Situaţie neaşteptată în Germania! Autorităţile alături de specialişti au decis stoparea vaccinării cu Astra Zeneca de urgenţă. De ce a fost luată această decizie şi ce au păţit medicii de acolo?

Nemţii au multe semne de întrebare şi griji în plus din cauza unor evenimente, motiv pentru care au oprit vaccinarea cu AstraZeneca. Până la noi concluzii, serul în cauză rămâne în frigidere în Germania. Nemţii au folosit mai puţin de 10% din cele aproape 740.000 de doze primite.

În timpul acesta, cadrele medicale au început să îşi anuleze programările după ce mai bine de un sfert din cei 300 de angajaţi ai serviciului din ambulanţa din Dortmund s-au simţit rău după vaccinare

Amintim că din acelaşi considerent francezii au decis săptămâna trecută ca angajaţii din aceeaşi secţie a unui spital să nu fie vaccinaţi toţi în acelaşi timp, ci în etape, pentru a evita o situaţie dezastruoasă.

Reacţiile adverse ale veccinului Astra Zeneca sunt unele normale până acum: febră, oboseală, dureri articulare. În România, peste 26 de mii de oameni au fost vaccinaţi cu AstraZeneca, iar 106 din aceştia au raportat reacţii adverse.

alte reacţii adverse posibile

– senzaţie de leşin sau stare confuzională
– modificări ale ritmului bătăilor inimii
– dificultăţi la respiraţie
– respiraţie şuierătoare (wheezing)
– umflare a buzelor, feţei sau gâtului
– urticarie sau erupţie pe piele
– greaţă sau vărsături
– durere de stomac.

COVID-19 Vaccine AstraZeneca este utilizat pentru a preveni COVID-19 cauzată de virusul SARSCoV-2. COVID-19 Vaccine AstraZeneca se administrează la adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste. Vaccinul determină sistemul imun (sistemul natural de apărare a organismului) să producă anticorpi şi globule sanguine albe specializate, care să acţioneze împotriva virusului, asigurând astfel protecţie împotriva COVID-19. Nicio componentă a acestui vaccin nu poate provoca boala COVID-19.

Atenţionări şi precauţii

– Dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică severă după orice alt vaccin administrat injectabil sau după ce vi s-a administrat COVID-19 Vaccine AstraZeneca în trecut;
– Dacă aţi leşinat vreodată în urma unei injecţii efectuate cu acul;
– Dacă aveţi o infecţie severă, cu temperatură mare (peste 38°C). Totuşi, vă puteţi vaccina dacă aveţi febră uşoară sau infecţie a căilor respiratorii superioare, cum este o răceală;
– Dacă aveţi o afecţiune care implică sângerare sau apariţie a vânătăilor sau dacă luaţi un medicament anticoagulant, care fluidifică sângele (pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge).
– Dacă sistemul dumneavoastră imunitar nu funcţionează adecvat (imunodeficienţă) sau dacă luaţi medicamente care slăbesc sistemul imunitar (cum sunt doze mari de corticosteroizi, imunosupresoare sau medicamente utilizate în cancer).

(Sursa: anm.ro)