La mai bine de un an de la debutul pandemiei şi în plină campanie de imunizare, Europa oscilează între ridicarea, cel puţin parţială, a unor restricţii şi pregătiri pentru o nouă carantină.

 

Marea Britanie, Cehia şi Bosnia au eliminat unele măsuri. Germania, în schimb, se confruntă în continuare cu un număr ridicat de pacienţi cu COVID, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt pline.

 

În altă ordine de idei, după ce a monitorizat efectele adverse ale vaccinurilor Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson, Departamentul Sănătăţii din Statele Unite a anunţat că reacţiile severe sunt extrem de rare, un caz la 28.000 de doze administrate.

 

Germania a depăşit pragul de trei milioane de îmbolnăviri, iar rata de infectare la nivel naţional este de 136 de cazuri la suta de mii de locuitori. Autorităţile condiţionează ridicarea restricţiilor de scăderea incidenţei sub 50. Prin urmare, nu doar că nu se pune problema relaxării, ci pare iminentă o nouă carantină strictă. Medicii sunt primii care cer o astfel de măsură.

 

Jörg Krebs, Spitalul Universitar Mannheim: „Ce am învăţat din primele două valuri este că, mai întâi, creşte numărul spitalizărilor, ceea ce deja se întâmplă la noi. Numărul celor internaţi s-a dublat în ultimele două săptămâni şi ne aşteptăm ca asta să se întâmple aidoma şi la Terapie Intensivă.”

 

Vin însă veşti bune din Cehia, una dintre ţările europene grav lovite de pandemie. La aproape două luni de la debutul celui de-al treilea val, guvernul de la Praga a ridicat luni o parte din restricţii. S-au redeschis grădiniţele, iar elevii din clasele primare s-au întors în bănci. În plus, grădinile zoo şi cele botanice primesc din nou vizitatori.

 

În capitala Sarajevo, localnicii s-au înghesuit la terase şi cafenele în aer liber, după ce autorităţile au relaxat unele dintre măsurile luate acum mai bine de o lună.

 

În Italia, restaurantele şi barurile au în continuare lacătul pe uşă. Regulile ar putea rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii, deşi numărul cazurilor noi, anunţate zilnic, este în scădere.

 

Sute de proprietari de localuri au protestat luni pe străzile din Roma, unde au apărut incidente.

 

Mulţi îşi pun speranţele în campania de imunizare, care ia amploare în Uniunea Europeană. Autorităţile de la Bruxelles au transmis luni că primele doze de ser produs de Johnson&Johnson au plecat spre statele membre. Până la sfârşitul lunii iunie, 55 de milioane de vaccinuri vor fi împărţite în Uniune.

 

Peste Ocean au apărut tensiuni în legătură cu alocarea dozelor de vaccin. Autorităţile din statul Michigan, unde rata de infectare a crescut dramatic, imploră Guvernul Federal să trimită acolo mai multe resurse.

 

Până acum, Casa Albă a trimis în Michigan 160 de cadre medicale, care să ajute la campania de imunizare, nu însă şi doze suplimentare de vaccin.

 

Intre timp, India, cu 1,35 de miliarde de locuitori, a depăşit Brazilia la numărul de infectări, ocupând acum locul al doilea în lume. În acest moment, una din şase îmbolnăviri raportate zilnic pe plan global vine din India şi lucrurile ar putea fi mai grave, întrucât sute de mii de hinduşi s-au adunat pe malurile fluviului Gange pentru rugăciuni speciale, fără distanţare fizică.

 

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro