Uleiul de măsline extra virgin italian este unul dintre cele mai apreciate la nivel mondial, nu de puţine ori desemnat chiar cel mai bun din lume. Dar şi unul des contrafăcut. Cererea de ulei de măsline italian de înaltă calitate depăşeşte cu mult oferta, Italia fiind al doilea producător şi exportator de ulei de măsline, dar şi cel mai mare consumator
Iată patru lucruri importante pe care trebuie să le ştii despre uleiul de măsline italian, dezvăluite de chef Teddy Diggs, care conduce Il Palio, un celebru restaurant italian din SUA, notează foodrepublic.
Sunt cinci mari regiuni producătoare de ulei de măsline, în Italia
Sicilia, Liguria, Puglia, Umbria şi Toscana. Sunt marii jucători în acest business. Pentru că experimentează climate foarte diferite, aceste regiuni produc uleiuri de măsline cu arome atât de diverse. În Sicilia, de exemplu, uleiul de măsline are arome mai condimentate, un gust mai pronunţat de piper, mai bogat şi mai taninos. Gustul celui din Liguria este mai untos, cu aromă de nuci, delicat, subtil şi bogat în acelaşi timp, dar opusul celui din Sicilia. Diggs spune că este cel mai special dintre toate. În Puglia, uleiul este verde, proaspăt, vibrant, uşor conidmentat, foarte echilibrat, ca arome. Cel din Umbria este omniprezent, este uleiul simplu, clasic, creat din trei tipuri de măsline. Un gust foarte proaspăt, cu arome de nuci şi anghinare. În final, uleiul de măsline din Toscana este îndrăzneţ, condimentat şi voluptos.
Eticheta D.O.P. este esenţială
Fraudele în industria uleiului de măsline sunt numeroase, mai ales în ceea ce-l priveşte pe cel italian. Cu cât este mai ieftin, cu atât este mai suspect. Pentru a cumpăra un ulei de calitate este foarte importantă eticheta D.O.P. - Denominazione di Origine Protetta, certificatul guvernamental care te asigură că produsul este unul original, chiar din regiunea notată.
Uleiul de măsline este un bun conservant
Ca oţetul şi sarea, uleiul de măsline poate fi un bun conservant. O conservă de ton clasică în Italia este "sottolio", adică în ulei, acesta ajutând la păstrarea corectă a peştelui. De asemenea este folosit ca şi conservant pentru fasolea boabe sau pentru usturoi, mai spune Diggs.
Uleiul de măsline poate şi trebuie folosit în deserturi
Uleiul de măsline poate fi folosit la platou cu brânzeturi, la pâine, dar şi la pregătirea prăjiturilor şi chiar a îngheţatelor.
Ce trebuie să ştii despre uleiul de măsline italian
26 martie 2017
- citeşte totul despre:
- ulei,
- masline,
- italian,
- producator,
- exportator,
- consumator,
- regiuni,
- deserturi
(458 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Alimentele care sunt nocive dacă le mănânci dimineaţa. Din păcate, mulţi români le consumă
(16 septembrie 2020)
170 vizualizări
Ceaiul potrivit grupei tale de sânge
(1 iunie 2017)
385 vizualizări
Sucul de portocale, supliment de energie pentru creier
(28 august 2015)
362 vizualizări
Cele mai nocive mărci româneşti de pateu
(23 ianuarie 2014)
4727 vizualizări
Fructul pe care ar trebui să-l mâncăm zilnic pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen. Este permis şi diabeticilor!
(24 septembrie 2020)
106 vizualizări
De ce este indicat consumul de ardei iute
(8 septembrie 2017)
696 vizualizări
Pâine de casă
(2 mai 2020)
305 vizualizări
Porumbul, unul dintre cele mai nutritive alimente din natură
(18 martie 2015)
139 vizualizări
Regimul Dunkan- unul dintre cele mai bune regimuri ale momentului
(28 iunie 2013)
167 vizualizări
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
(18 iunie 2025)
201 vizualizări
Cum ne îmbolnăvim din bucătărie. Cercetătorii români explică de ce niciodată nu trebuie să spălăm carnea de pui
(23 aprilie 2021)
143 vizualizări
Alimente pe cale de dispariţie
(24 iulie 2018)
740 vizualizări
10 paşi simpli, de la începător la „connoisseur” de vin
(19 iunie 2017)
251 vizualizări
Aripioare glazurate cu miere
(16 februarie 2014)
233 vizualizări
Meniul zilei la Yell Wolf Pub şi reţeta "Ciocănelelor cu sos roşu"
(25 noiembrie 2014)
373 vizualizări
Cum să cumperi perele?
(1 octombrie 2013)
1197 vizualizări
Perele, miracol pentru siluetă
(10 septembrie 2013)
105 vizualizări
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E
De unde vin fructele? File din istoria păcănelelor
Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole


























