Producătorii vaccinului anti-COVID-19 care se administrează în România susţin că este periculoasă amânarea duratei pentru injectarea celei de-a doua doze. În România, pe 27 decembrie 2020 a început, la nivel naţional, campania de vaccinare anti-coronavirus.

 

Producătorii vaccinului BioNTech şi Pfizer au dezvăluit că modul de administrare a vaccinului anti-COVID-19 este asemănător cu cel al vaccinului gripal, sub forma unei injecţii intramusculare.

 

Astfel, a doua doză de vaccin trebuie administrată la o diferenţă de cel mult patru săptămâni faţă de prima, pentru a obţine o protecţie de 95%, aşa cum au arătat studiile.

 

Avertismentul producătorilor vaccinului anti-COVID

Însă, BioNTech şi Pfizer trag un semnal de alarmă şi au avertizat nu există dovezi că vaccinul lor va mai fi eficient şi va mai oferi protecţia promisă dacă cea de-a doua doză va fi administrată mai târziu decât în testele clinice ale serului.

 

În prezent, Germania şi Marea Britanie doresc să imunizeze un număr cât mai mare de persoane noi şi să-i amâne pe cei care au primit deja prima doză.

 

În acest moment, există o dezbatere în cadrul comunităţii ştiinţifice pentru a se determina dacă amânarea rapelului/ a administrării celei de-a doua doze influenţează eficacitatea vaccinului anti-coronavirus.

 

Ce se poate întâmpla dacă este amânată administrarea dozei a doua de vaccin anti-COVID

‘Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate în diferite intervale de administrare a dozelor, întrucât majoritatea participanţilor la teste au primit a doua doză în intervalul specificat în studiu. Astfel, nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile, au declarat producătorii, ­într-un comunicat citat de Hotnews.

 

În schimb, SUA are o altă abordare de vaccinare a cetăţenilor: administrarea a doar jumătate de doză din vaccinul Moderna persoanelor între 18 şi 55 de ani.

 

‘Ştim că în cazul vaccinului Moderna, administrarea a jumătate de doză, de două ori, înseamnă obţinerea obiectivului de a imuniza dublul numărului de persoane cu dozele pe care le avem, a declarat la CBS Moncef Slaoui, expert în cadrul programului federal de vaccinare.

 

 

 

Sursa: www.viva.ro