Ştiaţi că băuturile carbogazoase ne îmbătrânesc la fel de mult ca fumul de ţigară? Este dovedit ştiinţific acest lucru. Un nou studiu american afirmă că sucurile carbogazoase duc la scurtarea speranţei de viaţă cu 2 ani.

Studiul, publicat pe site-ul American Journal of Public Health, a fost efectuat de o echip de cercetători de la Universitatea din California. Consumul zilnic de sucuri carbogazoase ajunge să influenţeze chiar structura ADN-ului, mai exact regiunea situată la extremitatea cromozomilor, faimoşii telomeri care joacă un rol în îmbătrânirea celulară. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, telomerii se scurtează în mod natural, ceea ce explică apariţia procesului de îmbătrânire. Studiul este cât se poate de serios, desfăşurat pe un lot foarte mare de oameni – 5.309 americani cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani. Cercetătorii au observat că persoanele care beau zilnic sucuri carbogazoase aveau telomeri mai scurţi decât cei care nu consumau astfel de băuturi. Efectuând anumite calcule, ei au ajuns la concluzia că a bea 250 ml de suc pe zi echivalează cu reducerea speranţei de viaţă cu 2 ani. Cifre similare au fost înregistrate şi la fumători, tabagismul fiind un alt factor care scurtează telomerii.

„Consumând o băutură carbogazoasă aducem în organism o doză masivă de zahăr care trebuie să se absoarbă în câteva secunde: un efect toxic pentru metabolism”, a explicat prof. Elissa Epel, de la Universitatea din California.

Băuturile energizante pot avea efecte dintre cele mai distrugătoare. Iată cea mai recentă dovadă. O tânără din Irlanda şi-a pierdut vederea din cauza dependenţei de o celebră băutură energizantă. Lena Lupari (26 de ani) mărturiseşte: „Obişnuiam să beau 28 de cutii de Red Bull pe zi şi mâncam o singură dată pe zi, seara, de la fast-food sau un pachet de paste”. Medicii au ajuns la concluzia că a orbit din cauza hipertensiunii intracraniene provocate de excesul ponderal. Presiunea asupra nervului optic a dus la pierderea vederii.

Băuturile light sunt doar o amăgire în ceea ce priveşte faimosul slogat „0 calorii”. Nu numai că îngraşă, pentru că adepţii acestor băuturi au tendinţa de a consuma mai multe calorii în ideea că îşi permit, dar conţin îndulcitori artificiali şi o mulţime de alte chimicale dăunătoare pentru sănătate. Un studiu efectuat de Institutul naţional de cercetare din Franţa (Inserm), publicat în American Journal of Clinical Nutrition, a demonstrat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este major în rândul consumatorilor de băuturi light. Studiul este, de asemenea, demn de luat în seamă, la el participând 66.000 de femei.