Apa nu trebuie să vă lipsească din meniul zilnic. Beţi cel puţin 2,5 litri de apă şi chiar mai mult, dacă depuneţi efort fizic. Dacă beţi apă rece, nu uitaţi că aceasta se elimină mai repede prin transpiraţie, pe când cea caldă sau la temperatura camerei este asimilată mai ­bine, prin urmare veţi fi mai bine hidratat.

Consumaţi fructe şi legume cât mai colorate (morcovi, ardei gras roşu, roşii, pătrunjel, broccoli, porumb). Acestea conţin vitaminele A, C şi E, precum şi alţi antioxidanţi, care ne protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui. Mâncaţi fructe şi legume care vă hidratează: ţelină, castraveţi, căpşuni, pepene, măr şi caise. Acestea nu numai că vă potolesc setea, dar vă oferă şi vitaminele şi mineralele de care aveţi nevoie.

Evitaţi grăsimile şi prăjelile. Este bine să evitaţi preparatele bogate în grăsimi şi prăjelile pentru că au mai multe calorii şi au un efect termic asupra organismului (cresc uşor temperatura corpului), precum şi pe cele sărate (mezeluri, brânzeturi fermentate), pentru că duc la retenţia de apă.

Cele mai bune pentru sezonul cald sunt meniurile uşoare. Ideale pentru micul dejun sunt cerealele integrale, iaurtul, brânza proaspătă de vaci şi ouăle fierte, pentru prânz, supele şi ciorbele de legume cu zarzavaturi, carnea de pui, de vită şi peştele, orezul cu legume, mâncarea de păstăi, iar pentru cină, salatele în diverse combinaţii (roşii şi mozzarella, de ton, orientală, cu iaurt şi castraveţi etc.) sau legumele la grătar.

Igiena în timpul mesei ţine bolile departe. Multe dintre îmbolnăviri, inclusiv cea cu „bacteria ucigaşă” (E. coli), ar putea fi prevenite dacă respectăm regulile elementare de igienă. De aceea, spălaţi-vă cât mai des pe mâini. De asemenea, spălaţi sub jet puternic de apă legumele şi fructele.