Consumăm cu plăcere cireşe, mai ales că este sezonul lor, dar cu siguranţă nu v-aţi gândit că pot pune sănătatea în pericol. Nu mai vorbim despre cartofi, mere sau ardei iute. Atenţie cum consumaţi aceste alimente!

 

Pe cât de benefice sunt pentru sănătate, pe atât de periculoase sunt cireşele dacă sunt consumate în cantităţi mari. S-a stabilit că un consum exagerat de cireşe reprezintă un pericol major pentru sănătate şi nici vişinele nu sunt mai prejos, mai cu seamă că au calorii multe.

 

Un consum exagerat de cireşe a fost asociat cu o afecţiune care afectează în special pacienţii cu boli cronice renale. Se numeşte hiperpotasemie, adică nivel ridicat de potasiu în organism. Astfel, afecţiunea apare în general în cazul persoanelor care consumă catităţi mari de cireşe, peste 1 kilogram pe zi, din cauza cantităţii mari de potasiu pe care o conţin aceste fructe delicioase. Printre simptomele hiperpotasemiei se numără bătăi rapide ale inimii, mâini amorţite şi stare de leşin.

 

Totodată, o cantitate mare de potasiu poate determina hipertensiune sau chiar stop cardiorespirator, în cazul celor cardiaci, dar şi paralizie temporară în cazul pacienţilor cu boli renale.

 

„Poate să fie ameninţătoare de viaţă, poate duce la blocarea cordului şi ulterior la stop cardiorespirator. Un pacient care făcea dializă de 32 de ani care a spus că a cules şi a consumat cireşe şi care a venit cu paralizii ale membrelor inferioare temporare de la consumul de cireşe.', a declarat medicul urolog Ionut Nistor.

 

Dacă aţi mâncat vreodată cireşe şi aţi mestecat sâmburele mai mult timp, în mod sigur aţi introdus cianură de hidrogen în corpul dvs. Deci dacă aţi mestecat un sâmbure de cireş, l-aţi sfărâmat în dinţi, crănţănit etc., acesta produce automat cianură de hidrogen.

 

Simptomele de otrăvire uşoară includ dureri de cap, ameţeală, confuzie, anxietate şi vărsături. Dozele mai mari pot duce la dificultăţi în respiraţie, creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, dar şi insuficienţă renală. Reacţiile adverse pot include coma, convulsiile şi stopul respirator care duce la moarte.

 

Merele

Merele conţin cianuri, dar nu în concentraţie atât de mare precum alte tipuri de fructe. Fructul în sine nu conţine substanţe chimice, dar veţi descoperi cianură în seminţele mărului. În niciun caz seminţele din mere nu ucid, dar cu siguranţă nu sunt recomandate. Desigur, dacă sunt mestecate şi înghiţite în cantităţi mari, ele pot duce la complicaţii, potrivit specialiştilor .

 

Roşiile

Pe cât de gustoase sunt, pe atât de periculoase pot fi roşiile! Deşi fructul în sine nu conţine otravă, tulpinele şi frunzele conţin o substanţă chimică cunoscută sub numele de glicoalcaloid. Concentraţii mai ridicate se găsesc în roşiile sălbatice, dar şi cele cultivate în grădină. Această substanţă chimică este cunoscută pentru că provoacă dureri stomacale, dar şi nervozitate. Frunzele şi tulpina pot fi folosite la gătit pentru a conferi aromă, dar trebuie să fie scoase din mâncare, fără să fie consumate. Glicoalcaloidul este atât de puternic încât este efectiv utilizat ca o modalitate de control al dăunătorilor.

 

Cartofi

Dacă v-aţi uitat la un cartof cu atenţie, este posibil să fi văzut că uneori are o culoare verzuie, iar acest lucru se datorează nivelului de otravă glycoalkaloid. În trecut au existat decese datorate otrăvirii cu cartofi. Au fost rare, între-adevăr, dar s-au produs din cauza consumării cartofilor verzi sau a ceaiului din frunze de cartofi. Moartea nu survine brusc. Întâi apare o slăbiciune, iar apoi se intră în comă.

 

Ardeiul iute

Ştiaţi că ardeiul iute conţine o substanţă chimică numită capsacină? Această substanţă este cea care produce senzaţia de iute şi fierbinte. Evident, chili nu vă face rau, dar în cazul unui exces, el poate fi mortal. Substanţa este atât de puternică încât se poate folosi pentru a îndepărta vopseaua şi este conţinută şi de către spray-urile paralizante ale poliţiei. În cazul speciei habanero, capsacina poate să fie simţită chiar şi pe piele în momentul în care ardeiul iute este tăiat, aceasta producând o senzaţie de arsură.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro