Încă o dată căpşunele sunt în top 12 cele mai pline de pesticide fructe şi legume, clasament alcătuit de organizaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA. Lista este puternic contestată de producători.

În fiecare an, începând cu 2004, asociaţia nonguvernamentală Environmental Working Group, SUA, monitorizează contaminarea cu reziduuri de pesticide pentru 47 dintre cele mai populare fructe şi legume, iar rezultatele sunt făcute publice.

În 2018, pentru al treilea an la rând, căpşunele deschid această listă, potrivit cnn.com. Potrivit aceleiaşi surse, cele mai multe mostre din aceste fructe analizate aveau circa 10 tipuri de reziduuri de pesticide, iar una avea chiar 22 de astfel de substanţe chimice.

Pesticidele rămân în alimente, chiar dacă ele sunt bine spălate şi curăţate de pieliţă, potrivit sursei mai sus citate. Spanacul ocupă locul al doilea, la fel ca topul de anul trecut. 97% din mostrele de spanac analizate aveau urme de pesticide şi concentraţii relativ mari de insecticid cu efecte neurotoxice, se mai arată în raport.

Cum arăta topul de anul trecut

În 2017, perele şi cartofii erau „noutăţile“ care intraseră în clasament. Acesta arăta astfel:
1.Căpşune
2.Spanac
3.Nectarine
4.Mere
5.Piersici
6.Pere
7.Cireşe
8.Struguri
9.Ţelină
10.Roşii
11.Ardei gras
12. Cartofi
13.Grapefruit

Anul acesta, după căpşune şi spanac urmează în ordinea contaminării: nectarinele, merele, strugurii, piersicile, cireşele,perele, roşiile, frunzele de ţelină, cartofii şi ardeii graşi. Testele efectuate anul acesta par să indice faptul că 70% din cele 38.800 de mostre de fructe şi legume non-organice analizate au astfel de reziduuri.

Cel de-al 13-lea „suspect“ pe listă este ardeiul iute, astfel că persoanele care obişnuiesc să consume, ar trebui să-l aleagă pe cel organic, întrucât celălalt este contaminat cu un insecticid care atacă sistemul nervos al omului, potrivit aceleiaşi surse. Cine nu-şi permite ardei iuţi organici nu are decât să-i gătească pentru a diminua nivelul de pesticide, sfătuiesc autorii raportului.

Cum pot fi îndepărtate pesticidele

Copiii sunt în special afectaţi de aceste pesticide. Studiile făcute până acum au arătat că expunerea la astfel de substanţe pot duce la complicaţii cronice care ating nivelul dezvoltării neurologice, comportamentul, pot determina naşterea cu defecte, astmul şi cancerul.

Spălarea sub jet de apă puternic timp de 30 de secunde este una din metodele de îndepărtare a pesticidelor, potrivit unul grup de experţi americani în agricultură. Un studiu recent făcut Universitatea din Massachusetts Amherst sugerează că înmuierea în apă amestecată cu bicarbonat de sodiu este o cale mai eficientă de a îndepărta resturile de pesticide pe pe fructe şi legume