Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).
Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.
„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.
Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.
În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.
De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.
În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.
Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).
Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.
Departamentul SUA pentru Agricultură: Sectorul de hoteluri-restaurante din România va fi lider regional în următorii cinci ani
8 mai 2017

Din aceeaşi categorie:
VIDEO Notre Dame arde în Săptămâna Patimilor. Mesajul Vaticanului: „Ne rugăm pentru pompieri şi pentru toţi cei care fac tot posibilul pentru a face faţă acestei situaţii dramatice”
(16 aprilie 2019)
470 vizualizări
Un român de 30 de ani a fost executat cu trei focuri de armă, în holul unui bloc din Roma
(6 decembrie 2021)
31 vizualizări
Palatul Parlamentului, pe locul al treilea într-un top al celor mai impunătoare clădiri din lume
(6 august 2014)
117 vizualizări
Rastrojan, cel mai nou sit maya din Honduras
(20 septembrie 2013)
180 vizualizări
Ţara care instituie purtarea obligatorie a măştii. Trebuie purtată şi pe stradă
(16 iulie 2020)
119 vizualizări
Călătorie în Univers
(18 iulie 2013 - Clara ION)
196 vizualizări
Ungaria ridică restricţiile de intrare în ţară pentru românii care deţin un certificat de imunizare împotriva COVID-19
(24 mai 2021)
91 vizualizări
Cum poţi fi buzunărit în câteva secunde. Locurile în care portofelul nu trebuie ţinut niciodată
(13 martie 2018)
551 vizualizări
Statele UE au căzut de acord: Călătoriile se vor relua în această vară. Ce presupune „certificatul verde” şi care sunt dificultăţile
(15 aprilie 2021)
95 vizualizări
Carnavalul de la Mamaia nu se mai organizează
(2 mai 2015)
294 vizualizări
German în vârstă de 100 de ani, pus sub acuzare pentru complicitate la 3.518 de crime în lagărul de concentrare Sachsenhausen
(9 februarie 2021)
84 vizualizări
Bulgaria: Focar de pestă porcină într-un sat aflat la 15 km. de graniţa cu România / 17.000 de porci vor fi eutanasiaţi
(31 iulie 2019)
58 vizualizări
Cele mai periculoase droguri vândute în cluburi. Pontul unui barman din Vama Veche: „Aveţi grijă unde vă lăsaţi paharul!“
(3 mai 2018)
1385 vizualizări
Frumuseţile turistice ale României, promovate printr-un joc video
(16 februarie 2015)
171 vizualizări
Cazinoul din Constanţa va fi reabilitat cu bani de la Guvern
(2 octombrie 2014)
103 vizualizări
În Cehia, ţara europeană cea mai afectată de coronavirus în valul doi, premierul şi-a cerut public scuze de la cetăţeni. De cinci ori
(23 octombrie 2020)
176 vizualizări
Angela Gheorghiu, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi şi Nicolae Voiculeţ, ambasadori ai turismului în 2014
(3 decembrie 2013)
213 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole