Mulţi reduc efectele încălzirii globale la vreme proastă, inundaţii, furtuni şi alte fenomene naturale neobişnuite. Multe dintre alimentele pe care le consumăm zilnic riscă însă să dispară din cauza aceluiaşi trend global.

 

Dacă te-ai obişnuit ca fructele, legumele şi alte alimente populare să-ţi facă viaţa mai uşoară şi să te ajute să fii mai sănătos, s-ar putea să ai de suferit în anii care urmează. O număr surprinzător de mare de alimente se vor transforma în amintiri frumoase în anii care urmează, conform oamenilor de ştiinţă.

 

Ciocolata, în forma ei naturală, riscă să dispară până în cel târziu 2050, conform informaţiilor oferite de Administraţia pentru Oceanografie şi Atmosferă din Statele Unite ale Americii. Schimbările climatice vor distruge plantaţiilde cacao în proporţie de minim 90%. În prima fază, cultivatorii de cacao îşi vor muta culturile în zone mai reci din munţii din vestul Africii. Solul acela nu este însă propice unor astfel de culturi.

 

Cererea de avocado a explodat în ultimii ani, iar acest trend face ca zonele cultivate să fie aproape distruse. Din cauza transformărilor climatice, avocado va deveni în viitorul apropiat o raritate, iar peste câţiva ani are toate şansele să se transforme într-o amintire.

 

Cafeaua este pe calea de dispariţie. În cel mai bun caz, preţul ei va exploda. Un studiu realizat în 2012 de cercetători nigerieni şi britanici a arătat că până în 2080, 70% din producţia de cafea a lumii va dispărea pentru că 38% din suprafeţele pe care acum se cultivă nu vor mai fi potrivite. Defrişările sunt cele care distrug plantaţiile de cafea.

 

Alunele necesită un climat stabil pentru a creşte în condiţii naturale. Evoluţia haotică a temperaturilor din ultimii ani a ajuns deja să-şi facă simţite efectele, iar recoltele de alune sunt la un minim record deja de câţiva ani.

 

Mierea este prima consecinţă neplăcută a dispariţiei albinelor, dar urmările acestui trend îngrijorător sunt mult mai grave decât pare la prima vedere. Dacă pierdem albinele, nu vom mai avea flori, fructe, legume, iar natura se va schimba radical.

 

Bananele sunt ultimele aflate pe lista culturilor pe cale de dispariţie. Pentru câţiva ani, plantaţiile au avut de suferit din cauza bolii Panama. Anul acesta, maladia Tropical Race 4 a distrus o mare parte din culturi. Aceste îmbolnăviri la intervale scurte de timp au mari şanse să ducă la dispariţia completă a bananelor.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro