Marele Zid Chinezesc riscă să se destrame, asta după ce a dispărut pe 30% din lungime în porţiunea sa cea mai faimoasă, construită sub împăraţii din dinastia Ming.

Zeci de mii de cărămizi au fost furate de către locuitori pentru construirea de case, potrivit unui studiu.
Din cei circa 21000 de kilometri cât totalizează această contrucţie grandioasă  despre care s-a spus că este vizibilă şi de pe Lună, aproximativ 2.000 de kilometri din Marele Zid au dispărut şi aproape 1.200 de kilometri sunt în stare proastă, a declarat administraţia de stat însărcinată cu patrimoniul, care a făcut studiul pe un segment lung de 9.000 de kilometri din totalul construcţiei.

„Locuitorii din apropierea Marelui Zid sunt obişnuiţi să folosească cărămizi pentru a-şi construi casele, iar secţiuni ale zidului au fost distruse din cauza expansiunii urbane şi a construcţiei de drumuri”, a detaliat Cheng Dalin, expert al Comisiei pentru studierea Marelui Zid, citat de ziarul Global Times.

Marele Zid Chnezesc este o construcţie gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km. Lăsat în paragină începând cu secolul al XIX-lea, Marele Zid Chinezesc a fost luat sub protecţie guvernamentală din 1952, fiind declarat monument istoric al Chinei. Cu toate astea, numai o mică porţiune din zid a fost reabilitată şi accesibilă turiştilor, relatează wikipedia.org.

În anul 1754, anticarul britanic William Stukeley a menţionat într-o scrisoare faptul că „Zidul lui Hadrian e întrecut doar de Marele Zid Chinezesc, putând fi văzut de pe lună”. În 1895, Henry Norman, jurnalist englez, a citat acelaşi lucru într-un articol de ziar. După anii 50′ mitul a început să se răspândească, deşi el a fost demontat de toate misiunile spaţiale ce au ajuns pe Lună, echipajele spunând că Marele Zid nu este vizibil nici măcar de pe orbită.