Mergeţi la o terasă – în orice anotimp, dar mai ales în toiul verii – şi veţi vedea pe toate mesele pahare umplute generos cu gheaţă şi o băutură portocalie. De câţiva ani, acest cocktail viu colorat este peste tot. Am putea crede că Aperol Spritz, căci despre el e vorba, a fost inventat ieri-alaltăieri, dar ne-am înşela. Istoria acestui bine păstrat secret italian a început acum o sută de ani. Să vedem care îi este povestea.
Istoria Aperolului are, de fapt, trei fire narative. Mai întâi, ar trebui să ne oprim asupra istoriei şpriţului în general. Apoi vine povestea lichiorului care poartă numele de Aperol şi, la final, cea a cocktailului Aperol Spritz, care a apărut pe terasele Veneţiei şi a ajuns astăzi pe mesele din lumea întreagă.
Şpriţul
Să o luăm pe rând. Şpriţul – nelipsit nici de pe mesele autohtone, după cum bine ştim – îşi are originile în Italia de la începutul secolului al XIX-lea. Suntem în epoca post-Napoleon, când graniţele Europei Occidentale se redesenează în funcţie de succesele sau eşecurile împăratului de la Paris. După o scurtă perioadă în care a făcut parte din Regatul Italian condus de Bonaparte, regiunea Veneto din nordul Italiei ajunge sub stăpânire austro-ungară în urma Congresului de la Viena.
Astfel, provincia şi capitala ei, Veneţia, devin zonă de tranzit sau chiar casa multor soldaţi, funcţionari imperiali şi negustori, pentru care vinurile locale sunt prea tari. Obişnuiţi fie cu bere, fie cu vinuri cu conţinut de alcool mai scăzut, austriecii sosiţi în Veneto au început să ceară vin îndoit cu apă. Zis şi spritz.
La început, acest şpriţ se făcea cu apă plată, cu vin normal sau spumant. La începutul secolului XX, odată cu popularizarea apei minerale, şpriţul a căpătat caracter acidulat, devenind astfel popular şi în rândul doamnelor. În plus, între timp apăruseră şi variaţii la băutura alcoolică de bază: un spritz putea fi făcut fie cu vin, fie cu diferite tipuri de lichior.
Lichiorul
Aşa ajungem la povestea Aperolului. Suntem tot în nordul Italiei, în 1919, într-o Europă care îşi revine de pe urmele Marelui Război. În cadrul unui târg internaţional organizat la Padova, fraţii Luigi şi Silvio Barbieri prezintă o nouă băutură inventată de ei. Cei doi fraţi moşteniseră în urmă cu câţiva ani o fabrică de băutură de la tatăl lor şi îşi propuseseră să creeze un tip nou de aperitiv.
Băuturile tip aperitiv erau deja destul de populare în Italia. După şapte ani de muncă şi experimente, fraţii Barbieri au lansat la Padova lichiorul denumit Aperol. A atras imediat atenţia publicului prin culoarea sa portocalie, foarte vie, şi prin prospeţimea gustului. Avea şi un alt avantaj. Spre deosebire de alte lichioruri de tip bitter, Aperolul este mai slab, având doar 11% alcool – în comparaţie, de pildă, cu asemănătorul Campari (inventat şi el în Italia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea), care conţine peste 20% alcool.
Reţeta din 1919 a rămas neschimbată până în zilele noastre, iar formula sa exactă este un bine păstrat secret al companiei. Ştim însă că Aperolul conţine extracte de portocale amare, rubarbă, rădăcină de genţiană şi diverse ierburi aromatice. Laolaltă, ingredientele dau un gust răcoritor, uşor amărui.
Aperolul a devenit rapid foarte popular. A beneficiat de campanii publicitare inspirate, dar mai ales de un context social prielnic. Europa acelor vremuri dorea să uite traumele războiului. Anii ’20-’30 au fost epoca de aur a artiştilor, a oamenilor dornici să petreacă şi să uite, a barurilor şi a vieţii de noapte.
În aceste împrejurări vesele, Aperolul s-a transformat imediat în băutura preferată a italienilor şi mai ales a tinerilor. Era apetisant vizual şi light, numai bun pentru a fi servit înainte şi după cină. Lichiorul a prins şi în rândul femeilor, fiind promovat în reclame drept o băutură potrivită sportivilor şi persoanelor cu un stil de viaţă activ graţie conţinutului scăzut de alcool.
Fraţii Barbieri au investit foarte mult în publicitate pentru a-şi populariza băutura. Postere cu Aperol decorau pereţii exteriori şi interiori ai teraselor şi barurilor italiene, invitând trecătorii să se oprească pentru a savura o băutură răcoritoare. Totul la Aperol sugera veselie. Era irezistibil.
Cocktailul
Până la Aperol Spritz n-a mai fost decât un pas. La scurtă vreme de la apariţia sa pe piaţă, Aperolul a început să fie consumat şi amestecat cu apă. A devenit imediat varianta preferată de şpriţ în regiunea Veneto, mai ales în Veneţia. Fiecare oraş sau regiune din Italia avea varianta locală de şpriţ, în funcţie de vinul sau de lichiorul popular în regiunea respectivă. Pentru nordul Italiei, acesta s-a nimerit să fie Aperol, iar faima cocktailului preparat cu Aperol a crescut odată cu creşterea numărului de turişti sosiţi anual în Veneţia.
Reţeta pentru Aperol Spritz a fost introdusă în 1950 şi a rămas preferaneschimbată de atunci. Cocktailul se construieşte pe formula clasică „3, 2, 1”: trei părţi prosecco (sau orice tip de vin spumant), două părţi Aperol şi o parte apă minerală. Se serveşte cu o felie de portocală, pentru a sublinia notele citrice, şi multă gheaţă. Reţeta perfectă pentru o seară toridă de vară.
Aperolul a depăşit graniţele Veneţiei şi a ajuns faimos în întreaga Italie graţie unei reclame foarte populare în anii ’60, în care apărea iubitul actor italian Tino Buazzelli. Replica acestuia din reclama amuzantă – „Ah, Aperol!” – a prins la public, sporind instant popularitatea băuturii, într-atât încât spritzul până atunci generic a ajuns să însemne Aperol Spritz.
Renumele internaţional al Aperolului a venit odată cu anii 2000, după ce compania a fost achiziţionată de grupul Campari, care a investit într-o campanie agresivă de promovare. Aşa se explică explozia din ultimii ani, când Aperolul parcă a apărut de nicăieri pentru a deveni cel mai comandat cocktail din lume. Între timp, a apărut pe piaţă şi varianta gata de servire, un Aperol Spritz deja preparat şi ambalat.
Aperol Spritz - Istoria unui secret italian bine păstrat
2 mai 2019
(437 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Posibilă contaminare cu salmonella la Mars
(10 iunie 2017)
313 vizualizări
Ciorbă de burtă
(18 octombrie 2013)
325 vizualizări
Cartofi franţuzeşti
(19 octombrie 2013)
242 vizualizări
Manierele culinare ale japonezilor
(25 septembrie 2013)
124 vizualizări
Judecătorul de la Masterchef
(4 aprilie 2014)
643 vizualizări
Piept de pui cu smântână şi ciuperci
(21 octombrie 2013)
401 vizualizări
Cum să faci un tort in formă de inimă in câţiva paşi
(13 februarie 2017)
205 vizualizări
10 paşi simpli, de la începător la „connoisseur” de vin
(19 iunie 2017)
232 vizualizări
Churros
(19 septembrie 2013)
532 vizualizări
Cum să cumperi perele?
(1 octombrie 2013)
1148 vizualizări
Cordon Bleu
(1 noiembrie 2013)
113 vizualizări
Adori cafeaua? Ce rişti dacă bei prea multă
(11 august 2013)
163 vizualizări
Dulceaţă de căpşuni
(28 mai 2014)
901 vizualizări
Cum a ajuns avocado să fie „vedeta” dietelor sănătoase?
(9 martie 2020)
66 vizualizări
10 lucruri interesante despre ouă
(23 octombrie 2016)
355 vizualizări
Cum tratezi indigestia de după Sărbători
(4 ianuarie 2014)
93 vizualizări
Scorţişoara, condimentul miracol
(5 august 2013)
158 vizualizări
Borş de peşte ca-n Delta Dunării
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Ingrediente La borşul pescaresc nu se folosesc decât câteva legume: cartofi, ceapă,
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Știi despre Jocul Popular
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Shining Crown este unul dintre cele mai populare jocuri de sloturi disponibile
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole