Suntem invadaţi de reţete miraculoase în care bicarbonatul de sodiu este rege, fiind prezentat ca leac ce vindecă de la ulcer până la cancer. Cei care recomandă consumul de pulbere albă ne prezintă acest compus chimic drept un remediu secret bine păstrat de medici. În realitate, adevărul este la mijloc. Îşi face treaba cu succes atunci când vine vorba de gospodărie, curăţenie, dezinfectare, dar scârţâie atunci când vine vorba de sănătate, reţetele lui nefiind general valabile.
Ca tratament, bicarbonatul de sodiu este recomandat, dar cu rezerve şi cu multă precauţie, pentru că, dacă este consuma în exces, poate să dăuneze. Adesea, pulberea albă este prezentată ca o adevărată binefacere pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Despre asta, medicii spun că bicarbonatul poate fi de folos pentru moment, în caz de urgenţă, dacă în casă nu există un pansament gastric. În schimb, folosit timp îndelungat, nu va face altceva decât să accentueze predispoziţia spre ulcer.
„Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.
Este greşit să ne periem dinţii cu bicarbonat de sodiu cumpărat din magazin
La fel de recomandat, sau poate mai mult, este şi înlocuirea pastei de dinţi cu un amestec între bicarbonat şi suc de lămâie. Stomatologii avertizează, însă, că, dacă nu ştim cum să ne periem dinţii cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine şi am putea ajunge la afecţiuni paradontale foarte grave.
„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.
Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.
Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, ” explică Canelia Vartolomei, medic stomatolog, potrivit Adevărul.
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
28 noiembrie 2020
- citeşte totul despre:
- bicarbonat,
- ulcer,
- cancer,
- curatenie,
- sanatate



Din aceeaşi categorie:
Vinurile nobile, soluţia viticultorilor argentinieni pentru a face faţă concurenţei
(17 mai 2015)
207 vizualizări
Două vinuri româneşti, în topul celor mai bune 200 de băuturi din lume
(19 iunie 2014)
217 vizualizări
Curcan umplut- un deliciu pentru Revelion
(31 decembrie 2020)
523 vizualizări
Este bine să mănânci în pat?
(27 ianuarie 2017)
119 vizualizări
Greşeala pe care o fac cele mai multe persoane când beau vin rosé
(20 iunie 2017)
487 vizualizări
Un desert savuros- îngheţata de zmeură
(13 iulie 2013 - Clara ION)
156 vizualizări
”Cel mai bun job din lume” - Ghidul Michelin angajează inspectori de restaurante
(1 mai 2017)
411 vizualizări
Aperol Spritz - Istoria unui secret italian bine păstrat
(2 mai 2019)
500 vizualizări
Prânz de week-end- muschiuleţ de vită şi cartofi cu rozmarin
(13 iulie 2013 - Clara ION)
159 vizualizări
Pâine făcută după reţete din comunism, din nou pe piaţă
(21 octombrie 2014)
274 vizualizări
Ice Tea natural din ceai verde cu mentă şi castraveţi
(14 iulie 2017)
184 vizualizări
Când şi de ce se pune sare în paharul de vin
(8 iulie 2017)
601 vizualizări
Cu ce poţi înlocui pâinea în alimentaţie. Alimentul care îngraşă mai puţin ca ea, dacă ştii să îl prepari
(2 octombrie 2020)
1263 vizualizări
Opt lucruri inedite despre cireşe
(10 iunie 2015)
747 vizualizări
Superstiţii culinare
(17 august 2013)
398 vizualizări
Ceaiuri care provoacă somnolenţă
(21 august 2015)
1138 vizualizări
Sfecla roşie, minunea din bucătărie
(13 noiembrie 2016)
721 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole