Vâscul, planta care nu lipseşte din case de Crăciun, considerată aducătoare de noroc şi belşug, este ştiută ca o plantă de leac din cele mai vechi timpuri.
Vâscul (Viscum album) este o plantă ce parazitează pomii fructiferi şi unii arbori. În popor, această plantă este numită vâsc de brad, stoletnic, vâsc de păr. Ca plantă parazit, creşte pe ramurile sau trunchiul unui copac şi, de fapt, îşi trimite rădăcini care penetrează copacul pentru a-şi lua substanţele nutritive. Vâscul parazitează de preferinţă plopul, salcia, mesteacănul, părul, mărul, păducelul, prunul, cireşul, salcâmul, arţarul, castanul, teiul, în general toate foioasele, coniferele şi foarte rar frasinul, carpenul şi arinul.
Frunzele vâscului se află în perechi opuse, cu marginile întregi, de culoare verzuie-galbenă. Fructele sunt de formă rotundă, la început de culoare verde, apoi albă, aşezate câte 2-3 la un loc, prezentând 2 seminţe acoperite cu o substanţă cleioasă. Coacerea lor se termină în luna decembrie.
De la această plantă se folosesc frunzele împreună cu ramurile tinere, ce conţin vitaminele C şi E, acidul oleanolic şi o serie de principii active ca sponine, alcooli, colina, acetilcolina etc. Recoltarea se poate face tot timpul anului. Uscarea vâscului se face numai pe cale naturală, în încăperi bine aerisite, ferite de lumină. Fructele (bobiţele) nu sunt pentru consum.
Trebuie ştiut însă că vâscul care are efecte benefice se dezvoltă doar în pomi cum ar fi măr, păr, prun, brad, gutui, pin, mesteacăn, trandafir şi frasin. Cel mai valoros vâsc este cel crescut pe măr. Vâscul care creşte în copaci precum arţar, salcie, tei, stejar şi nuc este toxic şi nu poate fi consumat, deoarece poate fi fatal organismului.
Tratamentul cu vâsc se face numai sub control medical. Vâscul întăreşte sistemul imunitar şi este eficient în dereglările hormonale.
Tratamentul cu vâsc macerat încetineşte evoluţia cancerului. Vâscul are proprietatea de a inhiba creşterea tumorilor canceroase. O serie de studii efectuate în Germania au demonstrate că injecţiile subcutanate cu extract de vâsc stimulează sistemul imunitar şi îi ajută pe bolnavii de cancer.
Ceaiul de vâsc tratează şi hipertensiunea arterială. Aceasta plantă poate diminua simptomele hipertensiunii arteriale: senzaţia de ameţeală, vâjâitul în urechi, tulburările de vedere, tahicardiile. Acesta fortifică activitatea cardiacă, care este legată de tensiunea arterială anormală. Ulterior, s-a constatat că vâscul poate scădea şi nivelul tensiunii arteriale. Este un leac foarte bun, vindecă sechelele în urma unui accident vascular.
Este recomandat în tratarea bolilor de inimă (ateroscleroza, ischemie cardiacă, hipertensiune, palpitaţii). Menopauza determină tulburări circulatorii, cardiace, stări nervoase care sunt tratate cu această plantă, folosind pulberea de vâsc.