Mergeţi la o terasă – în orice anotimp, dar mai ales în toiul verii – şi veţi vedea pe toate mesele pahare umplute generos cu gheaţă şi o băutură portocalie. De câţiva ani, acest cocktail viu colorat este peste tot. Am putea crede că Aperol Spritz, căci despre el e vorba, a fost inventat ieri-alaltăieri, dar ne-am înşela. Istoria acestui bine păstrat secret italian a început acum o sută de ani. Să vedem care îi este povestea.
Istoria Aperolului are, de fapt, trei fire narative. Mai întâi, ar trebui să ne oprim asupra istoriei şpriţului în general. Apoi vine povestea lichiorului care poartă numele de Aperol şi, la final, cea a cocktailului Aperol Spritz, care a apărut pe terasele Veneţiei şi a ajuns astăzi pe mesele din lumea întreagă.
Şpriţul
Să o luăm pe rând. Şpriţul – nelipsit nici de pe mesele autohtone, după cum bine ştim – îşi are originile în Italia de la începutul secolului al XIX-lea. Suntem în epoca post-Napoleon, când graniţele Europei Occidentale se redesenează în funcţie de succesele sau eşecurile împăratului de la Paris. După o scurtă perioadă în care a făcut parte din Regatul Italian condus de Bonaparte, regiunea Veneto din nordul Italiei ajunge sub stăpânire austro-ungară în urma Congresului de la Viena.
Astfel, provincia şi capitala ei, Veneţia, devin zonă de tranzit sau chiar casa multor soldaţi, funcţionari imperiali şi negustori, pentru care vinurile locale sunt prea tari. Obişnuiţi fie cu bere, fie cu vinuri cu conţinut de alcool mai scăzut, austriecii sosiţi în Veneto au început să ceară vin îndoit cu apă. Zis şi spritz.
La început, acest şpriţ se făcea cu apă plată, cu vin normal sau spumant. La începutul secolului XX, odată cu popularizarea apei minerale, şpriţul a căpătat caracter acidulat, devenind astfel popular şi în rândul doamnelor. În plus, între timp apăruseră şi variaţii la băutura alcoolică de bază: un spritz putea fi făcut fie cu vin, fie cu diferite tipuri de lichior.
Lichiorul
Aşa ajungem la povestea Aperolului. Suntem tot în nordul Italiei, în 1919, într-o Europă care îşi revine de pe urmele Marelui Război. În cadrul unui târg internaţional organizat la Padova, fraţii Luigi şi Silvio Barbieri prezintă o nouă băutură inventată de ei. Cei doi fraţi moşteniseră în urmă cu câţiva ani o fabrică de băutură de la tatăl lor şi îşi propuseseră să creeze un tip nou de aperitiv.
Băuturile tip aperitiv erau deja destul de populare în Italia. După şapte ani de muncă şi experimente, fraţii Barbieri au lansat la Padova lichiorul denumit Aperol. A atras imediat atenţia publicului prin culoarea sa portocalie, foarte vie, şi prin prospeţimea gustului. Avea şi un alt avantaj. Spre deosebire de alte lichioruri de tip bitter, Aperolul este mai slab, având doar 11% alcool – în comparaţie, de pildă, cu asemănătorul Campari (inventat şi el în Italia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea), care conţine peste 20% alcool.
Reţeta din 1919 a rămas neschimbată până în zilele noastre, iar formula sa exactă este un bine păstrat secret al companiei. Ştim însă că Aperolul conţine extracte de portocale amare, rubarbă, rădăcină de genţiană şi diverse ierburi aromatice. Laolaltă, ingredientele dau un gust răcoritor, uşor amărui.
Aperolul a devenit rapid foarte popular. A beneficiat de campanii publicitare inspirate, dar mai ales de un context social prielnic. Europa acelor vremuri dorea să uite traumele războiului. Anii ’20-’30 au fost epoca de aur a artiştilor, a oamenilor dornici să petreacă şi să uite, a barurilor şi a vieţii de noapte.
În aceste împrejurări vesele, Aperolul s-a transformat imediat în băutura preferată a italienilor şi mai ales a tinerilor. Era apetisant vizual şi light, numai bun pentru a fi servit înainte şi după cină. Lichiorul a prins şi în rândul femeilor, fiind promovat în reclame drept o băutură potrivită sportivilor şi persoanelor cu un stil de viaţă activ graţie conţinutului scăzut de alcool.
Fraţii Barbieri au investit foarte mult în publicitate pentru a-şi populariza băutura. Postere cu Aperol decorau pereţii exteriori şi interiori ai teraselor şi barurilor italiene, invitând trecătorii să se oprească pentru a savura o băutură răcoritoare. Totul la Aperol sugera veselie. Era irezistibil.
Cocktailul
Până la Aperol Spritz n-a mai fost decât un pas. La scurtă vreme de la apariţia sa pe piaţă, Aperolul a început să fie consumat şi amestecat cu apă. A devenit imediat varianta preferată de şpriţ în regiunea Veneto, mai ales în Veneţia. Fiecare oraş sau regiune din Italia avea varianta locală de şpriţ, în funcţie de vinul sau de lichiorul popular în regiunea respectivă. Pentru nordul Italiei, acesta s-a nimerit să fie Aperol, iar faima cocktailului preparat cu Aperol a crescut odată cu creşterea numărului de turişti sosiţi anual în Veneţia.
Reţeta pentru Aperol Spritz a fost introdusă în 1950 şi a rămas preferaneschimbată de atunci. Cocktailul se construieşte pe formula clasică „3, 2, 1”: trei părţi prosecco (sau orice tip de vin spumant), două părţi Aperol şi o parte apă minerală. Se serveşte cu o felie de portocală, pentru a sublinia notele citrice, şi multă gheaţă. Reţeta perfectă pentru o seară toridă de vară.
Aperolul a depăşit graniţele Veneţiei şi a ajuns faimos în întreaga Italie graţie unei reclame foarte populare în anii ’60, în care apărea iubitul actor italian Tino Buazzelli. Replica acestuia din reclama amuzantă – „Ah, Aperol!” – a prins la public, sporind instant popularitatea băuturii, într-atât încât spritzul până atunci generic a ajuns să însemne Aperol Spritz.
Renumele internaţional al Aperolului a venit odată cu anii 2000, după ce compania a fost achiziţionată de grupul Campari, care a investit într-o campanie agresivă de promovare. Aşa se explică explozia din ultimii ani, când Aperolul parcă a apărut de nicăieri pentru a deveni cel mai comandat cocktail din lume. Între timp, a apărut pe piaţă şi varianta gata de servire, un Aperol Spritz deja preparat şi ambalat.
Aperol Spritz - Istoria unui secret italian bine păstrat
2 mai 2019
(428 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Un român aruncă anual circa 250 kg de alimente
(7 aprilie 2016)
296 vizualizări
TOP 10 cele mai sănătoase alimente
(9 iulie 2013 - Clara ION)
208 vizualizări
Ceaiuri care provoacă somnolenţă
(21 august 2015)
1102 vizualizări
Mituri şi teorii false despre consumul de carne
(7 martie 2017)
454 vizualizări
Margarina interzisă în Bulgaria
(5 februarie 2014)
274 vizualizări
De ce alcoolul te adoarme, apoi te face mai alert?
(14 mai 2017)
630 vizualizări
Broccoli, leguma anticancer
(11 noiembrie 2015)
186 vizualizări
Somon cu ierburi aromate şi lămâie caramelizată VIDEO
(29 martie 2014)
224 vizualizări
Trufe cu ciocolată neagră
(14 iunie 2014)
163 vizualizări
Alimente care îmbunătăţesc sănătatea creierului
(6 octombrie 2013)
222 vizualizări
Loturi de îngheţată, retrase din lanţul de hipermarketuri Cora, inclusiv din Ploieşti
(31 iulie 2021)
148 vizualizări
Vinurile nobile, soluţia viticultorilor argentinieni pentru a face faţă concurenţei
(17 mai 2015)
201 vizualizări
Zece alimente pe care nu trebuie să le ţii în frigider
(29 martie 2015)
669 vizualizări
Cu ce mâncare se potriveşte Chardonnay-ul?
(28 septembrie 2013)
817 vizualizări
Alimente care trebuie ignorate când foamea este prea mare
(16 septembrie 2015)
96 vizualizări
Cum pui corect castraveţi muraţi în saramură. Trucul pentru a nu deveni moi: trebuie să-l ştie toate gospodinele
(27 august 2020)
1058 vizualizări
Alivancă- o reţetă uitată
(29 noiembrie 2020 - Cristina IANCU)
3025 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024