Sectorul alimentar din România va fi lider regional în următorii cinci ani, determinat de creşterea salarială reală şi de nivelurile scăzute ale inflaţiei, se arată într-un raport al Departamentului SUA pentru Agricultură (USDA).
Mai multe studii citate în raport arată o perspectivă pozitivă pentru sectorul alimentar şi al băuturilor din România în această perioadă, pe fondul creşterii puternice a consumului privat. Spre exemplu, BMI Research estimează o rată anuală de creştere de 5,6% în perioada 2014-2019. Pe de altă parte, potrivit GTK East Consulting, cifra de afaceri din sectorul restaurantelor şi serviciilor alimentare este estimată să continue trendul ascendent şi să ajungă la 1,5 miliarde dolari SUA în 2020.
„Creşterea economică este de aşteptat să-şi menţină tendinţa ascendentă, pe baza unei creşteri continue a veniturilor disponibile şi a încrederii consumatorilor în economie şi în viitor. Aceste efecte sunt vizibile în principal în Bucureşti şi în alte oraşe mari din România, dar şi în zonele turistice care au reprezentat cea mai mare parte a cheltuielilor pentru restaurantele cu servicii complete”, se arată în raportul USDA.
Restaurantele cu servicii complete situate în aceste zone sunt dominate de cultura de a lua masa în cadrul activităţilor zilnice de afaceri în zilele lucrătoare şi de nevoia de divertisment în timpul weekend-ului, în special în rândul grupurilor de prieteni şi de familie. Petrecerile organizate în restaurante sunt încă preferate de majoritatea românilor pentru a sărbători ocazii speciale. O discrepanţă este vizibilă între Bucureşti şi cele mai mari oraşe, pe de o parte, şi restul ţării, de cealaltă parte.
În Bucureşti şi în cele mai mari oraşe, servirea mesei este o parte obişnuită a vieţii sociale româneşti, în special în timpul pauzelor de prânz şi în weekend. Această practică nu este comună în zonele rurale, unde oamenii sunt încă obişnuiţi să ia masa la domiciliu. „Aceste discrepanţe în obiceiurile alimentare ale consumatorilor între cele mai importante oraşe şi restul ţării sunt de aşteptat să continue să existe”, notează autorii raportului.
De asemenea, industria de restaurante full service din România continuă să fie dominată de restaurante care oferă meniuri economice (value-for-money). Această categorie se bucură de o popularitate ridicată în rândul românilor. Restaurantele economice sunt mici puncte de vânzare independente, de obicei operate de întreprinderi care, în general, nu-şi pot permite să investească în servicii de lux, atmosferă superioară şi bucătărie fină. Veniturile din sectorul privat au depăşit în fiecare an celelalte sectoare din industria ospitalităţii şi au crescut treptat cu 51% în perioada 2011-2014.
În acelaşi raport se mai arată că potenţialul turistic remarcabil al României are două componente principale. „Componenta naturală este reprezentată de peisaje spectaculoase, configuraţia variată a reliefului, condiţii climatice favorabile şi multe situri naturale cu proprietăţi terapeutice. Componenta istorică se caracterizează prin urme de civilizaţii succesive care au trăit pe teritoriul românesc din cele mai vechi timpuri, monumente şi obiecte de artă religioasă, muzee, elemente etnografice şi folclorice”.
Toate cele menţionate mai sus constituie elemente foarte atractive ale turismului românesc, prezentând o mare varietate de experienţe turistice: sejururi (litoral, munte, spa), pescuit de vânătoare şi sportiv, turism cultural, turism de afaceri (convenţii, întâlniri).
Datorită poziţiei sale geografice, România se bucură de trei elemente naturale majore ce definesc peisajul: munţii Carpaţi, fluviul Dunărea şi Marea Neagră. Potrivit GTK East Consulting, cele mai mari cifre de afaceri din turism în 2015 se regăsesc în sectorul transporturilor, al restaurantelor şi al mobilei. Cea mai mică cifră de afaceri este în sectorul de asistenţă şi rezervare a turismului, care face parte din activităţile agenţiilor de turism. „Această industrie ar putea ajunge cu uşurinţă la 2,3-3,6 miliarde de dolari, dacă infrastructura şi serviciile vor fi dezvoltate în continuare”, conchid autorii raportului USDA.
Departamentul SUA pentru Agricultură: Sectorul de hoteluri-restaurante din România va fi lider regional în următorii cinci ani
8 mai 2017

Din aceeaşi categorie:
Oraşul bulgar Varna, desemnat Capitală Europeană a Tineretului 2017
(20 noiembrie 2014)
187 vizualizări
Aeroporturile japoneze, campioane la punctualitate
(2 august 2013 - Cristina IANCU)
109 vizualizări
Aproximativ 30.000 de turişti au petrecut minivacanţa de 1 mai pe litoral
(4 mai 2016)
416 vizualizări
Două oraşe din Italia vând case cu 1 euro. Cum poţi să te muţi în paradisul de la Mediterana
(29 aprilie 2019)
1008 vizualizări
Palatul Primăverii, fosta reşedinţă a familiei Ceauşescu, se deschide sâmbătă
(12 martie 2016)
157 vizualizări
Deep Purple anunţă un nou concert în România
(11 aprilie 2019)
60 vizualizări
Jurnaliştii britanici au boicotat conferinţa lui Boris Johnson şi au plecat în bloc după ce consilierul premierului a încercat să discrimineze reporterii împărţindu-i în două tabere
(4 februarie 2020)
111 vizualizări
Avertisment al Comisiei Europene: Nu vor fi acordaţi bani din fondul european de relansare fără reforme. Niciunul dintre planurile trimise până acum nu îndeplineşte criteriile
(3 februarie 2021)
54 vizualizări
British Museum a dezvăluit că a pierdut în 2011 un inel în valoare de 750.000 de lire sterline
(29 iulie 2017)
167 vizualizări
Descoperire istorică în Germania. Secretul ascuns al unui cimitir medieval
(18 iulie 2019)
58 vizualizări
Transalpina rămâne închisă circulaţiei auto
(24 iunie 2014)
233 vizualizări
Autorităţile din Italia închid discotecile în aer liber şi impun obligativitatea purtării măştii, seara, în locuri publice
(17 august 2020)
61 vizualizări
Oferte last minute de Revelion pe Valea Prahovei, preţurile sunt cu 25% mai mici
(30 decembrie 2016)
537 vizualizări
Aerul care ne ucide. Ce boli generează poluarea
(21 februarie 2020)
2288 vizualizări
Care este considerat cel mai frumos loc de pe Pământ, conform conform mai multor site-uri de turism
(10 octombrie 2017)
1116 vizualizări
Italia. Premierul Giuseppe Conte a dat primarilor puterea de a închide pieţele publice, de la ora 21. Interzice târgurile locale şi competiţiile sportive de amatori. Numărul cazurilor zilnice a depăşit 11 mii.
(19 octombrie 2020)
81 vizualizări
Peştera Urşilor – minunăţia din Munţii Apuseni
(21 august 2015)
967 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole