Comisia Europeană a adoptat în luna aprilie un regulament prin care, până în 2021, toate statele membre UE vor fi obligate să limiteze cantitatea de acizi graşi din alimente.

 

Astfel, produsele alimentare care nu sunt conforme vor dispărea de pe piaţă începând cu data de 1 aprilie 2021. Printre acestea se numără margarina, produsele de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiţii, popcornul pentru microunde, supele la plic, chipsurile şi mâncarea semi-preparată.

 

Astfel, statele din blocul comunitar trebuie să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare.

 

Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente- responsabile pentru declanşarea bolilor cardiovasculare, accidentelor vascular cerebral, a diabetului, cancerului şi Alzheimer- afecţiuni ce ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa.

 

Un astfel de proiect de limitare a cantităţii acizilor grsi trans nesaturaţi în produsele de pe piaţa există şi la noi în ţară, dar în prezent este blocat în Parlament.

 

În România se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariţia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro