Mere
Merele sunt o sursă excelentă de pectine, fibre care micşorează nivelul colesterolului şi al glucozei (zahărului) din sânge. Cele proaspete conţin multă vitamina C, care protejează celulele organismului de distrugere. Ajută la formarea colagenului, substanţă care ne menţine ţesuturile şi vasele de sânge sănătoase, ea fiind absolut necesară pentru absorbţia fierului şi a acidului folic.
Migdale
Sunt bogate în nutrienţi ca fibre, riboflavină, magneziu, fier şi calciu (o mână de migdale conţine 100 mg calciu). În plus, aceeaşi cantitate furnizează necesarul zilnic de vitamina E, combătând sterilitatea şi căderea părului. Datorită grăsimilor monosaturate, scad colesterolul şi ne feresc de infarct. Fiind una dintre cele mai bune surse de proteine, sunt revitalizante, mai ales după boli.
Afine
Afinele conţin fitonutrienţi care previn şi vindecă infecţiile urinare atât de frecvente la femei, mai ales în perioada rece. Ele îmbunătăţesc memoria de scurtă durată şi, consumate în cure de zece zile în fiecare vară, ne feresc de boli ca Alzheimer, la bătrâneţe. Conţin puţine calorii, ceea ce le recomandă ca aliment de bază în timpul dietelor de vară sau al perioadelor de abuzuri alimentare.
Broccoli
În afară de faptul că sunt o importantă sursa de calciu, potasiu şi fibre, substanţele conţinute de această legumă ne feresc de bolile cronice precum cele cardiovasculare, diabet sau anumite tipuri cancere, în special cel de colon şi prostată. Datorită antioxidanţilor ca vitamina A şi C, celulele corpului nostru îmbătrânesc mult mai încet.
Germeni de grâu
În centrul bobului de grâu, prin încolţire, apare germenul de grâu, din care se dezvoltă o nouă plantă. În aceşti germeni se concentrează nutrienţi cum ar fi niacina, tiamina, vitamina E, folaţi, magneziu, fosfor, potasiu, fier şi zinc. Se recomandă consumarea zilnică a două linguriţe de boabe de grâu încolţite – acestea au capacitatea de a reda organismului energia, pofta de mâncare şi combat eficient insomniile.
Fasole roşie
Fasolea roşie, de orice tip ar fi (cu boabe mici sau mări), reprezintă un rezervor de fier, magneziu, fosfor, potasiu, cupru şi tiamină. Nu conţine aproape deloc grăsimi vegetale, are calorii puţine şi, datorită fibrelor, elimină rapid toxinele din organism prin regularizarea tranzitului intestinal. Se recomandă suferinzilor de constipaţie şi persoanelor în vârstă sau sedentare.
Peşte
Peştele oceanic, dar în special somonul este printre puţinele alimente în care se găsesc acizii graşi omega 3 care ne feresc arterele de acele depozite de grăsimi, reducând riscurile formării de cheaguri de sânge care provoacă infarctul. Omega 3 regularizează bătăile inimii, ferindu-ne de palpitaţiile din tahicardii sau chiar de moartea subită. Consumul de trei ori pe săptămână de peşte scade nivelul trigliceridelor (care afectează celula hepatică) şi normalizează tensiunea.
Spanac
Spanacul conţine folaţi şi multă vitamina A, C, B6, fiind bogat în riboflavină, calciu, fier şi magneziu. Întăreşte sistemul imunitar şi ne păstrează părul şi pielea sănătoase. Prepară insă doar cantitatea pe care o mănânci o dată, deoarece prin reîncălzire nitraţii se transformă în nitriţi, substanţe potenţial cancerigene.
Cartofi dulci
Culoarea galben-portocalie a acestora ne arată că au o concentraţie mare în beta-caroten. Alimentele bogate în această substanţă, pe care organismul o transformă în vitamina A, încetinesc procesul îmbătrânirii şi reduc riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer. Conţin, de asemenea, vitaminele B 6, C şi E, potasiu, fibre, iar un cartof are doar 50 de calorii.
Suc de fructe şi legume
Sucul de crudităţi conservă toate vitaminele şi mineralele care se găsesc în acestea, fiind adevărate infuzii de vitalitate. Cu condiţia să fie consumate imediat după preparare, sunt o cale uşoară de asimilare a multivitaminelor, mai ales pentru persoanele cărora nu le plac vegetalele. În orice suc, roşiile nu trebuie să lipsească, licopena conţinută ferindu-ne de atacul de inimă şi cancere, în special cel de prostată.