Ingrediente

  • 170 g făină tip 000
  • 4 ouă mari (aproximativ 60 g bucata)
  • 150 ml ulei
  • 150 ml apă
  • 1 lingurită cu zahar
  • sare

Pentru crema:

  • 5 gălbenuşuri
  • 600 ml lapte (mai gras)
  • 300 g zahăr tos
  • 150 g unt
  • 1 păstaie de vanilie
  • 70 g amidon

 

Mod de preparare


1. Pune pe foc apa cu uleiul, zahărul şi un praf cu sare. Când începe să fiarbă, pune toată făina (dintr-o dată) şi amestecă temeinic. Când aluatul se strânge sub formă de bilă şi se despinde de pe peretii vasului, da deoparte si lasă să se răcească.

2. Incorporeaza ouale, unul câte unul, amestecând foarte bine după fiecare. La final, aluatul pentru choux-uri trebuie sa fie cremos şi lipicios.

3. Pune aluatul într-un posh (cornet) şi formează rozete, distanţate între ele, pe tava tapetată cu hârtie. Da la cuptorul incins. In primele 10 minute, lasa flacara la 180 grade Celsius, apoi redu la 150 grade si mai lasa 15-20 de minute sau pana gogoselele capata o culoare aurie.

4. Stinge focul si intredeschide usa cuptorului si mai lasa cateva minute choux-urile sa se racoreasca in tihna. Dupa ce le-ai luat de pe tava, taie-le capacel doar dupa ce s-au racit bine.

5. Pentru crema, infierbanta laptele in care ai pus pastaia de vanilie, dar fara sa-l fierbi. Separat, freaca galbenusurile cu zaharul pana se albesc. Adauga amidonul ai amesteca. Subtiaza apoi treptat cu laptele vanilat.

6. Pune crema pe foc mic (sau la bain-marie) si amesteca incontinuu pana crema capata consistena mai groasa. Ia de pe foc si incorporeaza untul.

7. Umple choux-urile cu crema de vanilie si lasa-le la rece pana in momentul servirii. Sunt delicioase stropite cu sos de ciocolată sau inghetata.

  • Truc. Pentru reuşita choux-urilor, nu deschide uşa cuptorului în timpul coacerii.