Loboda conţine aproape de două ori mai multă vitamina C decât lămâia. Planta ajută la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar, stimulează digestia şi previne accidentele vasculare.
Verdeţurile sunt vedete pe tarabele din pieţe în acest sezon. Printre plantele de sezon care aduc beneficii nebănuite sănătăţii se numără şi loboda, preferată de gospodine în principal pentru prepararea ciorbei, dar recomandată şi în salate de sezon. Banala plantă care creşte în grădinile ţăranilor conţine cantităţi impresionante de vitamine, minerale şi fibre care ajută la întărirea sistemului imunitar, dar şi la prevenirea şi tratarea unor afecţiuni.
”Loboda , ca şi ştevia, spanacul sau urzicile, conţine un nivel ridicat de vitamina C , vitamina K, calciu, magneziu, fier, zinc. Este, de asemenea, bogată în fibre şi proteine. Toate acestea o recomandă pentru introducerea în alimentaţie, în acest sezon”, spune medicul de familie Radu Bulumac. Spre deosebire de alte plante sau legume, loboda conţine o importantă cantitate de proteine. Potrivit specialiştilor, 100 de grame de lobodă conţin aproximativ 17 grame de proteină. ”Este bună pentru cei care ţin post în această perioadă şi sunt privaţi de proteinele din carne, lactate sau ouă. Sunt puţine plante care conţin proteină ”, mai spune specialistul.
Planta de sezon este, de asemenea, bogată în fibre. 100 de grame de lobodă conţin 10 grame de fibre. Nu este de negljat nici conţinutul de fier al plantei: 10 miligrame la suta de grame. Nivelurile ridicate de fier şi calciu stimulează crearea celulelor roşii, ajutând circulaţia sângelui.
Alte minerale conţinute de lobodă sunt, magneziu şi potasiu, dovadă culoarea purpurie a frunzelor de lobodă.
Loboda este recomandată pentru stimularea digestie datorită conţinutului crescut de fibre din frunze. Cei care o consumă scad riscul apariţiei constipaţiei sau a altor afecţiuni precum gastrita sau ulcerul. Studiile specialiştilor au arătat că loboda are un uşor efect diuretic. Acest lucru ajută la curăţarea rinichilor , eliminarea de toxine sau a excesului de apă şi săruri din organism. Consumul de lobodă este considerat benefic şi pentru funcţionarea normală a vezicii biliare.
Ca şi restul plantelor de sezon cu frunze verzi, loboda este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar. ”Conţine vitamina C şi intră în categoria plantelor care ajută la creşterea imunităţii” , confirmă medicul.
Calculele specialiştilor arată că loboda are aproape de două ori mai multă vitamina C decât lămâia, despre care se ştie că este recomandată pentru conţinutul crescut de vitamina C
Graţie conţinutului crescut de vitamina K, loboda are beneficii pentru circulaţia sângelui.
Loboda conţine antioxidanţi puternici precum anociani şi carotenoide care contribuie la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură şi la prevenirea unor mutaţii celulare care pot cauza apariţia unor diferite tipuri de cancer.
Loboda este preferată de gospodine pentru ciorbe sau borşuri. Planta poate fi consumată însă şi în salate simple sau în combinaţie cu alte plante de sezon. Poate fi folosită la fel de bine şi în plăcinte de tip aperitiv sau în loc de frunze de varză la prepararea sarmanelor. Loboda are însă şi alte întrebuinţări în afara celor culinare.Din frunzele de lobodă se prepară balsamuri sau unguente pentru uz extern destinate tratării inflamaţiilor.Unguentele pe baza de loboda ajuta la hidratarea pielii şi elimină senzaţia de mâncărime în cazul unor afecţiuni dermatologice.
Beneficiile uimitoare ale lobodei
16 martie 2017


Din aceeaşi categorie:
Mare atenţie - Greşeala pe care o faci atunci când mănânci pepene şi care te poate îmbolnăvi
(6 august 2018)
1050 vizualizări
Catina – bună la toate!
(6 ianuarie 2014)
460 vizualizări
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
(1 martie 2014)
171 vizualizări
Reţetă de 1 Decembrie: Fasole cu ciolan
(1 decembrie 2014)
272 vizualizări
Este bine să mănânci în pat?
(27 ianuarie 2017)
116 vizualizări
Un obicei american sănătos: cereale cu lapte
(12 august 2013)
1534 vizualizări
Cum pui corect castraveţi muraţi în saramură. Trucul pentru a nu deveni moi: trebuie să-l ştie toate gospodinele
(27 august 2020)
1087 vizualizări
În cât timp se elimină alcoolul din sânge şi puteţi conduce fără să „înverziţi fiola”
(14 iulie 2017)
593 vizualizări
Înlocuieşte energizantul cu o banană
(27 iulie 2013 - Clara ION)
161 vizualizări
Zahărul rafinat, sărurile nitrice, aditivii au afectat sănătatea omului modern
(22 octombrie 2015)
270 vizualizări
Mâncarea gătită în casă reduce riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2
(12 noiembrie 2015)
182 vizualizări
Alimentele acide cresc riscul de diabet
(23 noiembrie 2013)
327 vizualizări
Despre murături
(23 august 2013)
194 vizualizări
Ice Tea natural din ceai verde cu mentă şi castraveţi
(14 iulie 2017)
174 vizualizări
Cele mai bune motive pentru care ar trebui să consumi mai des zmeură
(27 februarie 2017)
185 vizualizări
Cartoful dulce ţine răceala la distanţă! Întăreşte sistemul imunitar, conţine fibre şi vitamina C
(11 februarie 2020)
246 vizualizări
Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
(11 august 2019)
324 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Paştele, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Ce semnificaţie are Învierea Domnului
Publicat la data de 20 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Ce nu ai voie să faci în Marţea Albă, în a treia zi de Paşte!
Publicat la data de 22 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Marţea albă, a treia zi de Paşte. Ce trebuie să faci cu ouăle sparte rămase
Publicat la data de 22 aprilie 2025
-
Săptămâna Mare. Cele mai mari păcate pe care le poţi face marţi şi joi. Atenţie mare!
Publicat la data de 15 aprilie 2025