În cazul în care ai o afinitate deosebită pentru ciocolată şi cafea, iar cineva îţi face observaţie că s-ar putea să abuzezi, tocmai ai câştigat un nou argument pentru a câştiga o ceartă.

 

Analiza neurologică a efectelor anumitor preparate asupra modului în care funcţionează creierul uman este fascinantă. Nu-ţi vine să crezi când vezi că o simplă cafea, un anumit ceai sau ciocolată tinde să-ţi facă creierul mai sănătos şi, pe termen lung, mai rezistent.

 

Aceasta este concluzia unui studiu realizat împreună de cercetători de la Universitatea Johns Hopkins şi de la Institutul Naţional de Îmbătrânire. Analiza a fost publicată de curând în publicaţai Cercetare Neurochimică. În principiu, a fost analizat efectul substanţei chimice methylxanthines-a, găsită în cafea, cea şi ciocolată neagră. Din câte se pare, aceasta este efecte clare asupra activităţii neuronale şi promovează o creştere susţinută a performanţei cognitive. Poate proteja neuronii împotriva disfuncţionalităţii cauzate de diverse boli, precum atacuri cerebrale sau boli degenerative, ca Parkinson sau Alzheimer.

 

Acelaşi studiu a scos la iveală faptul că xantina, o substanţă generată de creier atunci când procesează cofeină, poate contribui la efectele benefice ale cafelei, ceaiului şi ciocolăţii asupra sănătăţii creierului. O altă analiză de ansamblu, care a implicat parcurgerea a 23 studii (11 pe cafea, 8 pe ceai şi 4 pe cafea şi ceai), a concluzionat fără echivoc faptul că aceste substanţe pot micşora semnificativ riscul de cancer la creier. Documentul a apărut în Jurnalul Mondial de Oncologie Chirurgicală.

 

Oamenii de ştiinţă au descoperit un procent semnificativ statistic de cazuri care confirmă efectul de protecţie al consumului de cafea asupra cancerului de creier, mai ales în cazul populaţiei asiatice. Consumul de ceai nu este la fel de eficient, dar a fost depistată o corelare între afecţiunile cancerigene la nivelul creierului şi consum pe populaţia americană. În final, din câte se pare, probabilitatea scăzută de cancer pe creier în cazul populaţiei asiatice a fost asociată cu un consum ridicat de cafea.

 

 

 

 

Sursa:www.playtech.ro