“Su filindeu” sunt considerate cele mai rare paste din lume. Se prepară în Sardinia, la Nuoro. Paola Abraini (62 de ani), nepoata şi cumnata ei sunt singurele care pot prepara reţeta veche de 300 de ani transmisă doar în familia Abriani. 

Nimeni nu-şi aduce aminte de ce sau cum au început femeile din Nuoro să creeze su filindeu (în traducere  "firele lui Dumnezeu”.

Luna aceasta, cei de la BBC au reuşit să ajungă în bucătăria Abraini pentru a vedea cum se fac cele mai rare paste din lume. Anul trecut, mai mulţi specialişti de la Barilla au venit la Nuoro pentru a încerca să reproducă reţeta cu ajutorul tehnologiei. Nu au reuşit. 

În vară, celebrul chef britanic Jamie Oliver a făcut o vizită aici pentru a le ruga pe femeile Abraini sa-i dezvluie secretul pastelor. După două ore, Oliver a declarat: "Fac paste de 20 de ani şi nu am văzut niciodată aşa ceva".

"Mulţi spun că avem un secret pe care nu vrem să-l dezăluim", a declarat Paola celor de la BBC, "dar secretul este chiar în faţa ta. Este în mâinile mele".

Su filindeu înseamnă 256 de "fire" perfecte, obţinute dintr-un aluat ce conţine doar griş de grâu, apă şi sare, care apoi sunt întinse în diagonală pe un cadru circular, în trei straturi complicate. Tehnica stă în vârful degetelor. 

"Pentru că sunt făcute de mâna, cel mai important ingredient este forţa", explică Paola. Acestea trebuie sa ajungă la o consistenţă anume, care aminteşte de modelarea lutului. Partea cea mai grea a procesului Paola o denumeşte "descoperirea aluatului cu mâinile tale". "Îţi poate lua ani să-l înţelegi. E ca un joc cu propriile mâini. Odată ce ai prins tehnica, magia începe", povesteşte ea.

Pentru că sunt atât de greu de făcut, iar pregătirea lor necesită foarte mult timp, pastele au fost servite în ultimii 200 de ani doar pelerinilor credincioşi care au parcurs pe jos drumul sacru de 33 de km din Nuoro până în satul Lula, pentru sărbătoarea bianulă a lui San Francesco. Ca să hrănească 1500 de pelerini, au lucrat câte 5 ore pe zi, timp de o lună, pentru a pregăti 50 kg de paste. Pentru sărbătoarea din mai, de nouă zile, femeile Abraini vor pregăti o cantitate de patru ori mai mare. 

Pastele sunt fierte apoi în supă de oaie şi servite cu pecorino rasă.

Dintre toate preparatele la nivel mondial, aceste paste au cel mai ridicat risc de disparitie, în mare parte din cauza dificultăţii pregătirii lor, spune Raffaella Ponzio, coordonatorul  Ark of Taste - Slow Food International, organizaţia care urmăreşte să păstreze tradiţiile culinare aflate în pericol de dispariţie la nivel mondial.

Astăzi, Abraini încearca să le înveţe pe fetele din Nuoro să prepare cele mai rare paste din lume, însă multe renunţă când văd cât de mult se lucrează. Revista Gambero Rosso a invitat-o pe Paola la Roma de două ori pentru a da mai departe reţeta. Recent a început să pregatească pastele la trei restaurante, iar vestea s-a dus în toată Europa, iar efectele se văd în încasările mari ale acestor localuri.

VIDEO aici

Sursa> http://www.gustarte.ro