Încă o dată căpşunele sunt în top 12 cele mai pline de pesticide fructe şi legume, clasament alcătuit de organizaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA. Lista este puternic contestată de producători.
În fiecare an, începând cu 2004, asociaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA, monitorizează contaminarea cu reziduuri de pesticide pentru 47 dintre cele mai populare fructe şi legume, iar rezultatele sunt făcute publice.
În 2018, pentru al treilea an la rând, căpşunele deschid această listă, potrivit cnn.com. Potrivit aceleiaşi surse, cele mai multe mostre din aceste fructe analizate aveau circa 10 tipuri de reziduuri de pesticide, iar una avea chiar 22 de astfel de substanţe chimice.
Pesticidele rămân în alimente, chiar dacă ele sunt bine spălate şi curăţate de pieliţă, potrivit sursei mai sus citate. Spanacul ocupă locul al doilea, la fel ca topul de anul trecut. 97% din mostrele de spanac analizate aveau urme de pesticide şi concentraţii relativ mari de insecticid cu efecte neurotoxice, se mai arată în raport.
Cum arăta topul de anul trecut
În 2017, perele şi cartofii erau „noutăţile“ care intraseră în clasament. Acesta arăta astfel:
1.Căpşune
2.Spanac
3.Nectarine
4.Mere
5.Piersici
6.Pere
7.Cireşe
8.Struguri
9.Ţelină
10.Roşii
11.Ardei gras
12. Cartofi
13.Grapefruit
Anul acesta, după căpşune şi spanac urmează în ordinea contaminării: nectarinele, merele, strugurii, piersicile, cireşele,perele, roşiile, frunzele de ţelină, cartofii şi ardeii graşi. Testele efectuate anul acesta par să indice faptul că 70% din cele 38.800 de mostre de fructe şi legume non-organice analizate au astfel de reziduuri.
Cel de-al 13-lea „suspect“ pe listă este ardeiul iute, astfel că persoanele care obişnuiesc să consume, ar trebui să-l aleagă pe cel organic, întrucât celălalt este contaminat cu un insecticid care atacă sistemul nervos al omului, potrivit aceleiaşi surse. Cine nu-şi permite ardei iuţi organici nu are decât să-i gătească pentru a diminua nivelul de pesticide, sfătuiesc autorii raportului.
Cum pot fi îndepărtate pesticidele
Copiii sunt în special afectaţi de aceste pesticide. Studiile făcute până acum au arătat că expunerea la astfel de substanţe pot duce la complicaţii cronice care ating nivelul dezvoltării neurologice, comportamentul, pot determina naşterea cu defecte, astmul şi cancerul.
Spălarea sub jet de apă puternic timp de 30 de secunde este una din metodele de îndepărtare a pesticidelor, potrivit unul grup de experţi americani în agricultură. Un studiu recent făcut Universitatea din Massachusetts Amherst sugerează că înmuierea în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu este o cale mai eficientă de a îndepărta resturile de pesticide pe pe fructe şi legume
Căpşunele, în fruntea listei fructelor şi legumelor cu pesticide, pentru al treilea an consecutiv
11 aprilie 2018
- citeşte totul despre:
- capsune,
- fructe,
- legume,
- lista,
- producatori


Din aceeaşi categorie:
Cafeaua nu cauzează cancer, dar băuturile extrem de fierbinţi ar putea
(27 iunie 2016)
123 vizualizări
Banane cu pesticide, restrase dintr-un mare retailer din România
(25 martie 2022)
526 vizualizări
Atenţie la roşii, lămâi şi dovlecei! Sănătatea românilor a fost pusă în pericol încă o dată
(7 ianuarie 2022)
338 vizualizări
Greşeala fundamentală pe care o fac oamenii care mănâncă seara
(17 ianuarie 2017)
149 vizualizări
Frigărui asortate
(24 octombrie 2013)
114 vizualizări
Curcan umplut- un deliciu pentru Revelion
(31 decembrie 2020)
507 vizualizări
Ce aliment a interzis Regina Marii Britanii în bucătăria regală?
(11 august 2016)
232 vizualizări
Cum se fierb corect ouăle, de fapt. Detaliul de care puţină lume ţine cont
(19 aprilie 2021)
185 vizualizări
Pomelo-regele fructelor
(10 octombrie 2013)
629 vizualizări
Date inedite despre lapte
(27 septembrie 2013)
182 vizualizări
VIDEO Totul despre alimentatia sănătoasă la copii
(7 iunie 2022)
66 vizualizări
Somon cu ierburi aromate şi lămâie caramelizată VIDEO
(29 martie 2014)
225 vizualizări
Siropul de bere alungă tusea seacă
(9 iulie 2017)
293 vizualizări
Efectele benefice ale cafelei
(20 august 2013)
623 vizualizări
Cât de periculoasă este margarina cu aromă de unt
(16 august 2017)
1290 vizualizări
De ce apa îmbuteliată este una dintre cele mai mari farse din istoria modernă, lucru valabil şi pentru România
(29 mai 2017)
509 vizualizări
Prea multă pâine poate duce la depresie
(9 august 2015)
67 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole