Un studiu american spune că, în cantităţi moderate, populara ţuică de prună poate proteja inima şi poate trata anumite probleme ale stomacului şi bilei, scrie Doctorulzilei.ro.

Studiile biochimistilor americani confirma inca o data ca batranii nu greseau deloc atunci cand alungau bolile cu leacuri in care „picurau” si traditionala bautura. Consumata cu moderatie- nu mai mult de 30 de mililitri pe zi- poate combate cu succes bolile de inima, de stomac si problemele la bila, care fac viata un calvar multor romani.

Care este însă secretul acestor vindecari miraculoase? Cercetatorii americani au descoperit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae se gaseste in cantitati de opt ori mai mari in tuica de prune. „Aceasta substanta are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transporta sangele catre inima si este prezenta in peste o suta de medicamente naturiste cu rol in prevenirea aterosclerozei si, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de tuica de pruna poate substitui insa cu succes acest tratament, la un pret mult mai mic”, spune Marius Radu, cercetator in cadrul Academiei Romane.

Un alt grup de cercetatori, de aceasta data germani, a descoperit în ţuică şase tipuri de substanţe care hrănesc celulele rosii ale sangelui si care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Desi tuica are un continut bogat in fier, acest lucru nu inseamna ca anemia se previne printr-o cura cu „suc de pruna”, in lipsa unei alimentatii corespunzatoare.

Un alt beneficiu pe care il aduce ţuica slabă organismului este reglarea functiilor hepatice, gratie continutului de vitamine A, B, C, D1 si D2, nedegradabile termic si usor de asimilat. Băutura se recomandă in dischinzeii biliare, disfunctii ale ficatului provocate de o slaba irigare cu sange a acestuia sau chiar constipaţie.

Pentru efecte maxime, tuica este indicata a aperitiv cu 10-15 minute inainte de servirea mesei de pranz (nu la micul-dejun!), pentru că favorizeaza absorbtia nutrientilor din alimente. In acest caz, nu trebuie sa mai consumati alte bauturi alcoolice la masa.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat calităţile terapeutice ale alcoolului. În cantităţi mici, s-a dovedit că acesta poate fluidifica sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, are un efect pozitiv asupra neuronilor şi poate stimula memoria. Mai mult, consumul moderat la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacităţile cognitive şi reduce riscul de demenţă şi Alzheimer.

Protecţia inimii se bazează pe creşterea colesterolului bun concomitent cu scăderea nivelului colesterolului „rău” şi a trigliceridelor.  

Autorităţile în domeniul sănătăţii au stabilit limitarea consumului de alcool la două pahare /zi (20-30g de alcool) pentru bărbaţi şi la un pahar /zi (10-15 g alcool) pentru femei, aceste cantităţi fiind considerate suficiente pentru a asigura buna dispoziţie, fără riscul efectelor nocive pe termen lung.

Ele reprezintă un aport maxim posibil în 24 de ore şi nu doza zilnică medie. Adică unei persoane care nu a consumat alcool toată săptămâna nu i se recomandă să bea mai mult de două pahare la sfârşitul acesteia dacă nu doreşte să se expună riscurile.

Sursa: www.doctorulzilei.ro