1. Dupa culoare: la vinul alb fermentatia mustului are loc separat de pielite si seminte, cu unele exceptii, la cele rosii si in mai mica masura la cele rosé, se practica “maceratia peliculara”.
2. Dupa gradul alcoolic:
– vinuri de masa (alcool < 8,5%)
– vin de masa superior (cu taria intre 8,5 si 9,5)
– vinuri de calitate superioara (cu minim 10 grade alcool) – VS
3. Vinuri de calitate:
– vinuri de calitate superioara (alcool > 10%) – VS
– vinuri cu denumire de origine controlata (alcool > 11%) – DOC
– vinuri cu denumire de origine controlata cu trepte de calitate (alcool > 11,5%) – DOCC
– vinuri DOC culese la maturitate deplina (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 196 g/l) – DOCC-CMD
– vinuri DOC culese tarziu (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l) – DOCC-CT
– vinuri DOC culese la innobilarea boabelor (din struguri cu continut in zaharuri de minimum 240 g/l, cu atac de “mucegai nobil” sau culesi la stafidirea boabelor) – DOCC-CIB
4. In functie de acumularea zaharurilor
:– vinuri seci – cu un continut de zaharuri pana la 4,0 g/l inclusiv
– vinuri demiseci – cu zahar intre 4,01 g/l si 12 g/l inclusiv
– vinuri demidulci – cu un continut de zaharuri cuprins intre 12,01 g/l si 50 g/l inclusiv
– vinuri dulci – cu zaharuri peste 50 g/l
ONDOV (Oficiul National al Denumirilor de Orgine pentru Vinuri) elaborează normele tehnice pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) si a vinurilor cu indicatie geografica (IG), cu consultarea Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV) si a organizatiilor de producatori de vinuri din arealul vizat. De asemenea, elibereaza autorizatia de producator de struguri destinati obtinerii de vinuri cu denumire de origine controlata, precum si certificatele de atestare a dreptului de comercializare pentru vinurile cu denumire de origine controlata. (ONDOV) este o institutie publica din Romania, cu personalitate juridica, infiintata in anul 2002 si aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Sistemul romanesc copiaza sistemul francez, iar Europa respecta in mare parte aceste clasificari, cu mici modificari de la tara la tara. In afara Europei clasificarile tind sa fie dupa soi si zahar decat dupa locul de productie sau regiunea de origine, au existat si unele tentative neoficiale de clasificare dupa calitate.
Din pacate, eticheta nu-ti garanteaza ce e in sticla. Poate fi un DOC extraordinar de prost sau un vin de masa foarte bun, sunt atatia factori care influenteaza vinul…
SURSA: diogenes.ro
Ştii cum se clasifică vinurile?
15 aprilie 2018
- citeşte totul despre:
- vin,
- clasificare,
- must,
- grad,
- superior

Din aceeaşi categorie:
Ştiai că le poţi prepara şi la grătar?
(11 iulie 2013 - Clara ION)
236 vizualizări
Ghidul Michelin: cum a ajuns un producător de anvelope să publice cel mai cunoscut ghid de restaurante din lume
(24 ianuarie 2017)
466 vizualizări
Tot ce trebuie să ştii despre ginseng şi chlorella, două tonice excelente
(23 mai 2017)
474 vizualizări
10 paşi simpli, de la începător la „connoisseur” de vin
(19 iunie 2017)
251 vizualizări
Alimente pe cale de dispariţie
(24 iulie 2018)
740 vizualizări
Nouă produse alimentare din 29 au standarde duble de calitate în România şi UE
(28 iulie 2017)
639 vizualizări
Salată de ouă cu tarhon
(15 aprilie 2015)
169 vizualizări
Vinete la grătar
(6 august 2013)
1159 vizualizări
Înlocuieşte energizantul cu o banană
(27 iulie 2013 - Clara ION)
177 vizualizări
Marinata: secretul cărnii delicioase
(29 iulie 2013 - Cristina IANCU)
2060 vizualizări
Zahărul verde, recomandat ca îndulcitor de cafea
(11 aprilie 2016)
451 vizualizări
Cordon Bleu
(1 noiembrie 2013)
120 vizualizări
Cojile de nuci, miracol pentru sănătate
(20 octombrie 2014)
562 vizualizări
Câte calorii au cartofii prăjiţi
(21 septembrie 2015)
514 vizualizări
Care este diferenţa dintre mandarine şi clementine. Detaliul puţin ştiut despre cele două fructe
(16 octombrie 2023)
826 vizualizări
Un mic dejun copios te poate ajuta să pierzi din greutate
(24 august 2017)
165 vizualizări
Lucruri pe care nu le ştiai despre fistic, "aurul verde" al planetei
(25 aprilie 2017)
512 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole