Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).
Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.
„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.
Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.
În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.
De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.
În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.
Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).
Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.
Departamentul SUA pentru Agricultură: Sectorul de hoteluri-restaurante din România va fi lider regional în următorii cinci ani
8 mai 2017

Din aceeaşi categorie:
Coronavirusul din China ar fi fost transmis la om de la şerpi. Care sunt simptomele
(31 ianuarie 2020)
599 vizualizări
Ţara care a rămas fără internet timp de 5 săptămâni după un dezastru natural. Marţi a restabilit comunicaţiile cu lumea
(23 februarie 2022)
32 vizualizări
Nava-fantomă, ce navighează, fără marinari, de şapte ani! ”E plină de şobolani-canibali, cine să o vrea?”
(20 decembrie 2019)
559 vizualizări
Lăcrămioarele, cele mai toxice plante de primăvară
(31 martie 2018)
5353 vizualizări
Atenţie la inimă! 4 simptome care indică declanşarea unui infarct
(11 noiembrie 2018)
280 vizualizări
Danemarca este singura ţară europeană în care a devenit dominantă o subvariantă a Omicron. Ministrul Sănătăţii spune că este mai contagioasă, dar nu provoacă îmbolnăviri mai grave.
(27 ianuarie 2022)
26 vizualizări
Conceptul de all inclusive se schimbă în Bulgaria. Cu ce a fost înlocuit bufetul suedez
(4 iunie 2020)
314 vizualizări
Prima agenţie de turism din România care îşi deschide hoteluri în străinătate
(29 martie 2014)
187 vizualizări
Soluţii pentru combaterea rozătoarelor acasă
(29 iulie 2021)
99 vizualizări
Londra va reveni la nivelul doi de restricţii (alertă ridicată) după ce carantina impusă la începutul lunii se va încheia. În cea mai mare parte a Angliei restricţiile regionale rămân în vigoare.
(27 noiembrie 2020)
63 vizualizări
Cele 13 simptome clare la care trebuie sa fii atent in plina epidemie de coronavirus! Ce simt pacientii infectati
(29 iunie 2020)
585 vizualizări
Jurnaliştii beau prea mult alcool, nu îşi administrează emoţiile foarte bine şi obţin scoruri sub medie la funcţiile cerebrale de execuţie
(21 mai 2017)
382 vizualizări
Sfârşitul tragic al Anei Davila, soţia renumitului medic şi farmacist Carol Davila. A fost otrăvită
(25 februarie 2020)
1273 vizualizări
Românii mai merg la Paris doar dacă sunt obligaţi de afaceri. Cu cât s-au ieftinit vacanţele în Franţa în ultimele zile
(19 noiembrie 2015)
228 vizualizări
Telekom România declanşează concedieri
(18 iulie 2019)
113 vizualizări
Specialiştii avertizează: până la 50% dintre pacienţii infectaţi cu COVID-19 sunt asimptomatici. Cum ne putem feri, dincolo de purtarea unei măşti de prorecţie
(11 mai 2020)
243 vizualizări
Tiroliana de la Canionul 7 Scări, cea mai lungă din ţară, a fost redeschisă pentru turişti
(2 aprilie 2017)
577 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole