Somonul este un aliment cu o valoare nutritivă semnificativă şi benefecii pentru sănătatea noastră, oferindu-ne o piele sănătoasă, o inimă şi un sistem imunitar puternic dar şi o minte sănătoasă, fiind una dintre cele mai bune surse de acizi graşi omega 3.
Aproximativ 110 grame de somon conţin până la două grame de acizi graşi omega 3, mai mult decât alte alimente consumate pe parcursul mai multor zile.
Somonul este bogat şi în alte vitamine benefice, cum ar fi vitamina D şi seleniu, care sunt importante pentru sănătatea noastră.
Cercetătorii au constatat că acest tip de peste conţine molecule mici de proteine bioactive (numite peptide bioactive), care oferă protecţia cartilajului articular şi controlează inflamaţia tractului digestiv.
Câteva beneficii ale consumului de somon sunt:
1. Beneficii anti-inflamatorii
Cercetările privind consumul de peşte şi protejarea articulaţiilor au arătat că acizii graşi omega 3, găsiţi în somon, pot fi transformaţi de organism în trei tipuri de compuşi care previn inflamaţia cronică.
Prezenţa de peptide bioactive din somon, pot sprijinii starea de sănătate a cartilajului articular şi alte tipuri de ţesuturi şi ajută la reglarea şi echilibrarea balanţei de colagen şi minerale în oase şi ţesutul din jur.
Aceste peptide pot fi combinate cu omega 3 pentru a oferi articulaţii puternice şi beneficii anti-inflamatorii. Conţinutul incredibil de mare de vitamina D şi seleniu în somon, s-a dovedit a fi un factor cheie pentru prevenirea inflamaţiilor nedorite.
2. Sănătatea ochilor
Este cunoscut faptul ca uleiul de peşte este important pentru îmbunătăţirea vederii. De asemenea, ajută la prevenirea degenerescenţei maculare. În caz de degenerescenţă maculară, două porţii de somon pe săptămână este suficient pentru a reduce semnificativ riscul.
3. Sănătatea cardiovasculară
Consumul de somon a fost asociat cu un risc redus de numeroase probleme cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral şi hipertensiune arterială. Aportul de grăsimi omega 3, conţinuţi de somon, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Nivelul ridicat de seleniu, antioxidant în somon, s-a dovedit a fi deosebit de important pentru protecţia cardiovasculară.
4. Prevenirea cancerului
S-a demonstrat că vitamina A joacă un rol important în reducerea riscului mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de sân, prostată sau colon.
5. Buna funcţionare a creierului
Acizii graşi din somon ajută foarte mult pentru o memorie bună şi pentru protejarea celulelor creierului, nu numai la vârsta a treia, dar în orice moment al vieţii.
Atenţionare: somonul de fermă este considerat a avea concentraţii ridicate de dioxină, un carcinogen periculos pentru organism. Cel mai sigur somon este cel sălbatic din Pacific.
Contraindicaţii: Şi somonul conţine purine, substanţe care formează acidul uric, aşadar persoanele care suferă de gută sau de rinichi trebuie să evite consumul constant al acestui peşte.
Ştiaţi că…
a. Somonul este considerat unul dintre cei mai deştepţi peşti, fiind capabil să revină la finalul vieţii în locul în care s-a născut, indiferent de câte mii de kilometri a parcurs în viaţă.
b. Comercial, există două mari clasificări ale somonului: Atlantic şi Pacific. Din categoria celui Atlantic face parte o singură specie, în timp ce din rândul celui Pacific fac parte cinci specii. Cea mai apreciată specie pe plan mondial în lumea restaurantelor este considerat somonul norvegian, urmat de cel scoţian.
c. Scoţienii sunt consideraţi experţi mondiali în materie de somon afumat.
Sursa: garbo.ro