Suntem invadaţi de reţete miraculoase în care bicarbonatul de sodiu este rege, fiind prezentat ca leac ce vindecă de la ulcer până la cancer. Cei care recomandă consumul de pulbere albă ne prezintă acest compus chimic drept un remediu secret bine păstrat de medici. În realitate, adevărul este la mijloc. Îşi face treaba cu succes atunci când vine vorba de gospodărie, curăţenie, dezinfectare, dar scârţâie atunci când vine vorba de sănătate, reţetele lui nefiind general valabile.
Ca tratament, bicarbonatul de sodiu este recomandat, dar cu rezerve şi cu multă precauţie, pentru că, dacă este consuma în exces, poate să dăuneze. Adesea, pulberea albă este prezentată ca o adevărată binefacere pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Despre asta, medicii spun că bicarbonatul poate fi de folos pentru moment, în caz de urgenţă, dacă în casă nu există un pansament gastric. În schimb, folosit timp îndelungat, nu va face altceva decât să accentueze predispoziţia spre ulcer.
„Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.
Este greşit să ne periem dinţii cu bicarbonat de sodiu cumpărat din magazin
La fel de recomandat, sau poate mai mult, este şi înlocuirea pastei de dinţi cu un amestec între bicarbonat şi suc de lămâie. Stomatologii avertizează, însă, că, dacă nu ştim cum să ne periem dinţii cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine şi am putea ajunge la afecţiuni paradontale foarte grave.
„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.
Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.
Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, ” explică Canelia Vartolomei, medic stomatolog, potrivit Adevărul.
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
28 noiembrie 2020
- citeşte totul despre:
- bicarbonat,
- ulcer,
- cancer,
- curatenie,
- sanatate



Din aceeaşi categorie:
Trucuri geniale în bucătărie: Cum scapi de cele mai enervante probleme
(2 iunie 2019)
118 vizualizări
Cuiburi de bezea cu ciocolată
(25 iunie 2014)
214 vizualizări
Ştii ce spune cafeaua preferată despre partenerul tău?
(25 mai 2017)
562 vizualizări
Pâine făcută după reţete din comunism, din nou pe piaţă
(21 octombrie 2014)
264 vizualizări
Alimentele pe care le consumăm zilnic, pe cale de dispariţie.
(11 iunie 2019)
110 vizualizări
Pâine fără E-uri. Aditivii, cu excepţia caramelului, nu vor mai putea fi folosiţi
(16 ianuarie 2014)
145 vizualizări
Cu ce poţi înlocui pâinea în alimentaţie. Alimentul care îngraşă mai puţin ca ea, dacă ştii să îl prepari
(2 octombrie 2020)
1207 vizualizări
Cum să reduci sarea şi zahărul din alimentaţie
(24 iunie 2013)
152 vizualizări
Nutritionist: Cuvantul magic pentru sărbători este cumpătare
(24 decembrie 2017)
228 vizualizări
10 paşi simpli, de la începător la „connoisseur” de vin
(19 iunie 2017)
241 vizualizări
Cu ce se poate înlocui sarea şi zahărul în alimentaţie
(18 august 2016)
259 vizualizări
Micul dejun - cea mai importantă masă a zilei!
(4 august 2013)
350 vizualizări
Noua obsesie alimentară a americanilor
(20 martie 2017)
443 vizualizări
Alimente care protejează creierul
(13 ianuarie 2016)
176 vizualizări
Vinurile de Budureasca, opt medalii de aur în concursuri internaţionale
(4 octombrie 2013)
179 vizualizări
Ceapa roşie, excelentă pentru sănătate
(14 decembrie 2013)
265 vizualizări
Românii, ultimii din Europa la consumul de peşte
(7 decembrie 2014)
258 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025