Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).
Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.
„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.
Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.
În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.
De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.
În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.
Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).
Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.
Departamentul SUA pentru Agricultură: Sectorul de hoteluri-restaurante din România va fi lider regional în următorii cinci ani
8 mai 2017

Din aceeaşi categorie:
Lacul Bolboci – peisaj de vis în Bucegi
(11 februarie 2020)
2398 vizualizări
Prinţul Charles a fost testat pozitiv la coronavirus
(25 martie 2020)
43 vizualizări
Începe programul "Litoralul pentru toţi"
(6 mai 2014)
198 vizualizări
Cancelarul german merge luni la Kiev şi marţi la Moscova, într-un nou efort diplomatic de a preveni izbucnirea războiului
(14 februarie 2022)
32 vizualizări
Germania a ridicat azi restricţiile, după şase luni de carantină fermă, dar numai pentru persoanele vaccinate cu ambele doze împotriva Covid, precum şi pentru cele care au trecut prin boală şi au anticorpi.
(10 mai 2021)
29 vizualizări
Cutremur de Cutremur de 7,1 grade in nordul Indoneziei. A fost activata alerta de tsunami7,1 grade in nordul Indoneziei. A fost activata alerta de tsunami
(15 noiembrie 2019)
51 vizualizări
Palacio de Sal: Hotelul construit în totalitate din sare
(31 iulie 2025)
305 vizualizări
Cocktail-ul” de anticorpi pe care l-a primit Trump este revoluţionar şi tratează direct cauza bolii. Ar putea fi folosit şi în România
(7 octombrie 2020)
161 vizualizări
Românii îşi scurtează vacanţa de Revelion pentru că nu mai au bani
(27 decembrie 2014)
199 vizualizări
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
(16 iunie 2025)
655 vizualizări
GERMANIA – Cel puţin 9 morţi şi 5 răniţi în două atacuri armate ce au avut loc în oraşul Hanau
(20 februarie 2020)
90 vizualizări
Veste proastă despre Tamara Buciuceanu
(15 octombrie 2019)
85 vizualizări
MAE a emis atenţionări de călătorie pentru Olanda, Italia şi Croaţia: coduri roşu şi portocaliu de caniculă
(24 iulie 2019)
51 vizualizări
Madagascar – o paletă de peisaje de o diversitate impresionantă
(4 iulie 2016)
1077 vizualizări
Peştera Valea Cetăţii, o minunăţie a naturii
(13 septembrie 2024)
316 vizualizări
Frumuseţea Parcului Cişmigiu din Bucureşti
(5 noiembrie 2013)
1177 vizualizări
Hotelierii thailandezi solicită chartere directe între România şi Thailanda
(29 martie 2018)
76 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Dacă ai jucat vreodată un slot și te-ai întrebat „Ce caută lămâia asta aici?”, nu
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole