoli-ul conţin antioxidanţi şi ajuta la eliminarea substanţelor toxice din organism.

Usturoiul este un alt aliment folosit ca leac în multe afecţiuni. Se ştie că are, între altele, proprietăţi antiseptice şi antibacteriane. Pentru a stimula imunitatea se recomandă şi consumul de ceapă, nucşoara, cuişoare, scorţişoară, mentă sau ghimbir proaspăt.

Ce poate nu aţi ştiut este ca şi carnea roşie şi ficatul sunt nişte alimente care gatite corespunzător pot contribui la fortifierea organismului. Carnea roşie şi ficatul conţin mult fier, vitamina K şi proteine. Consumul acestor alimente ajuta şi la preîntâmpinarea anemiilor

Alte alimente importante care trebuie să apară pe meniul cuiva care a contactat o viroză ori o răceală este pâinea prăjită cu unt şi miere, salatele de legume şi de fructe şi bineînţeles ceaiurile. Există amestecuri de plante special concepute pentru combaterea răcelilor, dar dacă nu le găsiţi pe acestea puteţi consuma ceai de muşeţel, de cimbrişor, de busuioc, coji de ceapă ori hibiscus.

Cel mai important lucru pe lângă aportul de vitamine şi alimentaţia corectă este şi o medicamentaţie corespunzătoare. Nu luaţi medicamente după ureche, nici măcar extrase din plante. Cereţi intotdeuna sfatul medicului şi al farmacistului atunci când apelaţi la un tratament medicamentos.