1. Dupa culoare: la vinul alb fermentatia mustului are loc separat de pielite si seminte, cu unele exceptii, la cele rosii si in mai mica masura la cele rosé, se practica “maceratia peliculara”.
2. Dupa gradul alcoolic:
– vinuri de masa (alcool < 8,5%)
– vin de masa superior (cu taria intre 8,5 si 9,5)
– vinuri de calitate superioara (cu minim 10 grade alcool) – VS
3. Vinuri de calitate:
– vinuri de calitate superioara (alcool > 10%) – VS
– vinuri cu denumire de origine controlata (alcool > 11%) – DOC
– vinuri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate (alcool > 11,5%) – DOCC
– vinuri DOC culese la maturitate deplina (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 196 g/l) – DOCC-CMD
– vinuri DOC culese tarziu (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l) – DOCC-CT
– vinuri DOC culese la innobilarea boabelor (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de “mucegai nobil” sau culesi la stafidirea boabelor) – DOCC-CIB
4. In functie de acumularea zaharurilor
:– vinuri seci – cu un continut de zaharuri pana la 4,0 g/l inclusiv
– vinuri demiseci – cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv
– vinuri demidulci – cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv
– vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l
ONDOV (Oficiul National al Denumirilor de Orgine pentru Vinuri) elaborează normele tehnice pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) si a vinurilor cu indicatie geografica (IG), cu consultarea Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV) si a organizatiilor de producatori de vinuri din arealul vizat. De asemenea, elibereaza autorizatia de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, precum si certificatele de atestare a dreptului de comercializare pentru vinurile cu denumire de origine controlata. (ONDOV) este o institutie publica din Romania, cu personalitate juridica, infiintata in anul 2002 si aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Sistemul romanesc copiaza sistemul francez, iar Europa respecta in mare parte aceste clasificari, cu mici modificari de la tara la tara. In afara Europei clasificarile tind sa fie dupa soi si zahar decat dupa locul de productie sau regiunea de origine, au existat si unele tentative neoficiale de clasificare dupa calitate.
Din pacate, eticheta nu-ti garanteaza ce e in sticla. Poate fi un DOC extraordinar de prost sau un vin de masa foarte bun, sunt atatia factori care influenteaza vinul…
SURSA: diogenes.ro
Ştii cum se clasifică vinurile?
15 aprilie 2018
- citeşte totul despre:
- vin,
- clasificare,
- must,
- grad,
- superior

Din aceeaşi categorie:
Acestea sunt alimentele care nu expiră niciodată. Le poţi ţine în cămară pe toată perioada de izolare sau de carantină!
(18 martie 2020)
2302 vizualizări
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
(8 iulie 2013 - Clara ION)
210 vizualizări
Lucruri inedite despre mere
(28 martie 2025)
264 vizualizări
Yell Wolf Pub vă propune meniul zilei! Ştii să prepari cea mai bună ciorbă de legume?
(18 noiembrie 2014)
167 vizualizări
Ciocolata nu îngraşă!
(16 noiembrie 2013)
200 vizualizări
De ce este sănătoasă fasolea verde?
(6 august 2014)
104 vizualizări
Alimentul care ajută la curăţarea plămânilor. E considerat o minune a naturii
(8 aprilie 2021)
189 vizualizări
Alertă: Pomelo cu exces de pesticide, găsit în şase mari lanţuri de magazine
(8 martie 2022)
272 vizualizări
Alertă alimentară: Ouă contaminate cu o substanţă chimică periculoasă pentru oameni au ajuns în consum
(11 ianuarie 2019)
127 vizualizări
Scandalul ouălor contaminate. Cât de periculoase sunt pentru sănătate
(18 august 2017)
44 vizualizări
Patru linguriţe de ulei de măsline pe zi scad riscul de infarct în şase săptămâni
(22 noiembrie 2014)
96 vizualizări
Cele mai populare cocktailuri
(9 iulie 2013)
371 vizualizări
Nutritionist: Cuvantul magic pentru sărbători este cumpătare
(24 decembrie 2017)
227 vizualizări
Ulei de măsline virgin vândut ca fiind extravirgin într-un mare lanţ de supermarketuri
(12 februarie 2018)
953 vizualizări
Friptură de miel cu miere
(9 aprilie 2014)
251 vizualizări
Câte calorii trebuie să consumi în funcţie de vârstă
(21 iunie 2017)
654 vizualizări
Stufat de peşte
(4 aprilie 2015)
467 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole