Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).
Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.
„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.
Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.
În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.
De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.
În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.
Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).
Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.
Departamentul SUA pentru Agricultură: Sectorul de hoteluri-restaurante din România va fi lider regional în următorii cinci ani
8 mai 2017

Din aceeaşi categorie:
Atac armat într-o şcoală din Rusia, în oraşul Kazan. Bilanţul urcă la 10 elevi şi un profesor împuşcaţi mortal. Totodată, 16 persoane au fost spitalizate.
(11 mai 2021)
58 vizualizări
FRANŢA: Şcolile, restaurantele, cafenelele şi barurile se vor redeschide la 2 iunie
(29 mai 2020)
147 vizualizări
Rolul vital al consultanţei de mediu: documentaţii, avize şi legislaţie
(29 noiembrie 2023)
20 vizualizări
Val de infectări în Franţa după deschiderea şcolilor. Câţi elevi s-au îmbolnăvit de Covid-19
(20 mai 2020)
600 vizualizări
Cea mai spectaculoasă croazieră. Un bilet costă o avere!
(11 septembrie 2014)
96 vizualizări
Doi deţinuţi români au ajuns eroi în Italia. Bărbaţii, aplaudaţi de zeci de oameni
(26 august 2020)
217 vizualizări
În cât timp iese alcoolul din organism dacă vrei să te urci iar la volan şi ce spune legea despre cât poţi să bei
(2 ianuarie 2020)
678 vizualizări
Iată în ce ţări europene puteţi călători în continuare. România, Bulgaria, Grecia şi Serbia, plan comun de relaxare
(21 mai 2020)
281 vizualizări
Belgia. Prezentatoare meteo de origine română, criticată de telespectatori pentru că este "prea însărcinată"
(15 ianuarie 2020)
199 vizualizări
Medicul Monica Pop trage un semnal de alarmă: "La 4% dintre cei infectaţi cu COVID-19 boala debutează cu o conjunctivită!" De ce este cu adevărat periculos acest simptom
(14 mai 2020)
551 vizualizări
CHINA – Oraşul Wuhan, în carantină. Bilanţ: 17 decese şi peste 2.000 oameni infectaţi
(23 ianuarie 2020)
95 vizualizări
Un român de 19 ani, jaf în Italia cu un pistol de jucărie
(30 iunie 2020)
75 vizualizări
Turism: Braşovul, pe locul al doilea, după Bucureşti
(3 februarie 2015)
61 vizualizări
Epavele din Marea Neagră
(27 iunie 2019 - Cristina IANCU)
4998 vizualizări
Cum a început povestea de dragoste dintre Augusta Lazarov şi Andreas Petrescu. A fost ciondăneală la prima vedere!
(29 octombrie 2020)
562 vizualizări
O statuie de 8 metri a faraonului egiptean Ramses al II-lea, descoperită într-o zonă periferică din Cairo
(16 martie 2017)
342 vizualizări
Un nou sistem de imigraţie în Marea Britanie, după Brexit. Ce trebuie să ştie românii
(19 februarie 2020)
65 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole