Loboda conţine aproape de două ori mai multă vitamina C decât lămâia. Planta ajută la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar, stimulează digestia şi previne accidentele vasculare.
Verdeţurile sunt vedete pe tarabele din pieţe în acest sezon. Printre plantele de sezon care aduc beneficii nebănuite sănătăţii se numără şi loboda, preferată de gospodine în principal pentru prepararea ciorbei, dar recomandată şi în salate de sezon. Banala plantă care creşte în grădinile ţăranilor conţine cantităţi impresionante de vitamine, minerale şi fibre care ajută la întărirea sistemului imunitar, dar şi la prevenirea şi tratarea unor afecţiuni.
”Loboda , ca şi ştevia, spanacul sau urzicile, conţine un nivel ridicat de vitamina C , vitamina K, calciu, magneziu, fier, zinc. Este, de asemenea, bogată în fibre şi proteine. Toate acestea o recomandă pentru introducerea în alimentaţie, în acest sezon”, spune medicul de familie Radu Bulumac. Spre deosebire de alte plante sau legume, loboda conţine o importantă cantitate de proteine. Potrivit specialiştilor, 100 de grame de lobodă conţin aproximativ 17 grame de proteină. ”Este bună pentru cei care ţin post în această perioadă şi sunt privaţi de proteinele din carne, lactate sau ouă. Sunt puţine plante care conţin proteină ”, mai spune specialistul.
Planta de sezon este, de asemenea, bogată în fibre. 100 de grame de lobodă conţin 10 grame de fibre. Nu este de negljat nici conţinutul de fier al plantei: 10 miligrame la suta de grame. Nivelurile ridicate de fier şi calciu stimulează crearea celulelor roşii, ajutând circulaţia sângelui.
Alte minerale conţinute de lobodă sunt, magneziu şi potasiu, dovadă culoarea purpurie a frunzelor de lobodă.
Loboda este recomandată pentru stimularea digestie datorită conţinutului crescut de fibre din frunze. Cei care o consumă scad riscul apariţiei constipaţiei sau a altor afecţiuni precum gastrita sau ulcerul. Studiile specialiştilor au arătat că loboda are un uşor efect diuretic. Acest lucru ajută la curăţarea rinichilor , eliminarea de toxine sau a excesului de apă şi săruri din organism. Consumul de lobodă este considerat benefic şi pentru funcţionarea normală a vezicii biliare.
Ca şi restul plantelor de sezon cu frunze verzi, loboda este recomandată pentru întărirea sistemului imunitar. ”Conţine vitamina C şi intră în categoria plantelor care ajută la creşterea imunităţii” , confirmă medicul.
Calculele specialiştilor arată că loboda are aproape de două ori mai multă vitamina C decât lămâia, despre care se ştie că este recomandată pentru conţinutul crescut de vitamina C
Graţie conţinutului crescut de vitamina K, loboda are beneficii pentru circulaţia sângelui.
Loboda conţine antioxidanţi puternici precum anociani şi carotenoide care contribuie la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură şi la prevenirea unor mutaţii celulare care pot cauza apariţia unor diferite tipuri de cancer.
Loboda este preferată de gospodine pentru ciorbe sau borşuri. Planta poate fi consumată însă şi în salate simple sau în combinaţie cu alte plante de sezon. Poate fi folosită la fel de bine şi în plăcinte de tip aperitiv sau în loc de frunze de varză la prepararea sarmanelor. Loboda are însă şi alte întrebuinţări în afara celor culinare.Din frunzele de lobodă se prepară balsamuri sau unguente pentru uz extern destinate tratării inflamaţiilor.Unguentele pe baza de loboda ajuta la hidratarea pielii şi elimină senzaţia de mâncărime în cazul unor afecţiuni dermatologice.
Beneficiile uimitoare ale lobodei
16 martie 2017


Din aceeaşi categorie:
Cum să economiseşti timp în bucătărie - 10 trucuri pe care nu le ştiai
(5 martie 2017)
532 vizualizări
Două pahare de suc pe zi, la fel de dăunătoare precum tutunul
(4 februarie 2017)
477 vizualizări
Producţia de miere, afectată de vremea capricioasă
(16 mai 2014)
168 vizualizări
Un obicei american sănătos: cereale cu lapte
(12 august 2013)
1649 vizualizări
Şi sarea, nu numai zahărul, joacă un rol în diabet
(1 martie 2016)
272 vizualizări
Românii preferă berea blondă şi consideră băutul mai multor beri o dovadă de masculinitate
(9 octombrie 2014)
314 vizualizări
Stresul poate favoriza consumul de alimente nesănătoase, cu consecinţe nefaste asupra greutăţii
(7 noiembrie 2015)
55 vizualizări
Salata verde din supermarket, mai periculoasă decât un hamburger
(9 ianuarie 2015)
290 vizualizări
Nouă produse alimentare din 29 au standarde duble de calitate în România şi UE
(28 iulie 2017)
638 vizualizări
Yell Wolf Pub te aşteaptă cu „Meniul zilei”. Află cum se prepară "Aripioare picante"?
(21 noiembrie 2014)
219 vizualizări
Produsele de patiserie, popcornul şi mezelurile vor dispărea de pe piaţă până în 2021
(7 mai 2019)
520 vizualizări
Metode de acrit ciorbele pentru un gust delicios
(16 iunie 2021)
926 vizualizări
Sarea în exces duce la apariţia cancerului gastric
(17 iulie 2013 - Clara ION)
168 vizualizări
Avantajele consumului de mere
(16 iulie 2013 - Clara ION)
212 vizualizări
Otrava din cafeaua decofeinizată
(14 mai 2015)
273 vizualizări
Originea sarmalelor– motiv de dispută în Europa
(16 iulie 2015)
699 vizualizări
Cel mai puternic detoxifiant. Ceapa verde, leguma care alungă microbii şi mănâncă zahăr
(15 aprilie 2018)
709 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole