Nu începe ziua până la prima gură de cafea, spunem mulţi dintre noi. Sunt persoane care nu pot funcţiona dimineaţa dacă nu beau cafea şi asta pentru că această licoare magică energizează instant. Însă, are şi efecte secundare şi trebuie avută mare grijă la exces!

 

Cafeaua se regăseşte în ritualul de zi cu zi al majorităţii oamenilor. Este aromată, are un gust intens şi ne ajută să simţim că avem energie. Dar cât de multă cafea putem bea zilnic fără să întâmpinăm probleme legate de sănătate? Nutriţionistul Gianluca Mech ne dezvăluie limita peste care nu e recomandat să trecem pentru a nu avea parte de efecte secundare neplăcute.

 

Efecte secundare

„Tuturor ne place cafeaua. Recomand însă limitarea la maxim 4 ceşti pe zi. Trebuie ştiut că fiecare cană de cafea conţine aproximativ 80 de miligrame de cofeină. Dacă trecem pragul de 4 cafele pe zi, efectele secundare nu vor întârzia să apară. Printre acestea, enumerăm:

– Dureri de cap

– Insomnie

– Stări de nervozitate

– Iritabilitate

– Urinare frecventă sau inabilitatea de a controla urinarea

– Bătăi accelerate ale inimii

– Tremur muscular', explică nutriţionistul.

La ce oră bem ultima ceaşcă de cafea

Gianluca Mech recomandă unui om fără probleme de sănătate să nu depăşească limita de 4 cafele pe zi. De asemenea, să nu consume cafea după ora 16:00.

 

„Cofeina rămâne în corp timp de aproximativ 7-8 ore. Aşadar, e important să nu mai consumăm cafea după ora 16:00. Asta dacă ne dorim, bineînţeles, să avem parte de odihnă şi un somn liniştit pe timp de noapte', recomandă nutriţionistul.

 

Cafea în combinaţie cu tratamente medicamentoase

„Unele suplimente alimentare pe bază de plante pot interacţiona cu cofeina, creând probleme de sănătate. Acestea includ:

Efedrina

Amestecarea cofeinei cu acest decongestionant poate creşte riscul de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral sau convulsii.

Teofilina

Acest medicament, utilizat pentru a deschide căile respiratorii bronşice, tinde să aibă unele efecte asemănătoare cofeinei. Aşadar, administrarea acestuia cu cofeină ar putea creşte efectele adverse ale cofeinei, cum ar fi greaţa şi palpitaţiile inimii.

Echinacea

Acest supliment pe bază de plante, care este uneori utilizat pentru a preveni răcelile sau alte infecţii, poate creşte concentraţia de cofeină din sânge şi poate creşte efectele neplăcute ale cofeinei', explică Gianluca Mech.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro