Suntem invadaţi de reţete miraculoase în care bicarbonatul de sodiu este rege, fiind prezentat ca leac ce vindecă de la ulcer până la cancer. Cei care recomandă consumul de pulbere albă ne prezintă acest compus chimic drept un remediu secret bine păstrat de medici. În realitate, adevărul este la mijloc. Îşi face treaba cu succes atunci când vine vorba de gospodărie, curăţenie, dezinfectare, dar scârţâie atunci când vine vorba de sănătate, reţetele lui nefiind general valabile.
Ca tratament, bicarbonatul de sodiu este recomandat, dar cu rezerve şi cu multă precauţie, pentru că, dacă este consuma în exces, poate să dăuneze. Adesea, pulberea albă este prezentată ca o adevărată binefacere pentru persoanele care suferă de reflux gastroesofagian. Despre asta, medicii spun că bicarbonatul poate fi de folos pentru moment, în caz de urgenţă, dacă în casă nu există un pansament gastric. În schimb, folosit timp îndelungat, nu va face altceva decât să accentueze predispoziţia spre ulcer.
„Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.
Este greşit să ne periem dinţii cu bicarbonat de sodiu cumpărat din magazin
La fel de recomandat, sau poate mai mult, este şi înlocuirea pastei de dinţi cu un amestec între bicarbonat şi suc de lămâie. Stomatologii avertizează, însă, că, dacă nu ştim cum să ne periem dinţii cu acest preparat, ne-am putea face mai mult rău decât bine şi am putea ajunge la afecţiuni paradontale foarte grave.
„Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu biarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni paradontale.
Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional.
Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie, ” explică Canelia Vartolomei, medic stomatolog, potrivit Adevărul.
Ingredientul din bucătărie care e fatal în cantităţi mari. Medicii trag un semnal de alarmă
28 noiembrie 2020
- citeşte totul despre:
- bicarbonat,
- ulcer,
- cancer,
- curatenie,
- sanatate



Din aceeaşi categorie:
Nestle, în mijlocul unui scandal uriaş: Gigantul elveţian, acuzat că a vândut apă de la robinet, sub numele unui brand premium
(20 august 2017)
287 vizualizări
Cum să alegi un pepene delicios
(17 iunie 2015)
557 vizualizări
Brânza te ajută să reduci cariile dentare
(19 iulie 2013 - Clara ION)
158 vizualizări
Ghimbirul, sănătatea din bucătăria chinezească
(30 septembrie 2013)
194 vizualizări
Care sunt alimentele care ne îmbolnăvesc. Doctorul Mencinicopschi spulberă mituri
(11 august 2019)
329 vizualizări
Un celebru ghid culinar franţuzesc a făcut primul top al restaurantelor din România
(29 aprilie 2018)
902 vizualizări
Un mic dejun sănătos
(8 iulie 2013 - Clara ION)
151 vizualizări
Hrana energizantă înainte de Sărbători
(15 decembrie 2015)
194 vizualizări
Cum să faci un tort in formă de inimă in câţiva paşi
(13 februarie 2017)
211 vizualizări
Avocado, ingredientul perfect pentru un mic dejun sănătos
(25 aprilie 2014)
164 vizualizări
Ce vinuri s-au băut la Oscaruri
(28 februarie 2017)
75 vizualizări
Cele mai falsificate alimente
(28 aprilie 2017)
712 vizualizări
"Caviarul vegetal", mazărea care se vinde cu 700 de dolari kilogramul
(5 ianuarie 2014)
181 vizualizări
Singurul aliment la care să nu renunţi niciodată dacă vrei să slăbeşti
(2 martie 2017)
420 vizualizări
Vinurile de Budureasca, opt medalii de aur în concursuri internaţionale
(4 octombrie 2013)
180 vizualizări
Cele mai bune motive pentru care ar trebui să consumi mai des zmeură
(27 februarie 2017)
185 vizualizări
Banane cu pesticide, restrase dintr-un mare retailer din România
(25 martie 2022)
527 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole