Decizia a fost luată de ministrul Imigraţiei, Alex Hawke, în baza unei prerogative excepţionale conferite acestuia de legislaţia acestei ţări.

 

“Astăzi, mi-am exercitat puterea în temeiul secţiunii 133C(3) din Legea privind migraţia de a anula viza deţinută de dl Novak Djokovic din motive de sănătate şi bună ordine, considerând că este în interesul public să fac acest lucru. Am luat în considerare cu atenţie informaţiile furnizate de Departamentul Afacerilor Interne, de Forţa de Frontieră Australiană şi de dl Djokovic. Guvernul Morrison este ferm angajat să protejeze graniţele Australiei, în special în legătură cu pandemia COVID-19″, se arată în comunicare publicată de ministrul Imigraţiei.

 

Acest tip de expulzare implică interdicţia de a mai intra timp de trei ani pe teritoriul Australiei. Deşi legea nu prevede că ministrul trebuie să îşi justifice în vreun fel decizia, autorităţile australiene au pregătit cu atenţie dosarul împotriva lui Novak Djokovic, după ce au pierdut în faţa instanţei, luni, anularea vizei de intrare pentru acestea.

 

În cele trei zile de la procesul respectiv, acestea au adunat dovezi şi probe privind inadvertenţele din declaraţiile lui Djokovic, documentele medicale eliberate de Serbia şi istoricul apariţiilor publice şi al călătoriilor făcute de jucătorul sârb, după data de 16 decembrie 2021, când acesta susţine că a făcut un test PCR care s-a dovedit apoi pozitiv.

 

Novak Djokovic a recunoscut miercuri că delcaraţia sa de intrare în Australia a fost completată greşit. Deşi realitatea declaraţiilor implică responsabilitatea personală (iar furnizarea de informaţii neadevărate se pedepseşte cu până la 12 luni de închisoare), el a spus că de vină este agentul său, care a omis să menţioneze că sportivul nu a venit în Australia direct din Serbia, ci a fost în Spania de Revelion.

 

Presa australiană a pus la îndoială onestitatea lui Novak Djokovic, după ce acesta a recunoscut că nu s-a izolat după ce s-a testat de Covid, iar rezultatul a fost pozitiv. A doua zi, a participat la un eveniment sportiv cu mai mulţi copii, iar rezultatul PCR, a spus Djokovic, a venit mai târziu în acea zi. Totuşi, el a mai avut contacte şi în ziua următoare, oferind un interviu jurnaliştilor farncezi de la  L’Equipe, fără a-i informa pe aceştia că are Covid, “pentru a nu-i dezamăgi.”

 

Novak Djokovic a cerut şi a obţinut iniţial de la autorităţile australiene o scutire medicală de la obligativitatea de a fi vaccinat, pentru a intra în ţară şi pentru a participa la Australian Open. Ulterior, s-a dovedit că motivul medical invocat a fost tocmai acela că fusese testat pozitiv de Covid pe 16 decembrie.

 

Ca urmare a reacţiei vehemente a opiniei publice din Australia, autorităţile de frontieră i-au anulat iniţiat viza lui Novak Djokovic şi i-au cerut să părăsească ţara, chiar în ziua în care a ajuns. El a contestat însă decizia în instanţă şi a câştigat, judecătorul considerând că poliţia de frontieră nu a respectat procedura şi nu i-a acordat suficient timp să-şi apere dreptul de a-şi păstra viza.

 

După decizia instanţei, jucătorul a primit permisiunea de a intra în ţară şi a început antrenamentele pentru turnelul de la Melbourne, dar autorităţile şi presa din Australia au continuat investigaţiile legate de parcursul său, menţionând din start că ministrul Imigraţiei poate folosi dreptul de a-l expulza totuşi pe Djokovic şi de a-i interzice intrarea pentru trei ani pe teritoriul Australiei.

 

Confilictul dintre Numărul 1 Mondial al tenisului masculin (o persoană nevaccinată, ai cărui apropiaţi fac activ campanie împotriva vaccinării) şi Australia, o ţară care a trecut şi trece prin restricţii epidemice stricte şi în care vaccinarea a fost acceptată de aproape 80% din populaţie, a ţinut atenţia mondială preţ de mai mule zile. Novak Djokovic a fost transformat, cu sau fără voia sa, dar cu un aport semnificativ din partea familie sale, într-un simbol al antivacciniştilor şi al rezistenţei faţă de măsurile epidemice, fiind susţinut cu pasiune de aceştia pe reţelele de socializare, în aceeaşi măsură în care a fost criticat şi ridiculizat de ceilalţi.

 

Conflictul a căpătat şi valenţe politice şi diplomatice, Serbia simţindu-se datoare să sară în apărarea cetăţeanului său, în timp ce corectitudinea autorităţilor medicale din această ţară a fost pusă la îndoială. Ieri, cotidianul Spiegel, cel mai citit ziar din Germania, a arătat că scanarea codului de pe testul PCR al lui Djokovic indica faptul că acesta ar fi fost negativ, iar la câteva ore după publicarea informaţiei, linkul a fost schimbat şi indica un rezultat pozitiv.

 

La rândul său, presa din Spania informează că autorităţile de acolo investighează modul în care sportivul a intrat de Revelion, având în vedere faptul că şi legislaţia acestei ţări prevede că doar cei vaccinaţi pot merge în Spania.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro