Specialiştii în nutriţie arată că mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG).

Prof. dr. Pavel Chirilă a subliniat la o dezbatere organizată marţi de Clinica FitoPlus că aceste alimente trebuie consumate cu mare moderaţie sau chiar eliminate din alimentaţie, el explicând că au efect cancerigen, dar că provoacă şi afecţiuni precum hepatita cronică, alergii, boli autoimune.

„Sărurile nitrice se combină cu aminele din carne şi produce nitrozamină, care provoacă cancer la şobolani (supuşi testelor — n.r.). În 14 zile, animalele dezvoltă tumoare canceroasă. Persoanele care consumă mezeluri riscă această boală. (…) Până acum trei ani, legea permitea 100 mg/kg, dar s-a dat dezlegare pentru 300 mg/kg, că nu ar fi toxică”, a arătat dr. Chirilă.

El a adăugat că şi aditivii alimentari sunt foarte toxici pentru organism, dând ca exemplu zaharina.

În privinţa băuturilor răcoritoare, medicul a criticat faptul că în România acestea conţin benzoat de sodiu, precizând că e pe lista substanţelor cancerigene la nivel european, şi nu sorbat de potasiu, aşa cum se procedează în alte ţări.

Nicăieri în lume nu o să găsiţi o lege care să oblige poporul să mănânce ce vrea Guvernul. În România există această lege a iodizării sării, prin care întregul popor român este obligat să mănânce iod. Am avertizat că va creşte numărul de cazuri tiroidiene şi cancerele de tiroidă s-au dublat, boala Basedow a crescut în incidenţă de 5,6 ori, alergia la iod a crescut de vreo trei ori, iar hipotiroidia nu a fost influenţată deloc, deşi aceasta trebuia eradicată. Este normal să se întâmple aşa, pentru că numai 1% din hipotiroidie este cauzată de lipsa iodului”, a menţionat specialistul.

El spune că şi organismele modificate genetic sunt o „otravă” pentru oameni.

„În Europa nu se cultivă OMG-uri, dar vin din America de Sud. Acum doi ani, firmele americane specializate în OMG şi care urmăresc să autorizeze ele seminţele ce se plantează în lume doresc să extindă aceste culturi şi la noi. Nicio ţară nu a luat hotărârea să cerceteze, dar România a rezervat 500 de mii de hectare cercetărilor OMG. Aceste greşeli mari au afectat milioane de oameni”, a mai arătat dr. Chirilă.

Nutriţionistul Alina Stoica a recomandat scoaterea din alimentaţie a produselor nocive, adăugând că există cel puţin 27 de îndulcitori mascaţi în diferite forme. Ea a vorbit şi despre alimentaţia bio pentru copii.

Fructele sau bombonele cu miere de albine, seminţe şi fructe uscate sunt variante optime pentru un desert. Beţişoarele de legume sunt soluţii foarte bune pentru o viaţă sănătoasă”, a spus Alina Stoica.