Este una dintre puţinele legume în care proporţia de sodiu – potasiu este aproape perfectă. Aceasta este importantă pentru o bună funcţionare a organismului.

Beneficiile consumului de dovlecei sunt multiple:

Previne bolile cardiovasculare. Datorită conţinutului de potasiu şi magneziu, minerale esenţiale pentru funcţionarea normală a muşchiului inimii, dovlecelul are efect hipertensiv (scade tensiunea).

Este un veritabil pansament gastric. Este recomandat în afecţiuni precum ulcer sau gastrită. Stimulează digestia, datorită conţinutului de fibre şi favorizează evacuarea bilei.

Este inclus în dieta pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale la stomac sau intestine. Este indicat inclusiv în cazul intoxicaţiilor sau recomandat pacienţilor care suferă de diabet.

De asemenea, dovlecelul este una dintre primele legume introduse în diversificarea alimentaţiei sugarului.

Este diuretic şi laxativ. Te ajută în curele de slăbire, pe lângă faptul că are puţine calorii, scoate toxinele din organism şi combate constipaţia. Ajută în boli de rinichi, eliminând surplusul de apă.

Tonifică organismul. Previne îmbătrânirea rapidă şi întăreşte sistemul imunitar al organismului.
Îmbunătăţeşte memoria. Datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi şi carotenoizi. În plus, previne accidentele vasculare cerebrale.

Are efect general antiinflamator. Ameliorează simptomele artritelor şi ajută în tratarea reumatismului. Participă la asimilarea calciului, de aceea este indicat să se consume împreună cu alimente care conţin calciu.