Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).
Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.
„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.
Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.
În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.
De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.
În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.
Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).
Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.
Departamentul SUA pentru Agricultură: Sectorul de hoteluri-restaurante din România va fi lider regional în următorii cinci ani
8 mai 2017

Din aceeaşi categorie:
Grecia vrea să-şi vândă cea mai frumoasă plajă
(19 mai 2014)
134 vizualizări
Londra trece la nivelul de alertă „ridicat” iar socializarea va fi interzisă
(16 octombrie 2020)
127 vizualizări
O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
(1 februarie 2016)
302 vizualizări
Satul unde ajungi cu scara: Ineleţ
(16 august 2013)
954 vizualizări
Ministrul educaţiei din Estonia a demisionat după ce s-a aflat că a folosit maşina de serviciu în scopurile personale
(22 noiembrie 2020)
252 vizualizări
După ce au înregistrat 12 noi cazuri de infecţie cu Covid-19, China testează un întreg oraş cu 6 milioane de locuitori
(28 iulie 2020)
100 vizualizări
Un castel în ruină din Franţa a fost cumpărat de aproape 25.000 de persoane din 115 ţări
(27 decembrie 2017)
718 vizualizări
Divorţul lui Vladimir Putin de prima soţie! Acuzaţii de agresiune si infidelităţi
(27 februarie 2022)
880 vizualizări
Fostul proprietar al celei mai mari rafinarii independente de petrol a fost arestat la Moscova
(16 iulie 2019)
138 vizualizări
Un copil de 10 ani a împărţit colegilor de şcoală 10 mii de euro, din economiile de-o viaţă ale bunicii sale
(12 martie 2017)
315 vizualizări
Austria - Administrarea vaccinului anti-Covid dintr-un lot AstraZeneca, suspendată, după ce o femeie a murit şi o alta a prezentat complicaţii grave
(8 martie 2021)
189 vizualizări
Bune maniere: Cum ne comportăm în concediu la mare
(17 iunie 2015)
431 vizualizări
Monica Odagiu, după ce a accidentat mortal un pieton: 'Sunt traumatizată pentru că nu îmi ies din minte acele clipe teribile'
(10 aprilie 2023)
86 vizualizări
Organizarea unei nunţi în România, o gaură neagră financiară: cu câţi bani rămân mirii din dar
(20 februarie 2020)
508 vizualizări
Prima ţară care a interzis consumul de alcool, în contextul pandemiei de coronavirus
(29 decembrie 2020)
94 vizualizări
Guvernul vrea să închidă staţiunile de pe litoralul românesc?!
(10 iulie 2020)
199 vizualizări
Un adolescent de 13 ani a fost găsit mort, cu capul tăiat şi pus într-o găleată
(20 iulie 2021)
41 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
De ce să nu mănânci niciodată pepene roşu cu pâine sau cu brânză.
Publicat la data de 17 iunie 2025
-
Un brand al oraşului: Restaurantul lui Gherea din Gara Ploieşti
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Solstiţiul de vară, cea mai lungă zi din an!
Publicat la data de 20 iunie 2025
-
Castelul Bran sau Castelul lui Dracula
Publicat la data de 16 iunie 2025
-
Vinete gratinate cu roşii şi brânzeturi rase
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Cea mai veche branza din lume, descoperita langa mumii
Publicat la data de 18 iunie 2025
-
Strategii de pariuri pe goluri – ce trebuie să ştii?
Publicat la data de 19 iunie 2025