Ciolan în pâine ca la Maramureş, ciorbă de fasole în pâine, zacuscă cu pâine, carne şi pâine, ouă ochiuri cu pâine şi câte şi mai câte…obsesia românilor clar e de a mânca orice aliment alături de pâine. Iar când vine vorba despre dezavantajele sale, aici se atinge, printre altele, o latură sensibilă: adevărata obsesie a femeilor – greutatea. Şi cum dacă femeia este fericită, toţi cei din casă sunt fericiţi, specialiştii au căutat o soluţie şi au şi găsit-o: cartofii.

 

Pâinea, inamicul siluetei. De mâine, adio! Cu ce o poţi înlocui

 

Nutriţionistul Mihaela Bilic a prezentat alternativa pentru pâine, care, deşi pare că ar fi un compromis, promite că în prepararea e cheia. Aceasta recomandaă cartofii în alimentaţie, dar pregătiţi dietetic, precizând faptul că prin felul de a găti putem transforma o masă dietetică într-o bombă calorică.

 

„Cartofii îngrașă mai puțin decât pâinea. Cu toții iubim carbohidrații sub o formă sau alta, de la banala felie de paine la pizza, paste, orez, mămăligă sau cartofi prăjiți. Când vrem să slăbim tăiem carbohidrații din dietă, doar că fără ei nu prea rezistăm.

 

Decât să declarăm război făinoaselor, n-ar fi mai realist/eficient să facem alegeri istețe și să micșorăm porția?! Acolo unde cerealele conțin 70% amidon și sub 5% apă, cartofii sunt la polul opus: au 70% apă și doar 17% amidon. Un cartof fiert este echivalent cu o felie de pâine, are tot 80 cal și niciun gram de gluten.

 

Iar dacă stropim cartoful fiert cu ulei și îl băgăm la cuptor, devine incredibil de apetisant, e drept, cu încă 100cal în plus. Iar dacă vreți și o bucată de brânză, s-a ales praful de titlul meu…că tocmai l-am transformat într-o bombă calorică”, explică specialistul.

 

Ce ne-am face fără pâine? Am pierde 4 kilograme pe an, pe nevăzute

 

Pâinea se numără printre alimentele care nu aduc niciun beneficiu sănătăţii. Pâinea albă are foarte puţini nutrienţi şi foarte multe calorii. Cu toate acestea, nu renunţăm la ea. Poate doar atunci când intrăm la dietă. Un exemplu uimitor este că, dacă scoatem din alimentaţia noastră zilnică o felie de pâine, echivalentul a 100 de calorii, într-un an vom reuşi să pierdem 4 kilograme. În doi ani, 8 kilograme.

 

Nu este afacere nici dacă înlocuim pâinea cu una din făină integrală. Nutriţioniştii spun că, deşi este mai bună, are acelaşi aport caloric. Diferenţa este că ea are o absorbţie mai lentă, este mai nutritivă, pentru că nu este cu făina rafinată, dar îngraşă la fel de mult precum cealaltă pâine. Pe lista de ”aşa nu” se află şi produsele de patiserie, cornurile, gogoşile.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro