A condus timp de 10 ani un spital de urgenţă şi are peste 20.000 de intervenţii pe creier. Profesorul Vlad Ciurea este o somitate în neurologie şi pentru el, creierul uman se devoalează de toate misterele. La rândul lui, profesorul ni le împărtăşeşte, nu în termeni savanţi, ci aşa, pe înţelesul nostru.

Aflăm pe prima dată că organul cuprins în cutia craniană simte nevoie de comunicare vie şi curată şi că îi facem un mare rău atunci când ne cufundăm în aprofundarea tabletelor şi a telefoanele ”deştepte”. Creierul suferă atunci când navigăm ore în şir pe Internet pentru că este un fel de izolare pe care o urăşte.

 

”Creierul se poate îmbolnăvi din acest motiv, trebuie să avem grijă mare, pentru că suferinţa asta provocată de nervi, muncă multă este periculoasă. Ca să avem un creier sănătos trebuie să îi permitem să se odihnească, pentru că este organul care noaptea nu doarme, nu intră pe modul repaos. În timpul somnului, el lucrează pentru  a menţine celelalte organe active.

 

 ”Creierul iubeşte să danseze!”

 

Da. Pentru un creier sănătos, reputatul neurolog ne sfătuieşte să facem cât mai multă mişcare. Să dansăm cât mai mult dacă se poate pentru că creierul iubeşte muzica bună şi dansul. Îi place cititul şi are o preferinţă pentru ciocolată neagră.

 

”Dacă simţi că ai obosit, rupe două bucăţele de ciocolată, bea o cafea… Cafeaua este foarte bună, dacă o beţi cu măsură, cea de dimineaţă, de exemplu, ne pune în mişcare organismul. Hai şi după-amiază, dar doar atât. Ciocolata este antioxidant, ciocolata seacă, nu cea cu umpluturi sau siropuri. Are glucoză care se duce direct în creier. Dar una e ciocolata pentru creier – una, două pătrăţele, şi alta e ciocolata de plăcere”, explică Vlad Ciurea.

 

Şi încă un amănunt extrem de important, pe lângă cantintatea de ciocolată şi calitatea ei: nu o mâncaţi niciodată seara! De altfel, am aflat şi care e programul ideal, cum şi cât să mâncăm pentru o minte limpede şi ascuţită.

 

Hrana perfectă, programul ideal

 

Sigur că vă amintiţi de o vorbă de la chinezi, că micul dejun îl mănânci singur, la prânz chemi un prieten, iar cina să i-o dai duşmanului. Ei bine, am putea băga mâna în foc că cel care a inventat-o avea cunoştinţe vaste de neurologie. Aceleaşi principii apar şi în recomandările reputatului profesor.

 

Dacă vreţi ca organul să funcţioneze perfect, nu săriţi peste mese şi nu vă îmbuibaţi. La prânz, trebuie să mâncaţi ceva uşor pentru că nu puteţi gândi limpede cu burta plină.

 

”Cu burtica plină e greu să te concentrezi şi să mai lucrezi. Sângele pleacă spre burtă şi ajută la digestie, iar creierul nu se mai oxigenează, nu mai poate funcţiona. Apare fenomenul de şarpe boa, în care mai mult digeri decât gândeşti. apare automat somnul fiziologic”, spune Vlad Ciurea, într-o emisiune la Antena 3.

 

Grăsimea, inamicul public numărul 1

 

Cel mai mare pericol pentru centrul de comandă al organismului este grăsimea. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale şi coronariene, ne spune profesorul Ciurea, apar la persoanele care consumă aceste grăsimi. Prăjelile, fast food-urile, toate sunt duşmanii creierului nostru.

 

”Peştele, uleiurile de măsline, salatele, mâncarea mediteraneană s-a dovedit a fi cea mai benefică. Măslinele, de exemplu, sunt incredibil de bune pentru creier, sunt un antioxidant minunat.”, argumentează marele savant.

 

 

 

Sursa:www.albaiulianul.ro