Cartofii dulci au o mulţime de beneficii pentru sănătate şi sunt excelenţi în sezonul rece, pentru că ne ajută să ţinem răceala la distanţă. Aflaţi pe piaţă într-o varietate de culori, de la portocaliu la mov, cartofii dulci sunt extrem de bogaţi în vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre.

 

Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conţine antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre, astfel că ajută la protejarea inimii şi a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate şi colesterol, care în cantităţi mari pot provoca ateroscleroză. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menţinerea sub control a colesterolului şi a zahărului din sânge, iar conţinutul ridicat de carbohidraţi sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparaţie cu alte surse de carbohidraţi', explică nutriţionistul Gianluca Mech.

 

Cartoful dulce, bogat în vitamina D

Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esenţială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinţilor, pentru întărirea sistemului imunitar, creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit şi sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna şi primăvara, lipsa luminii solare duce la scăderea nivelului de vitamina D', adaugă Gianluca Mech.

 

De ce e bine să mâncăm cartoful cu tot cu coajă

Un cartof dulce de talie medie, copt şi mâncat împreună cu coaja sa, conţine de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor şi a apărării sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C, care ajută la combaterea infecţiilor şi la absorbţia fierului. Conţin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu şi mangan: din acest motiv pot fi incluşi în regimuri alimentare bogate în fructe şi legume', dezvăluie nutriţionistul.

 

Cartoful dulce vs. cartoful clasic

Potasiul este esenţial pentru reglarea frecvenţei cardiace şi a semnalelor nervoase. Acesta contribuie la relaxarea contracţiilor musculare, are efect anti-inflamator şi îmbunătăţeşte funcţia renală. Într-o porţie de 100 de grame de cartofi dulci, conţinutul de vitamina B6 este de aproximativ 0,2 mg (10% din aportul zilnic al acestei vitamine). Vitamina B6 sau piridoxina ajută la reducerea nivelului de homocisteină din corpul nostru. Homocisteina este legată de boli degenerative, atacuri de cord şi prezenţa ridicată declanşează hiper-producţie de radicali liberi', explică nutriţionistul Gianluca Mech.

 

Cartoful dulce, recomandat diabeticilor

„Au un indice glicemic scăzut. Pulpa portocalie conţine carbohidraţi complecşi, care sunt transformaţi de organism mult mai lent decât cei din cartofii albi, prevenind creşterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Acesta este motivul pentru care au un indice glicemic scăzut şi, prin urmare, sunt deosebit de potriviţi pentru persoanele care suferă de diabet şi joacă un rol important în stabilizarea sau chiar în scăderea nivelului de zahăr din sânge.

 

Apoi, există o substanţă numită Cajapo în coajă, care are efecte benefice asupra reducerii nivelului de colesterol şi zahăr din sânge', mai spune Gianluca Mech.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro