Ambianţa restaurantului este foarte importantă, atât pentru simţuri, cât şi pentru stomac, conform unui nou studiu. Aşadar, în timp multe elemente par complet obişnuite (precum decorul sau muzica), cercetătorii au arătat că aceşti factori, dar şi alţii, pot influenţa ceea ce veţi consuma.
Specialiştii de le Universitatea Cornell au prezentat o serie de factori care influenţează comanda la restaurant:
Indicele de masă corporală (IMC) al ospătarului
S-ar putea să vă gândiţi că principalul scop al chelnerului vostru este doar să vă servească, însă cercetătorii au descoperit că greutatea lui are o influenţă directă asupra a ceea ce vei mânca şi bea. Un nou studiu a descoperit că există de patru ori mai multe şanse ca oamenii să comande desert atunci când chelnerul are un IMC ridicat - şi efectul este mai mare la clienţii mai slabi. Potrivit aceluiaşi studiu, a afectat chiar şi cât au băut: clienţii cu un chelner supraponderal au consumat 17% mai mult alcool decât cei cu unul mai slab. Pentru a combate această situaţie, cercetătorii spun că este mai bine să decideţi înainte de a vă aşeza la masă dacă doriţi sau nu să serviţi şi desert.
Greutatea persoanei cu care luaţi masa
Persoana cu care luaţi masa poate influenţa, fără să vă daţi seama, ceea ce veţi mânca şi bea. Potrivit unui studiu, simplul fapt că te afli în prezenţa unei persoane cu o cateva kilograme în plus creşte nivelul de mâncare nesănătoasă pe care oamenii îl consumă. De asemenea, reduce cantitatea de alimente sănătoase pe care o persoană o consumă, chiar şi atunci când partenerul supraponderal consumă alimente sănătoase.
Ambianţa
Lumina slabă şi muzica uşoară creează o atmosferă relaxată şi vă face să vă bucuraţi mai mult de experienţa voastră. Cercetările au descoperit că persoanele care au mâncat mancare de tip fast-food într-un cadru cu muzică de jazz şi lumină slabă au petrecut mai mult timp la masă decât cei care au mers într-un restaurant fast-food tipic, dar au consumat mai puţină mâncare. De asemenea, au apreciat mâncarea ca fiind mai plăcută.
Numele preparatelor
Un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Internaţional de Management al Ospitalităţii a constatat că meniul unui restaurant are un impact foarte mare asupra a ceea ce comandaţi. Printre constatările studiului: sunt mai multe şanse să comandaţi produse cu nume descriptive din meniuri ("Filet suculent de peşte" vs. "filet de peşte"). În mod ciudat, participanţii la studiu au evaluat numele mai descriptive ca fiind mai gustoase decât cele cu nume de bază - chiar dacă erau aceleaşi feluri de mâncare - şi erau dispuşi să plătească cu 12% mai mult pentru ele.
Comanda la bufet
Când vine vorba de bufete, ceea ce vedeţi mai întâi este ceea consumaţi cel mai mult. Potrivit unui studiu, mâncarea aflată în primul rând este ceea ce se mănâncă cel mai mult şi influenţează tot ce consumaţi. Pentru studiu, cercetătorii au creat două rânduri de bufet: unul cu alimente sanatoase mai în faţă şi un alt rând cu alimente mai puţin sănătoase. Atunci când participanţilor li s-au oferit prima dată fructe, 86 la sută au pus asta pe farfuriile lor (faţă de 55 la sută când au fost oferite ultima dată). Pe de altă parte, mai mult de 75% au luat ouă cu brânză atunci când au fost oferite în primul rând, în timp ce doar 29% le-au luat când au fost oferite ultima dată. Mai mult decât atât, peste 65% din farfuriile noastre sunt umplute cu cel puţin unul dintre primele trei alimente pe care le vedem prima dată.
Specialităţile
Se pare că suntem destul de leneşi atunci când vine vorba de a comanda. Un studiu publicat în Jurnalul de Psihologie şi Marketing a constatat că oamenii erau mult mai predispuşi să comande un fel de mâncare oferit ca specialitate şi evidenţiat de către chelner în meniu. În timp ce acest lucru nu este neapărat rău, vă poate determina să comandaţi mai multe preparate nesănătoase decât aţi fi intenţionat.
Care sunt cele şase lucruri care te influenţează atunci când comanzi de la un restaurant
9 iunie 2017

Din aceeaşi categorie:
Studiu: La fast-food mai curat ca în restaurantele cu stele Michelin
(12 februarie 2018)
949 vizualizări
Cum să economiseşti timp în bucătărie - 10 trucuri pe care nu le ştiai
(5 martie 2017)
520 vizualizări
Românii, ultimii din Europa la consumul de peşte
(7 decembrie 2014)
257 vizualizări
Proprietăţile neştiute ale dafinului
(2 octombrie 2014)
150 vizualizări
Românii cumpără zilnic otravă cu 1 leu
(8 martie 2015)
299 vizualizări
Dulceaţa de ceapă roşie, delicatesa franţuzească din bucătăriile de pe litoral
(3 mai 2015)
392 vizualizări
Grecia, locul perfect pentru o vacanţă culinară
(23 ianuarie 2017)
273 vizualizări
Lupinul - planta care înlocuieşte carnea şi laptele
(26 ianuarie 2017)
402 vizualizări
Căldură mare, gheaţă din belşug
(15 august 2013)
92 vizualizări
Alimente pe cale de dispariţie
(24 iulie 2018)
739 vizualizări
Prânz de week-end- muschiuleţ de vită şi cartofi cu rozmarin
(13 iulie 2013 - Clara ION)
146 vizualizări
Cele mai nocive alimente pentru cei mici
(11 noiembrie 2013)
255 vizualizări
Reţeta minune găsită în Tibet: elixirul din usturoi şi alcool previne atacul de cord şi tumorile
(3 septembrie 2014)
576 vizualizări
Îţi place şoriciul? Ce te sfătuiesc medicii să faci cu el
(20 decembrie 2017)
283 vizualizări
Patru ceşti de cafea pe zi pot duce la moartea prematură
(17 august 2013)
146 vizualizări
Lucruri pe care nu le ştiai despre lapte
(20 august 2013)
264 vizualizări
VIDEO Fructe şi legume proaspte: o alimentaţie de nota 10
(15 octombrie 2023)
162 vizualizări

Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,

Industria serviciilor financiare trece printr-o transformare semnificativă,
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Singura înregistrare audio de la cutremurul din 4 martie 1977. Ce s-a întâmplat atunci şi la ce să ne aşteptăm
Publicat la data de 4 martie 2025
-
48 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977! Cântăreaţa Doina Badea a murit, atunci, împreună cu toată familia / Nu i-a fost niciodată găsit trupul!
Publicat la data de 4 martie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de 1 martie şi de ”babe”! Ce nu trebuie să faci până pe 9 martie ca să ai noroc tot anul
Publicat la data de 1 martie 2025
-
Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români
Publicat la data de 24 februarie 2025
-
Tradiţii şi superstiţii de Dragobete
Publicat la data de 24 februarie 2025
-
8 Martie - simbol al luptei pentru drepturi şi prilej de răsfăţ pentru femeile din toată lumea
Publicat la data de 8 martie 2025
-
Bancul zilei din data de 1 martie 2022
Publicat la data de 1 martie 2025
-
Ghid pentru începători la Poker: Iată ce trebuie să ştii
Publicat la data de 22 februarie 2025