Palatul Parlamentului, „cea grea şi costisitoare clădire administrativă din lume”, se numără printre cele şapte minuni arhitecturale necunoscute, într-un top realizat de bbc.com.

Palatul Parlamentului este cu adevărat „o minune necunoscută”, se arată pe site-ul bbc.com. Construită de dictatorul Nicolae Ceauşescu, „clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să o arate la o scală justă”, a povestit Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat în Palatul Parlamentului la mijlocul anilor 1990.

Potrivit worldrecordacademy.com, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă civilă din lume (cea mai mare clădire administrativă din lume cu scop militar este Pentagonul, în SUA).

Construită în 1984, clădirea în stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare în subteran), însumând 3.100 de camere, în 330.000 de metri pătraţi. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucureştenii pierzând şi o parte din oraş, relatează mediafax.ro. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureştiului a fost distrus, inclusiv multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici şi sinagogi şi aproximativ 30.000 de locuinţe.

„Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se întind pe sute de metri pe coridoarele spaţioase, au fost ţesute în interiorul clădirii, în timpul construcţiei”, a mai spus Hoke. „Să fie ţesute în afară şi să fie aduse înăuntru nu a fost posibil având în vedere dimensiunea lor”, a adăugat acesta.

Din topul celor şapte minuni arhitecturale necunoscute realizat de BBC face parte şi Marea Moschee din Djené, în statul african Mali. Construită în 1907, aceasta este cea mai mare clădire din argilă din lume. În 1988 a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Derawar Fort din Pakistan, o fortăreaţă de proporţii monumentale, este inclusă, de asemenea, în topul realizat de BBC, alături de Chand Baori din India, o clădire spectaculoasă în trepte, cu 13 etaje.

Stari Most, un pod construit în secolul al XVI-lea în Mostar, Bosnia şi Herţegovina, care traversează râul Neretva şi leagă cele două părţi ale oraşului, este o altă minune arhitecturală necunoscută, la fel ca şi Marele Zid din India, care este cel de-al doilea cel mai lung zid din lume, după Marele Zid din China.

Topul este completat de Moscheea Sheikh Lotfollah din Iran, descrisă ca o „capodoperă arhitecturală”, construită între 1603 şi 1619.