Vreme extremă în Europa. Slovenia are parte de o iarnă târzie, cu ninsori abundente şi viscol. Asta în timp ce capitala Croaţiei, Zagreb, a fost lovită de o vijelie care a scos copacii din rădăcini şi a smuls acoperişurile.

 

În Bosnia, mai multe localităţi au fost inundate, iar în Italia mai multe râuri au ieşit din matcă, din cauza ploilor abundente din ultimele zile.

 

Ninsori în Slovenia

 

În regiunile aflate la nord de capitala slovenă a nins puternic în ultimele ore. Stratul de zăpadă a atins, în unele locuri, o jumătate de metru înălţime. Mai multe drumuri au fost închise din cauza copacilor căzuţi.

 

Prognoza meteo nu e încurajatoare: meteorologii sloveni au emis o avertizare de cod portocaliu de furtuni pentru mare parte din teritoriul ţării. Se aşteaptă ca viteza vântului să atingă în unele locuri până la 120 de kilometri la oră.

 

Furtuni puternice în Croaţia

 

În Croaţia, o furtună violentă cu rafale de vânt de până la 150 de kilometri la oră a scos copacii din rădăcini, a smuls acoperişurile şi a dărâmat mai multe semafoare. Două persoane au fost rănite.

 

Localnic din Zagreb: “Vântul a bătut foarte puternic. Locuiesc în Zagreb de 60 de ani şi nu am mai văzut până acum o vijelie ca asta”.

 

Pavle Kalinic, pompierii din Zagreb: “Vremea asta e neobişnuită pentru Zagreb, vântul a fost extrem de puternic. Astea sunt efectele schimbărilor climatice. Ceea ce se întâmplă acum, se va mai întâmpla şi în viitor. Pur şi simplu trebuie să ne obişnuim cu asta. Nu putem schimba nimic”.

 

Primarul din Zagreb spune că oraşul nu a mai fost afectat de o astfel de vreme de 45 de ani.

 

Milan Bandic, primarul din Zagreb: “Fac apel la populaţie să aibă răbdare. Persoanele în vârstă şi copiii ar trebui să rămână în case şi să nu iasă pe străzi decât dacă este absolut necesar”.

 

Inundaţii în Italia şi Bosnia

 

În Bosnia, mai multe râuri au ieşit din matcă, au inundat câteva localităţi şi au rupt drumurile în partea de nord-vest a ţării. Unii oameni au rămas fără case, distruse de viitură.

 

Pero Mitic, localnic: “Am dormit în oraş, la nişte vecini. Sincer, dacă ploile continuă aşa, nu ştiu unde o să mă duc. Nu mai am unde să mă duc”.

 

Şi Italia se confruntă cu inundaţii de amploare în nordul ţării, dar şi în regiunea Apulia, din sud - aici viitura a provocat pagube serioase agricultorilor. Mai multe râuri s-au revărsat, iar autorităţile italiene au decis să închidă temporar o cale ferată, după ce şinele au fost acoperite de ape.

 

 

 

 

Sursa:www.stirileprotv.ro