1. Dupa culoare: la vinul alb fermentatia mustului are loc separat de pielite si seminte, cu unele exceptii, la cele rosii si in mai mica masura la cele rosé, se practica “maceratia peliculara”.
2. Dupa gradul alcoolic:
– vinuri de masa (alcool < 8,5%)
– vin de masa superior (cu taria intre 8,5 si 9,5)
– vinuri de calitate superioara (cu minim 10 grade alcool) – VS
3. Vinuri de calitate:
– vinuri de calitate superioara (alcool > 10%) – VS
– vinuri cu denumire de origine controlata (alcool > 11%) – DOC
– vinuri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate (alcool > 11,5%) – DOCC
– vinuri DOC culese la maturitate deplina (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 196 g/l) – DOCC-CMD
– vinuri DOC culese tarziu (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l) – DOCC-CT
– vinuri DOC culese la innobilarea boabelor (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de “mucegai nobil” sau culesi la stafidirea boabelor) – DOCC-CIB
4. In functie de acumularea zaharurilor
:– vinuri seci – cu un continut de zaharuri pana la 4,0 g/l inclusiv
– vinuri demiseci – cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv
– vinuri demidulci – cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv
– vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l
ONDOV (Oficiul National al Denumirilor de Orgine pentru Vinuri) elaborează normele tehnice pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) si a vinurilor cu indicatie geografica (IG), cu consultarea Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV) si a organizatiilor de producatori de vinuri din arealul vizat. De asemenea, elibereaza autorizatia de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, precum si certificatele de atestare a dreptului de comercializare pentru vinurile cu denumire de origine controlata. (ONDOV) este o institutie publica din Romania, cu personalitate juridica, infiintata in anul 2002 si aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Sistemul romanesc copiaza sistemul francez, iar Europa respecta in mare parte aceste clasificari, cu mici modificari de la tara la tara. In afara Europei clasificarile tind sa fie dupa soi si zahar decat dupa locul de productie sau regiunea de origine, au existat si unele tentative neoficiale de clasificare dupa calitate.
Din pacate, eticheta nu-ti garanteaza ce e in sticla. Poate fi un DOC extraordinar de prost sau un vin de masa foarte bun, sunt atatia factori care influenteaza vinul…
SURSA: diogenes.ro
Ştii cum se clasifică vinurile?
15 aprilie 2018
- citeşte totul despre:
- vin,
- clasificare,
- must,
- grad,
- superior

Din aceeaşi categorie:
Cum poate schimba culoarea ceştii gustul unei băuturi
(25 iunie 2013)
155 vizualizări
Înlocuieşte energizantul cu o banană
(27 iulie 2013 - Clara ION)
173 vizualizări
Scandalul ouălor contaminate. Cât de periculoase sunt pentru sănătate
(18 august 2017)
51 vizualizări
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
(14 mai 2017)
632 vizualizări
Vinete bulgăreşti
(23 octombrie 2014)
343 vizualizări
Ce boală gravă ascunde pofta exagerată de ciocolată
(14 septembrie 2015)
262 vizualizări
Fursecuri delicioase
(2 aprilie 2014)
158 vizualizări
Pomelo-regele fructelor
(10 octombrie 2013)
663 vizualizări
Cât timp poţi păstra alimentele în congelator în condiţii optime. Aceasta este perioada maximă recomandată
(13 aprilie 2022)
1798 vizualizări
Cancerul la sân poate fi prevenit cu broccoli
(13 decembrie 2015)
393 vizualizări
Siropul de bere alungă tusea seacă
(9 iulie 2017)
299 vizualizări
Povestea scoţianului care face bunătăţi româneşti la standarde europene
(16 ianuarie 2017)
423 vizualizări
Untul, previne infarctul
(20 aprilie 2020)
232 vizualizări
De ce nu trebuie să aruncaţi la gunoi bananele prea coapte
(28 octombrie 2014)
233 vizualizări
Adevărul despre beneficiile mierii
(29 decembrie 2018)
161 vizualizări
Cât de toxice sunt merele. Le ce fel de afecţiuni pot da naştere: "Sufera cel putin 20 de tratamente cu pesticide in 12 luni"
(13 iulie 2020)
316 vizualizări
Ghimbirul, sănătatea din bucătăria chinezească
(30 septembrie 2013)
194 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole